Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Cum explică Chişinăul achiziţionarea vaccinului chinez la suprapreţ: O decizie impusă de situaţie

2
12 May 2021 09:14:50
Autor: Iurii Botnarenco

Tatiana Zatîc, secretara de stat care asigură interimatul la Ministerul Sănătăţii, spune că decizia autorităţilor de a procura vaccinul CoronaVac a fost impusă de situaţia critică în care se afla Republica Moldova acum două luni, notează IPN.

Potrivit ei, în condiţiile în care niciun alt producător nu dorea să negocieze cu Republica Moldova, compania chineză Sinovac a fost singura care a acceptat să ne vândă serul anti-Covid, chiar dacă la un preţ mult mai mare.

Republica Moldova a achiziţionat 100 de mii de doze de vaccin CoronaVac la preţul de 13,5 dolari doza, sau 27 de dolari pentru un set. Deşi preţul este mult mai mare decât în cazul serului AstraZeneca, autorităţile spun că, la etapa respectivă, aceasta a fost singura soluţie.

„A fost o decizie impusă de circumstanţele de atunci. La acea etapă disponibilitatea vaccinului în ţară era foarte redusă, ţara nu a avut alte oferte disponibile decât această oferă venită din China. Decizia a fost luată de comun acord la Comitetul naţional de imunizare. Specialiştii au venit cu dovezi suficiente privind eficacitatea acestui vaccin. N-a fost un lot atât de mare, dar el salvează vieţi” a spus Tatiana Zatîc în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Totodată, secretara de stat a anunţat că un nou lot de vaccinuri Pfizer este aşteptat la Chişinău până la sfârşitul lunii mai. „Suntem în aşteptarea unui nou lot de vaccin gratuit cu titlu de donaţie de pe platforma COVAX, este vorba de vaccin Pfizer. Promisiunile pe care le avem de la această platofrmă este că vom primi vaccin gratuit pentru 20% din populaţia ţării, adică ar fi vorba de vaccinarea cu ambele doze a peste 700 de mii de persoane, adică un milion 400 de mii de doze”, a mai spus Tatiana Zatîc.

Republica Moldova a început marţi, gradual, a treia etapă de imunizare anti-Covid, fiind vorba de vaccinarea populaţiei generale, indiferent de vârstă. De la începutul campaniei de imunizare, în Republica Moldova s-au vaccinat peste 185 de mii de persoane.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Realist
12.05.2021, 09:39:08

O decizie complet aberanta ! Cum au stat 1 an jumate aproape complet fara vreun vaccin , mai stateau o luna (nici macar !), dar s-au grabit sa ia un vaccin dubios (a se vedea recrudescenta infectarilor in tarile care s-au vaccinat cu vaccinul chinezesc), in conditiile in care le dadeam vaccinuri si noi, si Covax si rusii ! Si cine din R. Moldova ar vrea sa se vaccineaza cu vaccinul chinezesc ?

+1 (1 vot)
Prudent
12.05.2021, 14:33:20

Aproape toate televiziunile sunt deținute de oligarhi. Era suficient ca președintele sau cineva din parlament să se opună acestei decizii a lui Dodon de a cumpăra vaccinuri chinezești și toate decesele din țară i-ar fi fost atribuite ani la rând celor care s-au opus. Dacă în România prețurile sunt mai mari datorită accizelor, în Republica Moldova oligarhii au firme intermediare și la energie, gaze și bănuiesc că inclusiv la achiziționarea vaccinurilor, care s-au ocupat cu numărarea vaccinurilor și asta costă mult.

+1 (1 vot)
Modifică Setările