Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Curtea de Apel Chişinău a obligat CEC să deschidă 190 de secţii de votare peste hotare pentru alegerile din 11 iulie

0
17 Jun 2021 14:38:09
Autor: Iurii Botnarenco

Curtea de Apel Chişinău a admis parţial joi, 17 iunie, contestaţiile depuse de mai multe partide în legătură cu modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secţiilor de vot care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate, scrie Unimedia.info.

Potrivit sursei citate, prin decizia Curţii de Apel, CEC este obligată ca să îşi modifice Hotărârea şi să anunţe deschiderea a cel puţin 190 de secţii de votare în diasporă pentru scrutinul din vară, dar nu 146 cum fusese stabil iniţial de CEC.

Amintim că, pe 5 iunie, CEC a stabilit că peste hotare vor fi deschise 139 de secţii de votare, exact ca la prezidenţiale, dar nu 190 de secţii, precum fusese recomandarea Ministerului de Externe. Pe 8 iunie, în urma unui protest organizat în faţa CEC de Partidul Acţiune şi Solidaritate, CEC a decis să majoreze numărului secţiilor de votare din diaspora până la 146.

Însă şi această decizie nu a satisfăcut toate partidele. PUN, Partidul Nostru, Platforma DA, PACE şi AUR au contestat decizia CEC la Curtea de Apel, care după o săptămână de dezbateri a decis într-un final să oblige CEC să deschidă 190 de secţii de votare.

Într-un interviu pentru Unimedia, secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi, cel care a venit cu propunerea privind deschiderea a 139 de secţii de votare în străinătate, a declarat că politicienii speculează şi manipulează pe acest subiect, deoarece CEC doar s-a conformat prevederilor legale. Lebedinschi a precizat că Guvernul nu a oferit CEC-ului vreun document care să confirme că statul poate acoperi cheltuielile pentru deschiderea unui număr mai mare de secţii. Potrivit lui Lebedinschi, CEC nu poate deschide secţii de votare fără a avea garanţia că sunt suficienţi bani. Mai mult, Lebedinschi a comunicat că MAE nu a oferit informaţii cu privire la disponibilitatea altor state de a găzdui mai multe secţii de votare, în afara misiunilor diplomatice.

Preşedintele Maia Sandu a criticat decizia CEC de a deschide 139 de secţii şi a solicitat instituţiei să-şi revadă hotărârea.
 
„Decizia de astăzi (5 iunie) a Comisiei Electorale Centrale de a se opune deschiderii a suficiente secţii de vot în diasporă este o batjocură faţă de sutele de mii de cetăţeni care vor să voteze şi o încălcare sfidătoare a legii”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
 
Maia Sandu susţine că „majoritatea dodonistă din CEC a mers iarăşi împotriva poporului şi a încălcat criteriile legale ce stau la baza stabilirii numărului de secţii de votare în afara ţării.” 
 
„Cozile din alegerile prezidenţiale, insuficienţa buletinelor de vot, numărul mare de înregistrări prealabile au arătat clar necesitatea creşterii numărului secţiilor de vot peste hotare. Somez CEC să-şi revadă imediat decizia - să respecte legea şi să asigure dreptul la vot. Încercarea de a bloca votul oamenilor şi de a salva pielea hoţilor Dodon-Plahotniuc-Şor nu va trece!”, a spus Maia Sandu.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările