Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Creşte numărul de abonaţi la serviciile de Internet

0
19 Mar 2017 08:28:30
Autor: Dan Anghel
FOTO The Tepegraph
FOTO The Tepegraph

În anul 2016, numărul de abonaţi la serviciile de acces la Internet fix a crescut, faţă de anul 2015, cu 23 de mii şi a totalizat peste 557 de mii de abonaţi transmite IPN, cu referinţă la un comunicat de presă Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Potrivit datelor colectate de la 83 de furnizori ai serviciilor de Internet fix, creşterea numărului total de abonaţi a fost înregistrată datorită majorării numărului de utilizatori conectaţi la reţea prin fibră optică (FTTx - Fiber to the premises). Numărul acestora a sporit timp de un an cu circa 25,9 mii (+9%).  Totodată, numărul abonaţilor conectaţi la reţea în baza tehnologiilor xDSL (Digital Subscriber Line), prin cablul coaxial (DOCSIS) şi în baza altor tehnologii a scăzut.

 
Datele statistice mai arată că timp de un an rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet fix la 100 de locuitori ai republicii a crescut cu 0,7 puncte procentuale şi a ajuns la 15,7%.
 
În comparaţie cu anul 2015, volumul total al vânzărilor pe acest segment de piaţă a sporit cu 5,2% şi a însumat peste 1,1 miliarde de lei. Cele mai mari creşteri ale vânzărilor de servicii de Internet fix au fost înregistrate de Sun Communications şi Moldtelecom.
 
Vânzările primei companii au sporit cu 20% şi au însumat circa 58,4 mln lei, iar ale celei de-a doua companii au crescut cu 6,6% şi au totalizat peste 714,1 mln lei. În acelaşi timp, veniturile provenite din vânzarea serviciilor prestate de compania Starnet Soluţii au scăzut cu 5,7% şi au însumat 223,4 mln lei. Volumul cumulativ al vânzărilor realizate de ceilalţi 80 de furnizori de servicii de acces la Internet fix a alcătuit peste 109,3 mil. lei. Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciile respective a crescut cu 0,7%  şi a însumat 169,4 lei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările