Cum a fost reflectat protestul din Chişinău în media internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestul organizat la Chişinău de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” a fost reflectat de mai multe instituţii de presă din lume. Potrivit mass-media din străinătate, protestatarii cer demisia lui Nicolae Timofti şi organizarea alegerilor anticipate. Totodată, unele instituţii media nu au făcut diferenţa între protestul din PMAN şi cel al partidului lui Grigore Petrenco alături de membri ai organizaţiei Antifa.

Euronews transmite că în cea mai săracă ţară din Europa oamenii au protestat împotriva oligarhiei şi au cerut întoarcerea miliardului furat din trei bănci din Republica Moldova. „Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, nemulţumiţi de corupţia din rândul guvernanţilor şi de incompetenţa autorităţilor de a rezolva problemele celei mai sărace ţări din Europa”, precizează Euronews. Totodată, postul de ştiri nu a făcut diferenţa între protestul organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” şi protestul mişcării Antifa condusă de Grigore Petrenco. Asftel, potrivit Euronews, altercaţiile între poliţişti şi protestatari ar fi avut loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Altercaţiile dintre poliţişti şi protestatari au avut loc, însă, în faţa Procuraturii Generale.

Publicaţia franceză Le soir scrie că zeci de mii oamenii s-au adunat duminică în centrul Chişinăului pentru a cere demisa preşedintelui Nicolae Timofti şi „organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate”. Publicaţia face trimitere la un corespondant al agenţiei AFP şi scrie că în PMAN au ieşit între 50.000 şi 100.000 de oameni care au cerut demisia şefului statului, al cărui mandat se încheie în 2016 şi organizarea „alegerilor prezidenţiale anticipate”. Ei îl acuză pe Nicolae Timofti că este apropiatul oligarhilor şi că nu luptă eficient împotriva corupţiei.

BBC scrie că oamenii au organizat la Chişinău cel mai mare protest din 1990 încoace şi au cerut demisia şefului statului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate nu mai târziu de martie 2016. Pe lângă demisia preşedintelui, protestatarii au mai cerut întoarcerea miliardului de euro, demisia conducerii BNM, Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie, dar şi a altor instituţii de stat, precizează sursa.

Televiziunea rusească Pervîi Kanal a transmis că circa 400 de persoane au protestat noaptea în corturile instalate în PMAN. Potrivit Pervîi Kanal, protestatarii cer demisia preşedintelui, dizolvarea parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate. Activiştii ar mai fi ieşit cu iniţiativa de creare a unui nou partid politic în frunte cu fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu. Potrivit Pervîi Kanal, protestatarii nu au de gând să cedeze. Televiziunea rusească a făcut diferenţa între protestul organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” şi organizaţia lui Grigore Petrenco pe care o numesc „Blocul Roşu”.

Şi Vladimir Putin este informat despre evenimentele din Republica Moldova, scrie agenţia de presă TASS, cu referire la declaraţia lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus. „Preşedintele, desigur, cunoaşte ce se întâmplă. Urmărim cu atenţie situaţia din Republica Moldova”, a declarat Peskov. Potrivit TASS, fermierii prezenţi la protest au cerut compensaţii pentru pierderea pieţei ca urmare a semnării Acordului de Asociere cu UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite