Actualitate

articolul anterior articolul urmator

De astăzi, creştinii ortodocşi intră în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare

0
14 Apr 2014 09:43:39
Autor: Adevărul Moldova
Scena crucificării lui Iisus din filmul „Patimile lui Hristos“ (2004)
Scena crucificării lui Iisus din filmul „Patimile lui Hristos“ (2004)

Săptămâna Patimilor este cea mai strictă săptămână din anul bisericesc, în care se rememorează evenimentele trăite de Mântuitorul Isus Hristos în săptămâna premergătoare Învierii Sale.

Fiecare zi din Săptămâna Mare semnifică un nou pas al Mântuitorului pe drumul către răstignire şi Înviere, a declarat pentru IPN preotul Valentin Zâcu de la Biserica Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina.

Luni, marţi şi miercuri în biserici se oficiază Liturghia darurilor mai înainte sfinţite. Primele trei zile din Săptămâna Mare la denii se citesc pilde despre împărăţia cerurilor, despre pocăinţă şi despre adevărata iubire pentru Dumnezeu.

Ziua de joi, numită şi Joia Mare creştinii ortodocşi comemorează Cina cea de taină. Această zi aminteşte şi de faptul că Iisus a spălat picioarele ucenicilor săi. Preotul a menţionat că în această zi se citesc cele 12 Sfinte Evanghelii, care se menţin şi pentru Vinerea Mare. Vinerea Seacă este ziua în care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. În această dimineaţă din Săptămâna Patimilor nu se face liturghie. Creştinii merg la biserică pentru a asculta ceasurile împărăteşti. Vinerea din Săptămâna Patimilor este zi de post negru. Sâmbătă dimineaţa se face ultima liturghie, iar la ora 12 noaptea începe Învierea.

Postul Paştilor este cel mai lung post de din an, care ţine 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii