Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Cum îi va afecta pe moldoveni decizia Moscovei de a limita perioada de şedere a imigranţilor în Rusia

3
2 Jan 2014 15:52:46
Autor: Virginia Dumitraş
Potrivit legii străinii care nu au viză se pot afla pe teritorul Federaţiei Ruse doar 90 de zile timp de şase luni FOTO: Arhivă
Potrivit legii străinii care nu au viză se pot afla pe teritorul Federaţiei Ruse doar 90 de zile timp de şase luni FOTO: Arhivă

Pe 1 ianuarie în Federaţia Rusă a intrat în vigoare o lege ce limitează perioada de şedere a imigranţilor pe teritoriul Federaţiei Ruse. Specialişii susţin că măsura va afecta muncitorii moldoveni necalificaţi care vor reveni în Republica Moldova.

Potrivit legii, imigranţii fără vize se pot afla în Rusia 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. Cei care vor pleca în Federaţia Rusă fără viză şi vor depăşi termenul stabilit ar putea primi o interdicţie de până la zece ani.

Decizia Moscovei îl va afecta şi pe Vitalie Cebăniţă (47 de ani) din radionul Edineţ, care munceşte de câţiva ani în Federaţia Rusă. „Am lucrat şi în Franţa, dar în Rusia îmi găsesc de lucru mai uşor. Acum lucrez în construcţii“, spune bărbatul care de sărbători a venit în Republica Moldova.

Deocamdată nu ştie ce va face când va reveni la muncă, dar speră să găsească o soluţie pentru că are nevoie de bani. „După sărbători trebuie să revin în Rusia. Înainte ieşeam din ţară şi reveneam fără nicio problemă acum probabil o să-mi iau patentă sau permis de muncă. Nu ştiu ce-o să fac“, spune bărbatul.

„Nu este un atac la adresa Ucrainei şi Republicii Moldova“

Experţii susţin că trebuia să ne aşteptăm la o astfel de decizie din partea Federaţiei Ruse. „Nu trebuie să punem accentul doar pe Republica Moldova pentru că în Federaţia Rusă vin imigranţi din mai multe state. Cu părere de rău, autorităţile ruse nu pot face faţă unui val mare de imigranţi, iar aceasta este una dintre deciziile care va soluţiona problema până va apărea o nouă politică de imigrare ce va reglementa şi monitoriza intrările şi ieşirile din Federaţia Rusă. Şi UE s-a lovit cu aşa problemă în anii 80“, susţine experta Viorica Antonov de la IDIS „Viitorul“.

Totodată, specialista spune că decizia nu este împotriva Moldovei sau a Ucrainei. „Rusia oferă locuri de muncă foarte bune pentru persoane cu salarii destul de mici, unde nu s-ar angaja ruşii: în construcţii, prestări de servicii etc. E un lucru normal şi nu trebuie să-l privim ca pe un atac la adresa Republicii Moldova sau a Ucrainei“, explică Viorica Antonov.

„O parte din moldoveni vor reveni“

„Această măsură ne va afecta pe intern. O parte dintre moldoveni vor fi nevoiţi să revină în ţară, iar noi nu suntem încă în stare să le oferim locuri de muncă. Muncitorii calificaţi îşi vor păstra locurile de muncă se vor întoarce însă cei nu prea au şanse de a obţine un loc de muncă pe o perioadă conctretă vor fi nevoiţi să revină“, afirmă Viorica Antonov.

Care sunt posibilele soluţii? „Trebuie să fie create locuri de muncă. Autorităţile trebuie să faciliteze unele politici fiscale pentru proprietarii de întreprinderi mici şi mijlocii ca să aibă posibilitate să creeze locuri de muncă. În acelaşi timp e nevoie să luptăm cu salariile în plic. Mai este nevoie de investiţii, dar pentru aceasta avem nevoie ca legislaţia să funcţioneze“, concluzionează experta Viorica Antonov.

Anterior, după trei luni de şedere în Rusia, imigranţii puteau părăsi teritoriul Federaţiei Ruse, iar la scurt timp puteau reveni în ţară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

IonIon Codreanu
2.01.2014, 17:20:34

Rusia va urmări cu certitudine o politică de imigrare selectivă, cum se face în țările de imigrație din Vest. Vor accepta persoane INTEGRABILE, cu educație și instrucție medie sau înaltă, specialiști gata formați. Va conta enorm ”asimilabilitatea” lor, evitându-se musulmanii, desigur nu deschis. Are un deficit cronic de natalitate și va trebui să o compenseze cumva.

+1 (1 vot)
Vladi Fanasoff
2.01.2014, 21:15:01

dupa USA in Rusia sunt cei mai multi emingranti....uitate la statistica !

+1 (1 vot)
ion sbucium
3.01.2014, 02:11:13

UE, in genere, nu admite calatoriile de scurta durata in scop de a munci ilegal si nu permite intrarea in țară a persoanelor care nu au contracte de munca deja incheiate si autorizate, pecum si permisiunea ("nulla osta") de a fi deschisa viza de munca. Rusia nu face decat sa preia normele europene pentru migranti si n-avem pentru ce ne supăra.

Modifică Setările