Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Cine organizează protestul din centrul Chişinăului? Liderii Platformei DA şi istoria organizaţiei

12
10 Sep 2015 07:10:22
Autor: George Damian, Natalia Munteanu, Ilie Onceanu, Vadim Vasiliu
Liderii Platformei DA, organizatorii protestelor din centrul Chişinăului FOTO Alexandru Tarlev
Liderii Platformei DA, organizatorii protestelor din centrul Chişinăului FOTO Alexandru Tarlev

Structura responsabilă de organizarea protestului permanent din Chişinău a cunoscut o evoluţie ascendentă începând din luna februarie a acestui an, adunând din ce în ce mai mulţi oameni în jurul principalei revendicări: demisia întregii conduceri a Republicii Moldova şi organizarea de alegeri anticipate. În rândurile ce urmează vă prezentăm istoria Platformei Civice Demnitate şi Adevăr alături de scurte portrete ale liderilor săi.

Fondarea Platformei

Platforma Demnitate şi Adevăr a fost lansată la data de 24 februarie 2015 cu scopul declarat de „adunare a revendicărilor şi opiniilor din partea diverselor segmente sociale pentru articularea şi susţinerea lor coerentă şi consultarea cu partenerii de dezvoltare”.
 
Politologul Oazu Nantoi declara în acel moment: „Noi vrem să întoarcem statul cetăţeanului. Acesta este scopul nostru comun – să punem capăt demagogiei de luptă cu corupţia şi demagogiei cu implementarea prevederilor Acordului de Asociere. Vrem un stat în care suveranitatea aparţine poporului”.
 
Potrivit lui Igor Boţan, platforma afost lansată din revolta pe care o are fiecare cetăţean faţă de problemele care sunt în societate. Dacă revolta personală nu va fi canalizată şi articulată de comun acord, astfel ca să aibă sinergie, atunci fiecare va rămâne un simplu cetăţean, doar cu revoltă şi cu disperare, spunea Boţan.
 
Membrii fondatori ai PDA au fost: Oazu Nantoi; Igor Boţan; Valentin Dolganiuc; Stanislav Pavlovschi; Mihai Manole; Olesea Stamate; Mariana Kalughin; Cornelia Cozonac; Angela Aramă; Alexandru Cozer; Vasile Zgardan; Vasile Năstase; Dinu Plîngău; Andrei Năstase şi Nicolae Misail.
 
 

Primul marş: 5 aprilie

Pe 5 aprilie 2015, PDA a organizat un marş al tăcerii în memoria victimelor revoltei din 7-9 aprilie 2009. Intitulat `Marşul tăcerii”, acesta a reunit câteva mii de oameni care au cerut demisia Guvernului şi a Parlamentului atunci când au ajuns în faţa acestor instituţii. „Trădările, umilinţele, furturile de miliarde din bugetul statului şi justiţia coruptă au băgat frică până şi în cei mai curajoşi oameni, dar demnitatea e mai mare decât orice frică! La 5 aprilie, ora 13:00, cetăţenii RM vor ieşi în scuarul Catedralei din Chişinău pentru a-şi apăra drepturile şi pentru a demonstra că nimeni nu-i poate intimida, că cei aleşi de ei în Parlament nu sunt de capul lor şi că trebuie să răspundă pentru tot ce fac! Protestul se va încheia cu un Marş al Tăcerii până la Parlament, cu revenire în PMAN, în memoria celor morţi, în onoarea celor vii - a eroilor tragicelor evenimente din 7 aprilie 2009”, se arăta în mesajul de mobilizare a cetăţenilor.
 

Protestatarii se înmulţesc

Peste 40.000 de persoane au ieşit pe 3 mai la un alt protest organizat de PDA `împotriva guvernării corupte, a furturilor de proporţii şi transformării lor în datorie de stat şi împotriva presei controlate politic”.
Jurnalistul Vasile Năstase a declarat în faţa mulţimii că în Republica Moldova a rămas funcţională o singură instituţie – poporul deşteptat. „Pe dumneavoastră ne bazăm şi doar împreună vom da jos guvernarea criminală. Vrem ca bandiţii să întoarcă cele 2 miliarde de dolari furate şi duse în Rusia”, a afirmat Vasile Năstase, menţionând că Guvernul şi Parlamentul trebuie să demisioneze in corpore, deoarece membrii acestor instituţii sunt cei care au furat poporul. El a declarat că în cel mai scurt timp PDA „va elabora o alternativă viabilă care va elimina de la guvernare persoanele vinovate de jaful comis din sistemul bancar şi le va băga în puşcărie”. După mitingul de protest, mulţimea s-a deplasat în marş de-a lungul bulevardului Ştefan cel Mare şi sfânt, scandând „Demisia”, „Jos Mafia”, „Unire”.
 

Confruntarea cu Partidul Liberal

Membrii şi susţinătorii Partidului Liberal au ieşit pe 7 iunie în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a susţine candidatura lui Dorin Chirtoacă la funcţia de primar al municipiului Chişinău. Când în Piaţă au ajuns şi susţinătorii PDA, la acţiunea de protest împotriva guvernării, între cele două tabere de manifestanţi s-a ajuns la altercaţii. Nemulţumiţi că liberalii au ocupat Piaţa Marii Adunări Naţionale, susţinătorii PDA i-au huiduit pe liderii PL care au urcat în scenă, dar şi pe artiştii care au cântat în susţinerea lui Dorin Chirtoacă. Ca reacţie, Dorin Chirtoacă a declarat că PL a rezervat Piaţa pentru această dată încă din mai 2012 pentru că a ştiut de atunci că va fi perioadă electorală.
 
 
Susţinătorii PDA au aprobat o nouă rezoluţie în cadrul acţiunii de protest organizate pe 7 iunie. Aceştia au cerut investigarea internaţională a „jafului secolului” în vederea depistării şi recuperării banilor furaţi, identificarea făptaşilor şi a beneficiarilor reali şi pedepsirea acestora. Manifestanţii au mai cerut demisia din funcţiile publice deţinute a factorilor de decizie responsabili pentru furtul din sistemul bancar.
 

Permanentizarea protestului

Protestul organizat de PDA a fost permanentizat în urma manifestaţiei din 6 septembrie 2015 când a fost desemnat un grup de reprezentare mandatat să negocieze cu autorităţile şi a fost adoptată o rezoluţie prin care se cere demisia conducerii Republicii Moldova. În Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău au fost instalate circa 300 de corturi şi permanenţa protestului este asigurată de aproximativ 1000 de oameni care stau în piaţă zi şi noapte.
 

FONDATORII PLATFORMEI DA


Oazu Nantoi
 
Născut pe data de 3 februarie 1948 în satul Vancicăuţi, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi (fostul judeţ Hotin), RSS Ucraineană într-o familie de intelectuali români. Tătăl său era director, iar mama sa era învăţătoare la şcoala din Vancicăuţi. Oazu Nantoi este căsătorit şi are doi copii. În 1970 a absolvit Institutul Politehnic din Chişinău, după care a lucrat ca inginer.
 
În anii 1990 - 1991 a fost director general adjunct la agenţia "Moldova-Press". În perioada 1991 - 1992 a fost şef al direcţiei Analiza Politică pe lânga Preşedintele Republicii Moldova. Între anii 1992 - 1995 a avut funcţia de director adjunct al agenţiei de presă ”Logos-Press”. În anul 1998 a fost şef de direcţie în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Coordonarea Politicii de Stat în localităţile din stânga Nistrului. În perioadele 1992 - 1994 şi 1996 - 1998 a fost membru al Senatului Fundaţiei Soros – Moldova. Începând cu anul 2000 şi până în prezent este director de programe în managementul conflictelor în cadrul Institutul de Politici Publice de la Chişinău. În anii 2009-2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Democrat. În această perioadă a fost propus drept candidat la alegerile pentru preşedinţia Republicii Moldova. În martie 2015 a aderat la formaţiunea lui Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova (PPEM), şi a candidat fără succes la Primăria Chişinăului.
 
Igor Boţan
 
Născut pe data de 15 aprilie 1960, în satul Cojuşna, raionul Străşeni. Este căsătorit şi are doi copii. În anul 1982 a absolvit Facultatea de Fizică a Universtităţii de Stat din Moldova şi deţine un doctorat în fizică şi matematică. În perioada 1992 - 1994 a lucrat la preşedinţia Republicii Moldova. Între anii 2000-2008 Boţan a fost comentator politic pentru Radio Europa Liberă, BBC şi The Economist Intelligence Unit. Din 1999 şi până în prezent este director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT). În perioada 2010 - 2013 a fost moderator TV la postul de televiziune Publika TV, după care la postul TV7 până la sfârşitul anului 2014.
 
Vasile Năstase
 
S-a născut pe data de 16 octombrie 1963 în satul Mândreşti, raionul Teleneşti. Are doi copii din două căsătorii. A absolvit Facultatea de Jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova. A fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova şi semnatar al Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova.
 
A ocupat în trecut diferite funcţii în presă: şef de secţie la ziarul „Tinerimea Moldovei” din raionul Teleneşti şi redactor-şef al ziarului ”Glasul Naţiunii”, prima publicaţie în grafie latină din Republica Moldova, fondată în 1988. În 1989 a făcut parte din Frontul Popular condus de Iurie Roşca, fiind în Comitetul Executiv al Frontului. Năstase a ajuns director la postul Euro TV Chişinău după ce, în 2007, postul Euro TV şi postul de radio Antena C, aflate la acel moment în gestiunea Consiliului municipal Chişinău, au fost privatizate cu ilegalităţi, Euro TV ajungând sub controlul PPCD, iar Antena C sub cel al PCRM. Atunci, Vasile Năstase a fost acuzat de către colectivul de jurnalişti ai postului de introducerea cenzurii la postul de televiziune.
 
Andrei Năstase
 
S-a născut pe data de 6 august 1975 în satul Mândreşti, raionul Teleneşti. Este căsătorit şi are doi copii. Este fratele lui Vasile Năstase. Din anul 1982 până în anul 1992 a învăţat la şcoala din Mândreşti, iar din 1993 până în 1997 a studiat la Universitatea”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, România. O vreme a fost procuror, în prezent fiind avocat.
 
Alexandru Cozer
 
S-a născut pe data de 30 septembrie 1988 în Nisporeni. În anul 2007 a absolvit Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Chişinău, iar în anul 2013 a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova. Deţine un blog în care acoperă în special domeniul politic şi este redactor-şef la site-ul independent.md.
 
Vasile Zgardan
 
S-a născut pe data de 10 ianuarie 1950 în satul Redi-Cereşnovăţ din raionul Soroca. Este căsătorit şi are doi copii. A absolvit şcoala medie din satul Parcani, raionul Soroca, în anul 1967. În 1972 a absolvit Universitatea Tehnică din Chişinău. Vasile Zgardan este unul din cei 278 de delegaţi ai primului parlament al fostei R.S.S. Moldovenească (devenită apoi Republica Moldova), care au votat în unanimitate Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, la 27 august 1991, apoi, între anii 1990 - 1994, a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.
 
Dinu Plângău
 
S-a născut pe data de 13 aprilie 1994 în Edineţ. A absolvit Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Edineţ. În prezent este student la Universitatea de Stat din Moldova. Este fost preşedinte al mişcării civice „Tinerii Moldovei”. 
 
Stanislav Pavlovschi
 
A fost judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în perioada guvernării comuniste, 2001-2008. Pavlovschi s-a născut în Floreşti la 24 ianuarie 1955. Studiile de drept le-a făcut la Universitatea din Harkov. Timp de 21 de ani a îndeplinit funcţia de procuror în Republica Moldova. După încheierea mandatului la CEDO a devenit avocat.
 
Stanislav Pavlovschi a reprezentat partidul lui Renato Usatîi la CEDO, pe 23 septembrie 2014. Partidul Nostru a depus la CEDO un recurs prin care solicită recunoaşterea refuzului Ministerului Justiţiei de a nu înregistra formaţiunea politică drept o încălcare a drepturilor omului. Atunci Pavlovschi declara că un caz similar de excludere a partidului lui Usatîi a fost atetsta doar în Germania fascistă.
 
Mihai Manole
 
Mihai Manole a fost ministru al Finanţelor în două mandate. Acesta a condus instituţia în două guverne (21 decembrie 1999 - 19 aprilie 2001) şi (19 aprilie 2001 - 7 februarie 2002). Manole a mai fost preşedinte al Asociaţiei Asiguratorilor din Moldova şi ambasador al Moldovei în SUA. 
 
La începutul acestui an, Mihai Manole a fost ales în funcţia de director executiv al Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA).
 
Olesea Stamate
 
A absolvit liceul Gheorghe Asachi, apoi Facultatea de Drept de la USM, apoi a urmat un curs de masterat în domeniul studiilor europene la Colegiul Europei din Varşovia. Este magistru în studii europene avansate (Colegiul Europei), absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, avocat licenţiat. Specializată în domeniul justiţiei şi afaceri interne şi reforma administraţiei publice centrale. A lucrat anterior în cadrul Fundaţiei Soros-Moldova, iar mai târziu, în calitate de expert în diverse proiecte, iar printre beneficiari au fost Cancelaria de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei. 
 
Mariana Kalughin
 
A fost vicepreşedinte al Centrului de analiză şi prevenire a corupţiei. Mariana Kalughin este expert în domeniile justiţie, anticorupţie, integritate. Magistru în drept, cu 22 ani de experienţă profesională, inclusiv: activitate didactică; asistenţă şi reprezentare legală; elaborare şi expertiză a proiectelor de acte normative; elaborare şi monitorizare a politicilor publice. A activat în serviciul public şi asociativ.   
 
Valentin Dolganiuc
 
Valentin Dolganiuc s-a născut la data de 12 martie 1957 în satul Zăbriceni din raionul Edineţ, Republica Moldova. A absolvit facultatea inginer-mecanic din cadrul Universităţii Tehnice a Republicii Moldova.  În perioada 1990-1994 a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova din partea Frontului Popular din Moldova. Din anul 2000 lucrează consultant financiar în asigurări de viaţă şi manager în cadrul companiei moldo-austriacă „WVP GmbH – Broker de asigurări de viaţă” cu sediul principal la Viena, Austria. În anul 2003 a lansat un proiect de educaţie psihologică şi financiară pentru locuitorii Moldovei, numită Universitatea Succesului „DEL”, prin care organiza seminare despre dezvoltarea încrederii în sine, vânzări, afaceri, bariere psihologice, plan de acţiuni, alimentaţie vegetariană etc. 
 
Angela Aramă
 
Angela Aramă s-a născut la data de 9 ianuarie 1963 în satul Corneşti din raionul Ungheni, Republica Moldova. A studiat la Facultatea de Jurnalism a Universităţii de Stat din Moldova, specialitatea Radio şi Televiziune, între anii 1979-1984. Debutează în televiziune în anul 1983, când a fost angajată la televiziunea naţională „Moldova 1”.
 
În anul 2002 participă în mod activ la grevele jurnaliştilor pentru crearea în Republica Moldova a Instituţiilor publice de Radio şi Televiziune şi împotriva cenzurii. În urma grevelor din anul 2004, i se desface contractul de muncă de la Teleradio Moldova.
 
La alegerile parlamentare din martie 2005, a fost aleasă ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Popular Creştin Democrat. În această calitate, este membru al Comisiei parlamentare pentru cultură, ştiinţă, educaţie, tineret, sport şi mijloace de informare în masă şi din 1 septembrie 2005, membru supleant al delegaţiei Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Pledează în continuare pentru reforma în domeniul audiovizualului, elaborând Codul Audiovizualului din Republica Moldova, adoptat în 2006 de Parlament. În anul 2009 renunţă de a se mai implica în politică. 
 
Cornelia Cozonac
 
Cornelia Cozonac s-a născut la data de 23 iunie 1969 în satul Bălăşeşti din raionul Sângerei, Republica Moldova. A studiat la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Stat a Moldovei. Cornelia Cozonac a scris pentru ziare şi agenţii de presă din Republica Moldova şi România. În anul 2003 a fondat Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Chişinău. În ultimii cinci ani, echipa condusă de Cornelia Cozonac a realizat peste 300 de investigaţii pe subiecte de corupţie, abuzuri, drepturile omului etc. De câţiva ani predă lecţii pentru studenţii la jurnalism din Republica Moldova. Din anul 2014 este colaborator la Radio Europa Liberă. 
 

Componenţa Consiliului Platformei DA, creat la manifestaţia din 6 septembrie:

 
Stanislav Pavlovschi
Andrei Năstase 
Valentin Dolganiuc
Igor Boţan 
Vasile Năstase 
Vasile Zgardan 
Alex Cozer
Dinu Plângău 
Angela Aramă
Olesea Stamate 
Mariana Calughin 
Cornelia Cozonac 
Mihai Manole
Inga Grigore 
Liviu Vovc 
Nicolae Josan 
Victor Leancă – Uniunea Pensionarilor 
Eduard Maican – Preşedinte al Uniunii Veteranilor Războiului pentru Independenţă 
Eugen Balan – Uniunea Naţională a Tineretului şi Studenţilor 
Alexandru Slusari – reprezentantul fermierilor 
Mihai Tomacihschi – Cavaler al ordinului „Ştefan cel Mare”, Uniunea Veteranilor Războiului pentru Independenţă  
Vasile Mârzencu – Asociaţia Fermierilor din Republica Moldova 
Chiril Moţpan – reprezentantul veteranilor instituţiilor de forţă
Constantin Boişteanu – Uniunea Veteranilor din Afganistan 
Cătălin Josan – reprezentant al oamenilor de artă
Corneliu Botgros – reprezentant al artiştilor

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Violet Violet
10.09.2015, 08:25:03

Am citit atent despre toti membrii Platformei. La prima vedere toti sunt demni, pentru neam. Poate cu exceptia petelor negre in istoria lui Vasile Nastase.

+1 (1 vot)
Pârşu
10.09.2015, 11:41:41

Moldovenii au o singura sansa s-o duca mai bine: UNIREA cu Romania! Altfrel, degeaba se zbat in astfel de proteste inutile...

= Tenuţă Dacu dela Cetatea Tighina =
10.09.2015, 09:18:45

În situația actuală orice manifestație care nu se declară UNIONISTĂ, face jocul Moscovei. Trădătorii agenții Moscovei sunt infiltrați peste tot - de exemplu frații teroriști Năstase. ca să zădărnicească Calea noastră Victorioasă spre Re-Unirea cu România !

+4 (8 voturi)
ion sbucium
10.09.2015, 11:34:10

Orice organizatie obsteasca - ONG, miscare, platforma etc. nu este LEGALA, nu are dreptul la activitate, nu are dreptul sa reprezinte anumite categorii ale populatiei, nu are dreptul sa vorbeasca din numele mebrilor sai, sa faca revedicari, demersuri, petitii, apeluri, sa organizeze marsuri, mitinguri, adunari, conferinte de presa etc. - daca NU SE CONFORMEAZA LEGISLATIEI R.Moldova cu privire la organizatiile obstesti si nu are STATUTUL sau cu OBIECTIVELE clar expuse in conformitate cu statutu-model, care sa fie aprobat la adunarea de constituire si inregistrat legal la Ministerul Justitiei al R.Moldova, nu are lista FONDATORILOR, nu are procesul verbal la care au fost alese persoanele de conducere, care isi asuma RASPUNDEREA fata de membrii organizatiei si fata de organele legale ale statului, nu are un certificat de inregistrare, care ii da dreptul de a solicita autorizatia pentru orice manifestatii, adunari, mitiguri, marsuri, proteste etc. In caz contrar, nefijnd inregistrata si neavand Statut si toate acetele de constituire - aceasta platforma este o ORAGANIZATIE ILEGALA, cu lideri autoproclamati, adevarati IMPOSTORI, care n-au dreptuil de a se prezenta in fata autoritatilor statului, n-au dreptul de a negocia, fiindca nimeni nu i-a imputernicit in mod legal, cu respectarea cerintelor legislatiei sa reprezinte pe cineva. Asa-zisa platforma "Tinerii Moldovei" din componenta platformei "DA" - la fel nu are actele de constituire legal inregistrate la Ministerul Justitie si acest fapt se vede din insasi denuimirea sa - intruct legislatia interzice denumiri de firme organizatii obstesti in care sa fie folosit fara autorizatie numele Moldova, Chisinau etc. Ca in cazul platformei "Actiunea 2012", care la fel nu este inregistrata in R.Moldova, platformele date nu au dreptul sa includa in componenta lor ONG-uri ale altor state, inregistrate in ale state, cu OBIECTIVE, SCOPURI neconforme cu legislatia R.Moldova. Incercarile de a SUBSTITUI autoritatile statului R.Moldova, de a reprezenta localitati in afara unor alegeri legale, de a se declara Poporul si de a negocia din numele Poporului cu prim-ministru, guvernul etc., de a substitui organele statale constitutionale - sunt incalcari flagrante ale legislatiei. Liderii IMPOSTORI se cer cercetati si sanctionati in conformitate cu prevederile legislatiei, iar activitatea acestor formatiuni fara acte legale - declarata in afara legii. In caz de provocari, de cocniri, victime - nu stie nimeni care sunt persoanele din platforma "DA" care isi asuma raspunderea penala in calitate de organizatori.

-3 (3 voturi)
Telegan Eduard
10.09.2015, 11:43:19

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările