Concluziile coraportorilor APCE referitor la situaţia din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Lipsa încrederii în guvernare şi existenţa opiniilor precum că R. Moldova ar fi „capturată” de oligarhi - concluziile la care au ajuns coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Aceştia şi-au exprimat dorinţa ca şedinţele de judecată în cazul ex-premierului Vlad Filat să fie deschise. Concluziile coraportorilor Valentina Leskaj şi Ögmundur Jónasson au fost publicate pe pagina electronică a APCE, transmite IPN.

Co-raportorii APCE, în timpul întâlnirilor cu autorităţile, au fost asiguraţi că ţara îşi va îndeplini obligaţiile şi angajamentele asumate faţă de Consiliul Europei. Cu toate acestea, diverşi interlocutori, inclusiv reprezentanţi ai societăţii civile, şi-au exprimat îngrijorarea profundă şi neîncrederea în Parlament, Guvern şi alte instituţii de stat. De asemenea, co-raportorilor li s-a creat impresia că există un sentiment larg răspândit precum că ţara a fost „capturată” de oligarhi. „În acest context negativ, autorităţile poartă o responsabilitate specială faţă de populaţie. De la autorităţi sunt aşteptate reforme care să aibă un impact imediat asupra consolidării instituţiilor democratice”, se menţionează în constatările publicate.

Co-raportorii APCE au încurajat autorităţile să adopte, şi mai presus de toate, să pună în aplicare, reformele anunţate ce ţin de independenţa sistemului judiciar, pluralismul şi independenţa mass-media, lupta împotriva corupţiei şi consolidarea sistemului bancar.

În concluzii se mai menţionează că sunt binevenite cele mai recente evoluţii în ceea ce priveşte cazul lui Grigore Petrenco. „Reiterăm apelul nostru că domnul Petrenco, ca orice alt cetăţean, ar trebui să aibă dreptul la un proces echitabil, cu garanţii procedurale complete. Înfiinţarea unei sub-comisie parlamentare prezidată de opoziţie, astfel cum propune preşedintele Parlamentului, ar putea juca un rol util în acest sens, pentru a supraveghea procedura”, se spune în concluzii.

Co-raportorii mai informează că l-au vizitat pe fostul prim-ministru Vlad Filat, care se află în arest preventiv. În calitate de membru al Parlamentului şi preşedinte al Partidului Liberal-Democrat, politicianul a ridicat problema accesului său limitat la partid şi la Parlament. De asemenea, co-raportorii au fost informaţi de către procurorul general că, în această etapă, şedinţele de judecată ale lui Vlad Filat se desfăşoară cu uşile închise. Co-raportorii şi-au exprimat speranţa că aceste audieri pot deveni publice în curând, deoarece este în interesul public ca procesul să fie cât mai transparent posibil.

În timpul vizitei, co-raportorii au discutat cu ministrul de interne despre acţiunile întreprinse în timpul protestelor în masă de la 20 ianuarie din faţa Parlamentului. Aceştia au îndemnat autorităţile să dea dovadă în continuare de reţinere şi să se abţină de la utilizarea forţei excesive. Co-raportorii au cerut ca toate acuzaţiile de abuz ale poliţiei să fie investigate cu scopul de a asigura încrederea în poliţie. În acest context, co-raportorii speră că autorităţile se vor abţine de la a intreprinde orice acţiuni în judecată a protestatarilor, care ar putea avea un efect inhibator asupra vocilor critice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite