Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Cum trebuie înţelese manevrele de la Tiraspol

17
6 Feb 2014 19:14:40
Dan Nicu
În timpul războiului din 1991-1992, un grup de poliţişti de la Soroca
 a abandonat maşina şi a fugit să se ascundă în şanţul de lângă drum FOTO Tudor Iovu
În timpul războiului din 1991-1992, un grup de poliţişti de la Soroca a abandonat maşina şi a fugit să se ascundă în şanţul de lângă drum FOTO Tudor Iovu

În limba română, folosim denumirea „Transnistria” pentru cele cinci raioane din stânga Nistrului care nu sunt controlate de autorităţile de la Chişinău şi în care, la 2 septembrie 1990, a avut loc o tentativă reuşită de creare a unui stat separat.

Însă, particula ”trans”, care desemnează un spaţiu care se află ”peste” o barieră naturală, în cazul nostru râul Nistru, nu se regăseşte în denumirea rusească a formaţiunii statale fără recunoaştere internaţională. În limba rusă, denumirea scurtă a republicii proclamate la Tiraspol este ”Приднестро́вье(Pridnestrovie). Particula rusească ”pri” desemnează un spaţiu aflat în proximitatea barierei naturale menţionate anterior, nu dincolo de aceasta. În limba rusă există, încă din perioada imperială ţaristă, şi un termen pentru ”Transnistria”, dar acesta nu mai este utilizat astăzi: ”Заднестровье. (Zadnestrovie - literalmente: ”teritoriu dincolo de Nistru”).

Am făcut aceste precizări terminologice pentru a putea înţelege mai bine rostul existenţei regimului proclamat în raioanele de est ale Republicii Moldova. Spun ”proclamat” şi nu ”autoproclamat” deoarece demersurile separatiste din 1990-1992 nu ar fi avut câştig de cauză în absenţa unei masive susţineri din partea forţelor interesate de menţinerea URSS, iar mai apoi de păstrarea controlului continuatoarei URSS, Federaţia Rusă, asupra spaţiilor din ceea ce la Moscova se numeşte ”vecinătatea apropiată”.

Cu alte cuvinte, vorbim despre un spaţiu în care Rusia consideră că are dreptul să intervină după bunul ei plac, întru satisfacerea propriilor ei interese.

Astfel, este mai corect să spunem că regimul de la Tiraspol a fost proclamat cu concursul Moscovei, decât că

acesta ar fi fost autoproclamat de nişte cetăţeni cu obiecţii faţă de politica de suveranizare a Republicii Moldova. Este suficient să amintim că imediat după ce a fost oficializată grafia latină şi limba română (numită ”moldovenească”) declarată limbă de stat, la Tiraspol s-au constituit cu concursul unor elemente din mişcarea pro-sovietică ”Edinstvo – Unitate” aşa-zisele ”Uniuni ale colectivelor de muncitori” de la uzinele şi fabricile locale. Aceste structuri au reprezentat nucleul rebeliunii împotriva autorităţilor de la Chişinău. O rebeliune orchestrată şi condusă din exterior, prin intermediul unor indivizi ajunşi în RSS Moldovenească abia de câţiva ani, precum este Igor Smirnov.

”Republica” de la Tiraspol este numită, în limba ”moldovească” a locului, Nistrenia. O traducere a rusescului ”Pridnestrovie” care vrea să spună că limitele teritoriului controlat de la Tiraspol se pot extinde în viitor. La nevoie, întreaga Republică Moldova ar putea deveni... Nistrenia. Din moment ce nu se precizează, în denumirea locală, o limită a întinderii teritoriale, ne-am putea confrunta cu o situaţie în care fluviul Nistru să fie folosit drept cap de pod pentru o eventuală expansiune a regiunii controlate economic şi ideologic de Federaţia Rusă spre vest.

În această cheie trebuie înţelese şi recentele mişcări cu iz separatist din sudul Republicii Moldova, din regiunea găgăuză. Prezenţa unor deputaţi din Duma de Stat a Federaţiei Ruse la Comrat în ziua pseudo-referendumului local, pe 2 februarie, este o dovadă a instrumentalizării ”interesului sporit” faţă de această regiune declarat recent de ambasadorul Rusiei la Chişinău.

Tot în această cheie trebuiesc privite şi evenimentele de ieri, când directorul liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost arestat de miliţia ”Nistreniei”. Însă, dacă provocările asupra şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului au, totuşi, o istorie de 10 ani, alta este situaţia în cazul arestării a şase militari moldoveni din trupele de menţinere a păcii.

Acest trist eveniment a avut loc tot ieri, 5 februarie. Arestarea celor şase militari moldoveni nu poate fi considerată decât ca un atac evident (şi fără precedent) la adresa părţii moldovene implicate în procedura de menţinere a păcii în regiune. Coroborat cu ultimatumul de o lună adresat de KGB-ul ”nistrean” părţii moldovene, privind retragerea forţelor de poliţie din oraşul Tighina (aflat pe malul drept al Nistrului, în Basarabia), acest atac reprezintă începutul manevrelor de tensionare a situaţiei în vederea obţinerii unei redimensionări a situaţiei din zonă favorabile Rusiei.

Nu poate să nu trezească îngrijorare asemănarea evidentă între aceste manevre şi cele din 1991-1992, în urma cărora a avut loc un război cu peste 1000 de victime.

Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

George Muresan
6.02.2014, 22:40:07

@Dan Nicu Imi este mila de voi Nicusor ,voi tineretul tin RM ar trebui sa faceti revolutie sa obligati peudo guvernul,sa faca demersurile de a acuza oficial FR de atacuri asupra suveranitatii statului,si sa inceapa demerusrile de a cere ajutor international sa scoata armata a 14-a din RM,sa ceara trupelor NATO sa intervina,altfel nu vad cum s-ar stabili o siguranta acolo,atata timp cat prostituata rusie ataca si umileste zilnic ,Guvernul sa ceara oficial plecarea trupelor de pe teritoriul RM

+6 (10 voturi)
Utilizator Adevărul
7.02.2014, 08:39:31

Comentariu considerat abuziv.

ion sbucium
7.02.2014, 09:16:35

De bine de rău azi pe Nistru se mai fac excursii pe vapor, exista zone de odihna - complexele de la Vadul-lui Voda a municipiului Chișinău, sunt plaje, se pescuiește, se extrage prundiș, sunt ferme piscicole etc., apa este folosita in gospodarii particulare si in mari sisteme de irigație la creșterea legumelor etc. Dar Nistru poate deveni un râu inaccesibil, MORT pentru ambele maluri dacă cumva el va deveni râu de frontiera si asta nu si-o doresc nici locuitorii transnistreni. Sunt încă vii in memorie lunile de război din 1992, când de pe malul stâng spre cel drept erau ațintite lansatoare de rachete "Grad", "Uragan" - "katiusha" modernizata, care, apropo, se fabricau chiar la uzinele din Transnistria . In declanșarea unui conflict armat ar putea fi cointeresate doar unele forte politice din afara, EXTREMISTE, IRESPONSABILE, perdante, care pentru a-si mari acum ratingul si a câștiga in mod POPULIST voturile ELECTORATULUI la alegerile din acest an - o fac acum pe "patriotii" INTRANSIGENȚI, care refuza soluțiile pașnice, amiabile, prin COMPROMIS. Azi ei se arata "eroii" si instiga la TENSIONAREA EXTREMA a relațiilor dintre cele doua maluri, dar in caz de se reaprinde focul războiului - ei vor vor fi primii care vor șterge putina, lăsându-i pe alții sa stingă pojarul, sa lupte "patriotic" si sa-si piardă viata. Ne-am convins de acest lucru in 1991-92, nu e nevoie sa mai călcăm inca odată pe aceleași greble. Cei care cu adevarat sunt PRIETENI ai R.Moldova ar trebui sa facă totul pentru a nu TENSIONA situația, pentru a păstra calmul, pacea, întrucât pentru R.Moldova acum cel mai important lucru este semnarea Acordului de ASOCIERE la UE, după care treptat vor fi soluționate in baza standardelor europene celelalte probleme, inclusiv si cele legate de Transnistria. Cu regret, "unioniștii" pro-romani si "soiuznicii" pro-rusi - extrema politica de dreapta si cea de stânga - se arata foarte active si interesate in escaladarea conflictelor interetnice, in dezbinarea societății moldave, pentru a împiedica semnarea Acordului de Asociere a RM la UE, după care evident ca nu mai poate fi niciun "soiuz"("uniune") si nicio "unire".

-3 (7 voturi)
Preda Mihailescu
7.02.2014, 11:53:50

sbucium @ Daca va intzeleg bine, predicatzi un statu quo, care insa s-a dovedit imposibil. Este mai degraba o strigare: opritzi istoria, ma dau jos la prima. De intzeles, dar nu este o optziune, deci nu se poate dezbate, cum nu se poate dezbate dorintza de a umple cu nisip gaurile din centura de ozon ...

+1 (3 voturi)
ion sbucium
7.02.2014, 13:55:42

In lunile cat au ramas pana la semnarea Acordului de Asociere la UE R.Moldova are nevoie nu de DISPUTE, CONFLICTE, DEZBINARE, ci are nevoie tot asa ca Romania inainte de ADERAREA de la 1 ianuarie 2007 - de CONCENTRARE MAXIMA a eforturilor pe PRIORITATEA NATIONALA nr.1 - ASOCIEREA la UE. Romania daca poate sa ajute acum R.Moldova in obtinerea acestui obiectiv, dar nici intr-un caz sa nu toarne apa la moara SEPARATISMULUI. Pentru cele cateva scoli din Transnistria nu poate fi JERTFITA ASOCIEREA RM la UE, unica si poate ultima sansa. "Unirea" nu sta pe agenda si nu e cazul ca TAMAN acum sa se discute desprfe ea si sa se faca o SPERIETOARE pentru a starni opunerea, SECESIONISMUL... R.Moldova n-a impiedicat cu nimic ADERAREA Romaniei la UE si nici Romania este rugata macar sa nu-i impiedice, sa nu-i faca probleme, sa nu iasa cu "propuneri" de "mariaj", "uniri" taman acum. E un gest NELOIAL si NEPRIETENESC. R.Moldova cu sprijinul Poloniei, Suediei, Marii Britanii, Olandei si altor tari UE se va asocia la UE, CONTRAR ASTEPTARILOR "expertilor" RO (Dungaciui etc.), dar e greu de crezut ca va uita de actiunile de acum ale "unionistilor" Romaniei lui Basescu, o doza de neincredere, de instrainare, de teama fata e Romania si intentiile sale - va ramane.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările