Actualitate

articolul anterior articolul urmator

De marți, 25 septembrie, pornim pe urmele lui Robur Cuceritorul

0
18 Sep 2012 18:00:44
Autor: adevarul

Volumul „Robur Cuceritorul. Stăpânul lumii", de Jules Verne, se distribuie împreună cu ziarul „Adevărul Moldova" de marți, 25 septembrie, la preţul de 39 de lei.

Romanul "Robur Cuceritorul" a apărut pentru prima dată în vara anului 1886 în paginile publicaţiei franceze „Journal des Débats politiques et littéraires", iar opt ani mai târziu Jules Verne a imaginat o continuare, pe care a publicat-o în revista „Magasin d'Éducation et de Récréation", sub titlul „Maître du Monde" („Stăpânul lumii").

Punctul comun al celor două cărţi este prezenţa personajului Robur, un inventator genial şi bizar, autointitulat Cuceritorul, personaj similar, până la un punct, cu celebrul căpitan Nemo, inventatorul submarinului „Nautilus".

În primul roman, Robur creează aparatul de zbor mai greu decât aerul „Albatros" (un fel de elicopter) şi, la fel ca şi căpitanul Nemo, răpeşte nişte oameni de ştiinţă pe care-i plimbă cu „Albatrosul" în jurul lumii, în scopul de a le demonstra eficacitatea invenţiei sale.

În „Stăpânul lumii", creatorul navei „Terror" - pe rând şalupă rapidă, submarin, automobil şi vehicul aerian - se dovedeşte a fi tot Robur, care şi-a propus drept ţel supunerea întregii lumi. Inventatorul îngroaşă astfel rândurile „savanţilor nebuni", care abundă în operele lui Verne. Un inventator genial recurge la soluţii extreme pentru a demonstra fiabilitatea aparatelor pe care le proiectează. Tema comună a celor două scrieri este cucerirea distanţelor cu ajutorul unor mijloace de transport ingenioase.

În ambele naraţiuni, eroul încearcă să atragă atenţia cu orice preţ asupra invenţiilor sale. Pentru a se lăuda cu eficienţa lor, Robur nu se va feri chiar să răpească oameni de ştiinţă, obligându-i să navigheze la bordul aparatelor pe care le conduce.

„Robur Cuceritorul. Stăpânul lumii" de Jules Verne apare împreună cu Adevărul Moldova de marți, 25 septembrie, la prețul special de numai 39 de lei, în toate chioșcurile de presă și oficiile poștale din țară.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările