Actualitate

articolul anterior articolul urmator

De ce a apărat Putin Pactul Hitler-Stalin în faţa Angelei Merkel?

100
11 May 2015 19:30:28
George Damian
Angela Merkel şi Vladimir Putin FOTO AP
Angela Merkel şi Vladimir Putin FOTO AP

Putin a abordat duminică o temă mai puţin actuală: Pactul Hitler-Stalin, denumit greşit Pactul Ribbentrop Molotov, şi a făcut acest lucru la conferinţa de presă ţinută împreună cu Angela Merkel la Moscova.

Afirmaţiile lui Putin sunt destul de limpezi: ”Uniunea Sovietică a făcut imense eforturi pentru a crea condiţiile favorabile unei rezistenţe colective la nazismul în Germania, pentru a forma un bloc antifascist în Europa. Dar toate aceste eforturi nu au avut succes (...) Când a realizat că a fost lăsată singură în faţa Germaniei lui Hitler, URSS a luat măsuri pentru a evita o confruntare directă, şi a fost semnat pactul Molotov-Ribbentrop (...) Acest pact avea sens din punct de vedere al garanţiilor de securitate pentru Uniunea Sovietică”. Angela Merkel a avut o părere diferită: ”Este greu de înţeles pactul Molotov-Ribbentrop, dacă nu luăm în considerare clauza adiţională secretă. Din acest punct de vedere, eu cred că nu a fost corect, ceea ce s-a făcut a fost ilegitim”.

Putin a avut de-a lungul timpului o atitudine schimbătoare faţă de Pactul Hitler-Stalin. În 2009 Putin spunea că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a reprezentat ”o înţelegere pentru rezolvarea unei probleme pe seama altora”. Pe atunci Putin credea că protocolul secret al Pactului Hitler-Stalin (prin care ţările Baltice, o parte din Polonia şi Basarabia urmau să treacă în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice) a fost inacceptabil din punct de vedere moral, iar din punct de vedere politic a fost lipsit de sens, dăunător şi periculos. Ar mai exista şi alte exemple ale schimbării atitudinii lui Putin faţă de Pactul Hitler-Stalin, însă este inutil să le repetăm aici.

Afirmaţia de duminică a lui Putin constituie o repetare a tezelor istorice sovietice. Iar istoriografia sovietică făcea mai degrabă parte din aparatul de propagandă, fără legături cu cercetarea ştiinţifică. Deschiderea arhivelor de la sfârşitul războiului până în ziua de azi a scos la iveală cam toate documentele de care ar fi nevoie pentru a înţelege că teze sovietică este mincinoasă.
Din toamna anului 1938, după ce Hitler a procedat la spargerea Cehoslovaciei, Marea Britanie şi Franţa au încercat din răsputeri să creeze un front estic care să se opună agresiunii naziste. Piesa principală a acestui front urma să fie Uniunea Sovietică – însă Polonia şi România au fost reticente în a se alia cu vecinul lor pe care îl cunoşteau prea bine. Putin, îmbrăţişând tezele sovietice, sugerează că occidentalii au fost vinovaţi de eşecul unei înţelegeri cu Uniunea Sovietică. Însă desfăşurarea propriu-zisă a negocierilor contrazice această teză. Stalin a încheiat înţelegerea cu Hitler chiar în momentul în care în orientul îndepărtat se dădea o bătălie necunoscută în manualele noastre. La Halhin Gol, generalul Jukov zdrobea armatele japoneze – Stalin scăpa de coşmarul unui război pe două fronturi şi se putea concentra asupra Europei. Coşmarul războiului pe două fronturi devenea din acest moment problema lui Hitler.

Referinţa lui Putin la Pactul Hitler-Stalin din 1939 de faţă cu Angela Merkel pare că ar constitui o invitaţie la o repetare a înţelegerii ruso-germane (invitaţie respinsă scurt de cancelarul german în faţa camerelor de luat vederi). Cert rămâne un singur lucru: Putin vrea o înţelegere cu un ”şef” al Europei (ceea ce nu prea există), vrea să discute în termenii simpli ai acordului de la Ialta, să tragă nişte linii pe o hartă şi să îşi asigure graniţele imperiale. Doar că lumea s-a schimbat foarte mult de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Astfel de îneţelegeri nu mai funcţionează, oricât şi le-ar dori Rusia.
 
În eventualitatea unor rearanjamente politice şi teritoriale în regiunile ce aparţin Poloniei, sferele de influenţă ale Germaniei şi ale U.R.S.S. vor fi limitate conform liniei râurilor Narev, Vistula şi San. Chestiunea privind modul în care interesele ambelor părţi fac dorită păstrarea statului independent Polon şi cum acest stat trebuie demarcat, poate fi determinat doar în cursul viitoarelor discuţii politice.
Privitor la Sud-estul Europei, atenţia este atrasă de către partea Sovietică privitor la interesul acesteia în Basarabia. Partea Germană declară dezinteresul politic total în această regiune. 
Prezentul Protocol trebuie tratat de ambele părţi ca unul strict secret.
Moscova, 23 August 1939
Pentru Guvernul Reich-ului German, v. Ribbentrop
Plenipotenţiarul Guvernului U.R.S.S., V. Molotov
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Mel
11.05.2015, 20:02:18

„...Putin vrea o înţelegere cu un ”şef” al Europei (ceea ce nu prea există), vrea să discute în termenii simpli ai acordului de la Ialta, să tragă nişte linii pe o hartă şi să îşi asigure graniţele imperiale.” - Putin nu vrea nimic. Decât să fie lăsat în pace iar americanii să nu'și mai bage nasul în ograda lui așa cum a făcut'o Hrușciov în 1963 când americanii au sărit ca mușcați de șarpe. „ Doar că lumea s-a schimbat foarte mult de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Astfel de îneţelegeri nu mai funcţionează, oricât şi le-ar dori Rusia.” - adică cu alte cuvinte: americanii nu renunță la visul lui Napoleon și al lui Hitler, până când nu'l vor vedea pe dracu, adică pe ruși și pe chinezi apăsând simultan pe butonul nuclear. Punct. Doar că lumea s-a schimbat foarte mult de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Astfel de îneţelegeri nu mai funcţionează, oricât şi le-ar dori Rusia.

-21 (51 voturi)
gogu58
12.05.2015, 09:42:21

o înţelegere cu un ”şef” al Europei (ceea ce nu prea există) Ma cam indoiesc sa nu existe un sef al Europei ....

-10 (22 voturi)
Paun Al
11.05.2015, 22:33:12

Poate ca Putin vrea un nou pact ....cu Germania .

+6 (12 voturi)
Stanciu Tudor
12.05.2015, 09:27:07

Germania si Rusia sunt natiunile cele mai vinonavate de atrocitatile celui de-al doilea razboi mondial. Putin incearca sa-i sugereze lui Merkel ca ar trebui sa se dezvinovateasca impreuna, sa se sprjine unul pe altul in a sustine minciuna ca intelegerile dintre cele doua tari au fost legitime.Si ca in general, ceea ce au facut, motivele pentru care au "mers la razboi" au fost legitime. Este de fapt o propunere de alianta, este incercarea lui Putin de a dezbina Europa - o preocupare constanta in ultima perioada. Numai ca Germania si-a pus de 70 de ani destula cenusa in cap, lucru pe care Rusia nu l-a facut niciodata. Fereasca Dumnezeu ca rusii si germanii sa nimereasca vreodata doi conducatori care vor fi dispusi - din anumite motive - sa sustina impreuna aceeiasi minciuna. Deocamdata se pare ca Dna. Merkel nu este interlocutorul ideal pentru Putin. Ce facem insa cu mincinosii nostri ?

+14 (24 voturi)
m wakki
12.05.2015, 09:55:36

Au fost doi tâlhari care s-au văzut în situaţia de a împărţi prada La început s-au înţeles la împărţeală şi au semnat şi un pact Pactul Ribentropp - Molotov După aceea nu s-au mai înţeles pentru că fiecare jinduia să pună gheara pe felia celuilalt S-au luat la bătaie şi, ca la orice bătaie, unui a pierdut celălalt a câştigat Cei care au pierdut se dau astăzi pacifişti Cei care au câştigat se dau astăzi eliberatori Rezultatul războiului i-a separat, dar ei erau doar două jivine de acelaşi soi Dacă rezultatul ar fi fost invers, şi rolurile ar fi fost invers iar noi am fi ascultat acum aceeaşi propagandă stupidă, numai că venită din partea cealaltă

+9 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările