Actualitate

articolul anterior articolul urmator

De ce vrea Tiraspolul redeschiderea conflictului

5
5 Feb 2014 19:27:20
Lulea Marius Dorin
În ultima perioadă, pe fondul unui traseu european reuşit al Republicii Moldova, conducătorii regiunii transnistrene încearcă redeschiderea conflictului
În ultima perioadă, pe fondul unui traseu european reuşit al Republicii Moldova, conducătorii regiunii transnistrene încearcă redeschiderea conflictului

Directorului liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost reţinut astăzi de către securitatea transnistreană. Motivaţia a fost una puerilă: contrabandă. Spun puerilă pentru că Nistrul reprezintă o graniţă internă a Republicii Moldova şi nicio organizaţie teroristă nu are dreptul de a impune reguli peste cele ale unui stat. O securitate a unui stat nerecunoscut arestează cetăţeni români.

Domnul director este cetăţean român, aşa cum sunt majoritatea profesorilor şcolilor româneşti din regiunea transnistreană. Acest lucru reprezintă un mijloc prin care statul român s-a asigurat că problemele de acolo pot intra sub propria juridicţie. Situaţia cu grupul Ilaşcu nu se va repeta pentru că România este acum un stat mai puternic, un stat european NATO.

Domnul Ion Iovcev va fi eliberat în cele din urmă, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori, dar cred că este cazul ca România să poarte o discuţie mai serioasă deoarece aceşti oameni sunt, totuşi, profesori şi nu soldaţi. 

De la înfiinţarea Republicii Moldova ca stat nu a existat nicio perioadă în care să se facă ceva în vederea realipirii regiunii transnistrene. Această zonă pare una parcă scoasă din timpurile actuale, o Coree de Nord la graniţa Europei.

Regiunea este, de fapt, una sub ocupaţie militară rusă, o bază militară rusească, dar scăpată grav de sub controlul Moscovei. Aici foşti ofiţeri de securitate, infractori de drept comun, traficanţi de arme şi de droguri îşi dau mâna pentru a putea menţine cu orice chip o zonă organizată mafiot la graniţa Europei.

Apropierea Republicii Moldova de România crează, însă, grave probleme celor care conduc acum această regiune. O graniţă europeană chiar şi până pe Nistru înseamnă de fapt dispariţia acestei entităţi artificial create. 

Toată gaşca care se află acum la putere este disperată în aceste momente pentru că a pierdut controlul asupra restului teritoriului şi pentru că România a preluat frâiele. Dacă la Chişinău ţineau situaţia sub control prin intermediul corupţiei, acum traseul european obligă la responsabilitate.

Sutele de milioane de euro staţionate ilegal în regiunea transnistreană reprezintă un motiv suficient pentru mafia locală ca să subvenţioneze referendumuri la Bălţi şi Comrat, să depună eforturi susţinute pentru a realiza provocări pe Nistru, de a crea instabilitate. În acest moment doar olimpiada de la Soci mai ţine în frâu toată această agentură cu ghizi de la Moscova. Chiar dacă timpul trece, iar ei îşi pregătesc terenul.

Scopul este generarea unui conflict armat, posibil după modelul din Georgia, pentru a găsi Rusia justificarea ca să intervină. Dacă în acest an nu vor face ceva şi rapid, pe urmă va fi prea târziu pentru ei. Să înţeleagă toată lumea: acolo vorbim de infractori disperaţi, nu vorbim de oameni de stat, de oameni politici. Utilizarea forţei sau viaţa nu reprezintă un impediment pentru ei.

Cei implicaţi în formatul de negociere sunt în acest moment complet coordonaţi de la Moscova. Republica Moldova a fost pur şi simplu aruncată într-o groapă plină de lei, chiar dacă unii sunt vopsiţi în OSCE (entitate aflată sub controlul Rusiei). Anul acesta va fi un an cheie, iar evenimente precum arestarea de astăzi vor mai fi, dar ele nu trebuie lăsate fără urmări.

Tiraspolul vrea redeschiderea conflictului pentru că dacă nu va face acest lucru în 2014, altă dată va fi prea târziu. Să nu uităm că majoritatea cetăţenilor acestei regiuni vor realipirea regiunii şi integrarea europeană. Este o problemă de suportabilitate până ce nemulţumiţii vor ieşi în faţă, dar pentru acest lucru este nevoie de mesaje de susţine a democraţiei, mesaje care să vină dinspre Europa.

În acest moment timpul se scurge în favoarea Republicii Moldova, iar cei de dincolo de Nistru cunosc acest lucru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Utilizator Adevărul
6.02.2014, 11:12:04

Comentariu considerat abuziv.

Cristian Liviu
9.02.2014, 09:56:54

nea lulea problema e ca multi cetateni nu vor integrare cu EU si romania. asta aduce si neplaceri daca guvernantii sunt penali . cum sunt majoritatea din basarabia. asa ca lumea se balaceste ba cu un ochi la moska ba cu unul la eu ba la romanica incercind sa traga foloase . asa nu o sa mearga mult imp . asa a facut si ucraina incercind sa suga de la doua oi . rezultatul se vede. mai mult minoritatea rusa e foarte puternica acolo. cu astia ce faci , ei in mod natural vor la moska. pina nu ii convingi sa plece nu se poate face nimic viabil .

Constantin Moldovean
9.02.2014, 14:31:51

Cristian Liviu@ să plece rusofonii? păi ei sunt născuți acolo, e și țara lor

Cristian Liviu
9.02.2014, 17:37:05

Or fi nascuti acolo omule dar nu e tara lor sti foarte bine asta. aia au fost adusi de stalin si tarii rusiei ca sa colonizeze fortat teritoriul romanesc . sa umple golul care a fost facut prin deportarea moldovenilor in siberia . sa facem schimb rusii la rusi si moldovenii la moldoveni si gata . apoi faca moldovenii ce vor. eu nu ii condamn pe rusii de acolo probabil daca nu vroiau sa vina ii impusca stalin pe loc. nu v-a fi liniste niciodata in EU daca rusia continua politica de expansiune in cirdasie cu germania, ungaria si austria. nbici ailalti nu sunt usa de biserica dar combinatia asta a dat doua razboaie catastrofale. si chinezii vegheaza aide grija.

+1 (1 vot)
Cezar
9.02.2014, 15:49:56

Este normal ca doar o parte din populatie vrea unirea. Restul sunt oameni rezultati din incrucisarea rusilor adusi de comunisti si comunistii autohtoni. Aceasta categorie incrucisata, fara identitate, care nu stie unde sa o ia, care inca detine o parte din putere si influenta si dardaie la gandul ca o data cu alipirea Basarabiei la regatul unit, isi vor pierde locul. Totusi, ramane o majoritate care nu a uitat de atrocitatile comise de comunisti cand au venit la putere, atrocitati care au continuat pana in ziua de azi, culminand cu retinerea si incercarea de intimidare a profesorului Ion Iovcev. Comunisti mafioti, sfarsitul vostru este aproape! Vedeti cazurile de la Bucuresti in care tortionarii n -au fost uitati nici dupa 25 de ani de la revolutie.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările