Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Chişinăul a solicitat asistenţa UE pentru companiile mici şi mijlocii pe timpul pandemiei

1
27 Sep 2021 17:42:27
Autor: Iurii Botnarenco
Natalia Gavriliţa, premier
Natalia Gavriliţa, premier

Premierul Natalia Gavriliţa, aflată în vizită la Bruxelles, şi comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, au discutat despre necesitatea avansării recuperării banilor din frauda bancară. Prim-ministrul a menţionat angajamentul ferm de a investiga şi recupera acestor active, subliniind, totodată, că pentru aceasta este nevoie de o justiţie funcţională, transmtie IPN.

 La fel, Natalia Gavriliţa a solicitat asistenţa partenerilor europeni pentru consolidarea unor mecanisme durabile de susţinere a companiilor mici şi mijlocii din Moldova, inclusiv prin introducerea mecanismelor de şomaj parţial şi şomaj tehnic, astfel ca acestea să poată face faţă provocărilor din perioada pandemică.

„Expertiza ţărilor care au aplicat astfel de mecanisme de protejare a locurilor de muncă va fi foarte utilă pentru ţara noastră. Suntem pregătiţi să adoptăm deciziile necesare pentru a beneficia pe deplin de implementarea Planului de redresare economică. Suntem încrezători că putem implementa un nou program de asistenţă macrofinanciară din partea UE, cu creşterea componentului de grant”, a declarat premierul, citată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Cei doi oficiali au discutat şi despre reformele din domeniul vamal şi cel fiscal. În context, prim-ministrul a venit cu detalii despre adoptarea Codului Vamal, care a fost raliat la legislaţia Uniunii Europene, aceasta fiind una dintre condiţiile importante pentru aprofundarea cooperării cu UE în domeniul vamal. Noul cod are drept scop unificarea, modernizarea şi eficientizarea legislaţiei vamale, precum şi adaptarea la angajamentele asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere cu UE.

Prim-ministrul a vorbit şi despre importanţa Parteneriatului Estic şi Acordului de Liber Schimb Aprofundat, menţionând că politicile Guvernului sunt orientate să dezvolte un model economic aliniat cu modelul economic european, axat pe digitalizare, eficienţă energetică şi economie verde.

Întrevederea celor doi demnitari a avut loc la Bruxelles, în cadrul vizitei oficiale a prim-ministrului Natalia Gavriliţa. Premierul şi-a exprimat recunoştinţa pentru susţinerea de care a beneficiat Republica Moldova prin intermediul programului OMNIBUS MFA şi pentru decizia de a fi rambursată cea de-a doua tranşă a asistenţei OMNIBUS, în valoare de 50 de milioane de euro, care va ajunge în Moldova la începutul lunii octombrie.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Groza Carmen
27.09.2021, 19:35:03

Un caz unical, când sunt întru-totul de acord cu premierul Basarabiei. Așa este... IMM-urile sunt baza piramidei și nu altceva, miliardul promt înapoi, recuperat (principial, cu ajutorul experțilori internaționali, de top, capabili și incoruptibili).

-12 (12 voturi)
Modifică Setările