Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Consiliul Europei: Tortura şi maltratarea rămân probleme nerezolvate în Republica Moldova

1
23 Sep 2021 12:57:19
Autor: Iurii Botnarenco

Consiliului Europei îndeamnă autorităţile Republicii Moldova să promoveze politica de „toleranţă zero” faţă de aplicarea relelor tratamente, se arată într-un comunicat de presă de presă al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), citat de IPN.

Într-un raport întocmit ca urmare a verificărilor cu privire la executarea „grupului de cauze Levinţa” (hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului), Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a constatat că numărul redus de cauze trimise în instanţă şi de condamnare a persoanelor care au aplicat maltratarea indică o problemă continuă privind eficacitatea şi calitatea investigaţiilor.

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a salutat hotărârea Curţii Constituţionale (din 29 noiembrie 2018) privind necesitatea acordării accesului părţii vătămate şi al reprezentantului acesteia la materialele urmăririi penale, dar a solicitat informaţii despre faptul când ajustările la cadrul legal vor fi adoptate. Având în vedere că persoanele suspectate de aplicarea maltratării foarte rar sunt suspendate din funcţie, au fost solicitate informaţii clare privind situaţia practică existentă la acest capitol. În vederea prevenirii de noi condamnări la CEDO, au fost solicitate informaţii cu privire la faptul dacă au fost luate măsuri pentru combaterea practicilor de neînregistrare oficială a reţinerii şi detenţiei persoanei.

Lipsa confidenţialităţii în timpul examinărilor medicale a persoanelor aflate în custodia poliţiei este o altă problemă constatată. Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a invitat în mod repetat autorităţile să adopte măsuri suplimentare pentru a asigura în practică o astfel de confidenţialitate.

Anterior, Centrul de Resurse Juridice din Moldova şi Asociaţia Promo-LEX au transmis Comitetului de Miniştri o comunicare prin care au informat despre existenţa acestor probleme şi au menţionat despre lipsa unui impact tangibil al reformelor şi măsurilor de combatere a maltratării întreprinse până acum de autorităţi.

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a evectuat verificările în perioada 14-16 septembrie 2021. Hotărârile CEDO pe grupul de cauze Levinţa constată aplicarea torturii şi a relelor tratamente de către poliţie, neinvestigarea eficientă a acestora, condamnarea în baza probelor obţinute în urma maltratării, neacordarea asistenţei medicale adecvate deţinuţilor. Următoarea sesiune de verificare este preconizată pentru 2023.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Groza Carmen
24.09.2021, 13:44:54

Nu se rezolvă nici tortura și nici maltratarea, până când terorismul de stat și corupția nu sunt eliminate radical în RM... Bolșevismul cu ura instituțională față de oameni bântuie pe coridoarele puterii și în ministerele centrale ale statului.

-8 (8 voturi)
Modifică Setările