Complexul Manuc-Bei din Hânceşti va fi restaurat până la finele anului 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce a mai rămas din palatul lui Manuc FOTO: Adevărul
Ce a mai rămas din palatul lui Manuc FOTO: Adevărul

Consiliul Raional Hânceşti asemnat un contract de grant cu Autoritatea de Management al Programului Operaţional România-Moldova-Ucraina 2007-2013 pentru a restaura complexul arhitectural Manuc- Bei din oraşul Hânceşti.

Proiectul va fi finalizat în 2015, iar pentru restaurare sunt necesari 2,2 milioane de euro.

În total, urmează a fi renovate nouă edificii: Conacul Manuc-Bei cu patru niveluri, Clădirea Contesei, Castelul Vânătoresc, Casa Vechilului, Turnul de pază, Biserica armenească, fântâna arteziană, grajdurile şi trecerile subterane care încep din apropierea Conacului şi se extind  sub tot oraşul Hânceşti. 

De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a alocat peste 20 de milioane de lei din Fondul de Dezvoltare Regională pentru renovarea altor clădiri ale complexului.

Restaurarea se datorează faptului că au fost găsite schiţele originale ale proiectelor edificiilor, elaborate de arhitectul Bernardazzi şi care se aflau la Sankt-Petersburg.

Emanuel (Manuc) Mârzaian s-a născut în anul 1769 în oraşul Rusciuc (pe atunci în Imperiul Otoman, astăzi oraşul Ruse din Bulgaria). În 1808 el a cumpărat moşii în Basarabia, la Hânceşti şi Reni, devenind între timp şi mediator între oştile ruse şi cele otomane. Diplomatul a participat la târgul din 1812, prin care Basarabia a fost ocupată de Imperiul Rus.

Ultima investiţie în Complex s-a făcut înainte să dispară Uniunea Sovietică. Până în 1991 în reşedinţa lui Manuc a fost Colegiul de Construcţii din oraş. După plecarea studenţilor, clădirea a fost devastată.  Chiar şi în felul în care arată astăzi, conacul lui Manuc de la Hânceşti este vizitat anual de circa 6.000 de turişti.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite