Consiliul Superior al Magistraturii face curăţenie printre judecători, în ajun de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat ieri cererile a patru judecători de a pleca onorabil din sistem, l-au demis pe un magistrat şi a dat acordul ca alţi patru să fie cercetaţi penal.

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis ridicarea imunităţii lui Valeriu Harmaniuc de la Curtea de Apel Bălţi, lui Eugeniu Clim şi Alei Nogai de la Curtea de Apel Chişinău şi lui Aureliu Colenco, fostul preşedinte al Curţii de Apel Economice. CSM şi-a dat acordul de pornire a urmăririi penale pe numele magistraţilor la cererea procurorului general Corneliu Gurin.

Cei patru vor fi cercetaţi pentru că în anul 2009, pe vremea când erau la Curtea de Apel Economică, au menţinut în vigoare o decizie a judecătorului Gheorghe Muntean, de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie din Chişinău, considerată ilegală. Muntean a intervenit în propriul proces şi a dispus substituirea sechestrelor. În rezultat, au fost prejudiciaţi doi agenţi economici.

„Un imobil din municipiul Chişinău cu valoare foarte mare a fost substituit cu altul cu o valoare mult mai mică. Curtea Supremă de Justiţie a stabilit că decizia aduce prejudiciu intereselor proprietarului“, a explicat procurorul general, Corneliu Gurin.

Astă vară, Muntean a fost lipsit de imunitate la cererea Procuraturii, iar pe numele lui a fost pornită o urmărire penală, care se află până astăzi în derulare.

Colenco: „Alte interese la mijloc“

Ex-judecătorul Aureliu Colenco, astăzi preşedinte al Uniunii Asiguratorilor din Moldova, consideră că hotărârea de acum cinci ani a fost legală. „În plus, pentru întrunirea articolului 307, alineatul 1, din Cod Penal, pronunţarea cu bună-ştiinţă a unor decizii ilegale, este necesar de dovedit rea-intenţia. Aici sunt alte interese la mijloc“, ne-a declarat Colenco, precizând că va reveni în câteva zile cu mai multe detalii.

Fostul preşedinte al Curţii de Apel Economice a renunţat la funcţia de magistrat în 2012, după ce Parlamentul a lichidat instanţele economice, iar CSM l-a transferat la Curtea de Apel din Bălţi. El a decis să se facă avocat, însă Comisia de Licenţiere a Uniunii Avocaţilor i-a respins cererea, argumentând că activitatea sa în funcţia de judecător „este incompatibilă cu normele Codului Deontologic al Avocatului“.

Şi-a făcut vilă pe terenul de sport al unui liceu

Ala Nogai este soţia procurorului Gheorghe Nogai, fostul şef al Procuraturii de Transport. În trecut, a ocupat funcţia de judecătoare la Curtea de Apel Economică, alături de Clim şi Colenco. În 2013, „Ziarul de Gardă“ a dezvăluit că familia Nogai şi-a construit o vilă de milioane pe terenul de sport al Liceului „Vasile Alecsandri“ din Chişinău. Primăria susţine că terenul a fost acaparat ilegal.

Potrivit declaraţiei pe venit din anul 2012, Ala Nogai deţine un apartament la Chişinău, două case: în Chişinău (2012, de 228 metri pătraţi) şi la Glodeni (2006). Magistrata a mai declarat şase terenuri, dintre care unul pentru construcţie, atribuit de Primăria Chişinău.

Valeriu Harmaniuc a ajuns în vizorul presei după ce a emis mai multe hotărâri controversate pe timpul când activa la Curtea de Apel Economică. Şi-a început cariera în anul 1996, în 2012 a fost transferat împreună cu Aureliu Colenco la Curtea de Apel Bălţi, iar la început de aprilie şi-a depus cerea de demisie onorabilă din sistem. În acelaşi timp, fiul său, Petru, absolvent al Institutului Naţional de Justiţie, râvneşte o funcţie de magistrat.

În cadrul şedinţei de ieri, membrii CSM au acceptat cererile de demisie a alţi cinci judecători - Ludmila Curca, de la Judecătoria Cimişlia; Andrei Neguriţa, de la Ştefan Vodă; Gheorghe Ursan, de la Teleneşti; Tudor Culava, de la Străşeni, şi Mihail Buruian, Curtea de Apel Chişinău, iar un magistrat a fost demis - Vasile Gheţu, de la Judecătoria Edineţ. Ultimul primise calificativului „eşuat“ la evaluarea performanţelor.

Curăţarea continuă

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, spune că procesul de curăţare a sistemului continuă. „Problema e că au început să plece şi judecători foarte buni. Bunăoară, Ludmila Curca de la Cimişlia este cu adevărat profesionistă, dar, având în vedere presiunile care sunt asupra sistemului, ea nu mai doreşte să lucreze. E un rezultat al politicii CSM, dar şi al presiunilor asupra sistemului judiciar din partea mass-media“, a comentat Poalelungi. Cât despre ridicarea imunităţii celor patru magistraţi, la cinci ani de la pronunţarea sentinţei, preşedintele CSJ spune că ancheta a fost demarată atunci când s-a aflat despre acest caz.

Juristul Ion Guzun spune că intentarea dosarului penal abia după cinci ani de la comiterea ilegalităţii e un fapt justificat, „pentru că informaţiile despre anumite activităţi ale unui judecător pot fi descoperite mult mai târziu“. Totuşi, coordonatorul de programe de la Centrul de Resurse Juridice consideră că retragerea imunităţii nu e suficientă. „Mă întreb de ce CSM nu s-a expus totodată asupra suspendării din funcţie a acestor judecători. Pe de-o parte, ei au comis nişte acte prin care au prejudiciat enorm statul, iar, pe de altă parte, ei continuă să activeze“, susţine Guzun.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite