Comisia Europeană: Incertitudinea politică şi eventualele anticipate ar submina reformele şi procesul de transformare începute în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta cu corupţia şi reforma justiţiei rămân restanţele ţării noastre, potrivit raportului de progres publicat anual de Comisia Europeană. Totodată, oficialii UE sunt îngrijoraţi de instabilitatea politică de la Chişinău şi atenţionează că aceasta ar putea submina procesul de transformare

Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Fule, a prezentat ieri la Bruxelles raportul de progres în cadrul Politicii Europene de Vecinătate. Potrivit Comisiei Europene, dialogul politic dintre UE şi Moldova a înregistrat progrese semnificative, mai ales în ceea ce priveşte negocierile pe Acordul de Asociere, inclusiv cel de creare a Zonei de Liber Schimb. Au continuat reformele în domeniul asistenţei sociale, sănătăţii, educaţiei, energiei, concurenţei, ajutorului de stat, precum şi apropierea de standardele comunitare.

De asemenea, oficialii europeni spun că tensiunile din cadrul coaliţiei de guvernare de la începutul anului 2013, ce au dus la demiterea Guvernului, pun sub semnul întrebării stabilitatea politică. „Alegerea preşedintelui Nicolae Timofti în martie 2012 a permis autorităţilor să se concentreze pe reformele structurale. Cu toate acestea, incertitudinea politică sau întârzierile induse de alegerile parlamentare anticipate ar putea submina reformele şi procesul de transformare începute în 2009“, se menţionează în raportul Comisiei.

Astfel, pentru 2013, Comisia Europeană recomandă să continuăm reformele în domeniul justiţiei, să intensificăm lupta împotriva corupţiei, precum şi să asigurăm funcţionalitatea Centrului Naţional Anticorupţie. De asemenea, trebuie să simplificăm procedurile vamale, să asigurăm transparenţă în sectorul bancar, punerea în aplicare a Planului naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului şi a legii nediscriminării.

Rămânem în fruntea ţărilor din Parteneriatul Estic

„Dacă luăm în considerare criza politică de la Chişinău, raportul este destul de încurajator. Ar fi fost ideal dacă această criză nu fi avut loc, atunci am fi avut mesaje mai pozitive. Evaluarea corespunde provocărilor cu care se confruntă Moldova pe plan intern“, susţine Victoria Boian, director de programe în cadrul Asociaţiei pentru Politică Externă. De aceeaşi părere este şi Nicu Popescu, consilierul premierului în exerciţiu. „În ciuda crizei, raportul constată că Republica Moldova este povestea de succes din ţările Parteneriatului Estic în ceea ce priveşte viteza implimentării reformelor. Dinamica negocierilor este mult mai rapidă faţă de alţi vecini şi suntem singurul stat din PE care se află în faza a doua şi ultima pe liberalizarea vizelor“, susţine Nicu Popescu.

Totodată, specialiştii afirmă că liderii AIE trebuie să găsească soluţii de compromis, deoarece disputele dintre politicieni sau eventualele alegeri anticipate ar afecta procesul reformelor. „Contextul politic actual şi perpetuarea lui nu vor permite tratarea de o manieră serioasă a acestor probleme, pentru că în condiţii de rivalitate politică între membrii AIE sau în cazul alegerilor anticipate instituţiile statului vor deveni fie politizate, fie nefuncţionale“, susţine Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev.

Şi specialiştii în domeniul justiţiei sugerează că trebuie să depunem mai mult efort în combaterea corupţiei şi reformarea justiţiei. „Strategia de reformare a justiţie conţine 100 de pagini. Sunt foarte multe lucruri de făcut. Acţiunile care au avut loc în ultima vreme, deşi par la prima vedere de bună-credinţă coincid cu luptele politice şi ridică semne de întrebare. În Moldova nu au fost judecători, procurori, nici politicieni condamnaţi pentru corupţie“, menţionează Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice.

Recomadări pentru 2013

Totodată, Comisia Europeană ne-a recomandat să ne angajăm pro-activ, împreună cu partea transnistreană, pentru promovarea unei viziuni reciproc acceptabile pentru un viitor comun, şi acceptarea, în consecinţă, a parametrilor de bază pentru soluţionarea conflictului. Bruxelles-ul ne-a sugerat, de asemenea, să accelerăm şi reforma administraţiei publice şi să începem implementarea strategiei de descentralizare. Şi mediului de afaceri trebuie îmbunătăţit, inclusiv tratamentul şi procedurile de înregistrare a investitorilor străini, precum şi combaterea economiei tenebre.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite