Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Curtea de Conturi: Privatizarea „Air Moldova” s-a făcut cu abateri de la cadrul normativ

0
13 Dec 2019 14:15:48
Autor: Iurii Botnarenco

Procesul de privatizare a companiei aeriene „Air Moldova” s-a făcut, la unele etape, cu abateri de la cadrul normativ. Deficienţele au influenţat modul de evaluare a obiectivului supus privatizării, preţul acestuia fiind mai mic decât preţul real de piaţă. Este una din concluziile Raportului auditului conformităţii procesului de privatizare a  „AirMoldova”, prezentat astăzi de Curtea de Conturi, transmite IPN.

Potrivit Vioricăi Verdeş, şefa Direcţiei audit I din cadrul Curţii de Conturi, ambiguităţile şi lacunele cadrului normativ au oferit posibilitatea factorilor de decizie implicaţi în procesul de deetatizare a patrimoniului public să încheie tranzacţia cu unicul agent economic participant la concursul comercial, care a oferit pentru compania aeriană 50 de milioane de lei. Contractul a fost semnat la 2 octombrie 2018.

În prezentarea raportului, Viorica Verdeş a menţionat că, la finele anului 2018, datoriile companiei faţă de buget erau de 50,9 milioane de lei. Pe parcursul anului, noul proprietar a făcut plăţi în avans în valoare de 7,1 milioane de lei. Datoriile comerciale ale companiei, care la data semnării contractului erau de 1,122 de miliarde, au fost achitate în proporţie de 83%. Astfel că datoriile neachitate actualmente sunt de 190 de milioane de lei. Viorica Verdeş a precizat că achitarea datoriilor a avut loc din contul activităţii operaţionale a companiei, nu ca urmare a investiţiilor făcute de cumpărător, aşa cum era prevăzut. De asemenea, cumpărătorul s-a obligat în contract să cumpere două aeronave în 2019. Auditorii au stabilit că a fost cumpărată o singură aeronavă.

Potrivit Vioricăi Verdeş, stabilitatea financiară a întreprinderii de stat „Air Moldova” şi într-un final falimentarea ei s-a produs din cauza gestionării defectuoase a factorilor decizionali, fondatorilor, consiliului de administraţie şi administratorilor care s-au succedat periodic. Totodată, şi lipsa informaţiilor obiective (după ce a fost împiedicată desfăşurarea misiunilor de audit pe parcursul anilor 2014- 2017) a dus la scoaterea la vânzare a unicului operator aerian cu capital de stat.

„Air Moldova” a fost vândută companiei Civil Aviation Group SRL, care gestionează compania aeriană românească Blue Air. Agenţia Proprietăţi Publice anunţa la momentul tranzacţiei că valoarea tranzacţiei a fost de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferaţi la bugetul de stat, iar restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, care investitorul s-a obligat să le achite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările