Cum sunt găsiţi şi reînhumaţi ostaşii germani căzuţi pe teritoriul Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numele militarilor nemţi reînhumaţila cimitirul din Grătieşti suntgravate în piatră FOTO: TUDOR IOVU
Numele militarilor nemţi reînhumaţila cimitirul din Grătieşti suntgravate în piatră FOTO: TUDOR IOVU

Doi moldoveni, un român şi un german caută în Republica Moldova şi în România osemintele ostaşilor nemţi căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Beitl Karl Gefreiter, Berger Simon Wachmann, Bettin Arthur Unterrofizier sunt doar câţiva soldaţi germani decedaţi pe teritoriul Republicii Moldova în cel de-al Doilea Război Mondial şi găsiţi prin intermediul Alianţei Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor Militare – o organizaţie umanitară susţinută financiar de guvernul de la Berlin şi de familiile care au pierdut pe cineva în război. Începând cu anul 1998, au fost descoperite osemintele a peste 5.000 de militari nemţi căzuţi în lupte pe teritoriul ţării noastre.

Pentru aceasta, reprezentanţii asociaţiei (doi moldoveni, un român şi un german) lucrează tot anul. „Iarna facem documentare, iar din aprilie până la sfârşitul lunii noiembrie, mergem pe teren. Activăm în baza unui acord dintre Republica Moldova şi Germania cu privire la îngrijirea mormintelor germane de război. Majoritatea informaţiilor despre ostaşi le obţinem de la arhiva din Germania. Ne ajută şi unii cetăţeni moldoveni, care aduc informaţii la Ambasada Germaniei de la Chişinău“, explică Ruslan Voloşin, unul dintre colaboratorii serviciului de reînhumare.
După ce identifică terenul, experţii fac o sondare pentru a depista mormintele ostaşilor şi gropile comune.

Cunoscuţi pentru punctualitate şi corectitudine, germanii nu au făcut excepţie nici la înmormântarea camarazilor de luptă. „Toate cimitirele germane sunt foarte ordonate. Odată ce l-am găsit pe primul, putem spune cu exactitate unde este următorul“, spune bărbatul.

IDENTIFICAŢI DUPĂ UNIFORMĂ SAU DANTURĂ

De obicei, găsesc cimitire cu rămăşiţele a 100-150 de ostaşi, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani. Cei mai mulţi au fost depistaţi la Cobusca, raionul Anenii Noi – peste 800 de militari germani. „Îi identificăm după căşti, resturi de uniforme, încălţăminte. Uneori, găsim lucruri personale: un aparat de ras, un pix sau chiar un bileţel închis într-o sticlă, cu numele şi adresa de acasă. Se întâmplă, însă, ca inscripţiile să fie indescifrabile. De asemenea, dacă găsim danturi cu dinţi plombaţi, ştim sigur că e vorba de un german, pentru că pe atunci celelalte armate nu aveau posibilitatea să aibă grijă de sănătatea soldaţilor atât de bine“, povesteşte Ruslan Voloşin.

Schema cimitirului şi dosarul fiecărui soldat, care conţine lista cu lucruri şi rănile acestuia, sunt expediate în Germania. Corpurile au tot felul de fracturi, unele au fost distruse complet în explozii. Toate rămăşiţele recuperate sunt puse separat în sicrie mici şi sunt îngropate în Cimitirul Militar German din comuna Grătieşti, deschis în 2006, lângă Cimitirul „Sfântul Lazăr“. Osemintele altor mii de militari încă zac sub pământ, în locuri necunoscute.

„Aici ar urma să fie reînhumaţi, în total, 30.000 de soldaţi germani. Ştim că există o groapă comună foarte mare, poate, cu mii de ostaşi la Sărata Galbenă, Hânceşti, dar n-o putem găsi. Mai ştim de un cimitir de prizonieri în Bălţi, dar, la fel, nu dăm de el. Din păcate, oamenii care cunosc aceste locuri sunt în vârstă, s-a mai schimbat şi relieful“, afirmă expertul moldovean.

image

Săpături la unul dintre cimitirele descoperite FOTO: RUSLAN VOLOŞIN

CAUTĂ ŞI OSTAŞI CĂZUŢI ÎN ROMÂNIA

Din anul, 2008 cei patru specialişti ai Alianţei Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor Militare caută ostaşi şi în România, ajutaţi de reprezentanţii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor de la Bucureşti. „Peste Prut, am început cu judeţul Iaşi. La Vaslui, din mii de ostaşi au găsit doar câteva sute. Vrem să mergem mai departe: la Bucureşti, Cluj, Timişoara“, susţine specialistul. Deocamdată, cei mai mulţi – 1.700 de soldaţi – au fost găsiţi la Iaşi, în curtea Universităţii „Al. I.Cuza“,  unde se presupune că a fost lagăr de prizonieri. ;

Unii cer recompensă pentru informaţiile furnizate. Le explicăm, însă, că organizaţia este umanitară. Ruslan Voloşin, angajat al Serviciului de reînhumare
image

Ostaşii germani sunt comemoraţi în luna noiembrie FOTO: AMBASADA GERMANIEI

Cimitirele ostaşilor români

Pe teritoriul Basarabiei şi-au găsit somnul de veci şi mii de ostaşi de peste Prut. Datele Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor arată că în Republica Moldova sunt înhumaţi 6.072 de militari români cazuţi în al Doilea Război Mondial. Cel mai mare cimitir al eroilor români se află în satul Ţiganca, raionul Cantemir, unde odihnesc 1.020 de ostaşi. 938 de militari sunt înmormântaţi în Cania (Cantemir), 350 – în Micleuşeni (Străşeni), 232 – în Chişinău, 455 – în Soroca şi 518 – în Tighina.
Multe dintre aceste cimitire au ajuns în paragină în perioada sovietică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite