Delegaţia Moldovei insistă pe monitorizarea Zonei de Securitate de experţi internaţionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
zona transnistria

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) insistă pe monitorizarea situaţiei în Zona de Securitate de către experţi internaţionali independenţi sub egida Misiunii OSCE în Moldova.

Delegaţia invocă timpul îndelungat în care Comisia îşi demonstrează incapacitatea de a avea o reacţie adecvată la probleme grave din aria sa de responsabilitate, se arată într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare, citat de IPN.

Delegaţia se referă implicit la cazul din 15 iulie, anul curent, când doi angajaţi ai Inspectoratului de poliţie Dubăsari au fost reţinuţi ilegal pentru circa 12 ore de către reprezentanţi ai aşa-numitului „mgb” subordonat Tiraspolului. Potrivit Delegaţiei, incidente de acest gen se produc sistematic în Zona de Securitate, iar partea transnistreană respinge categoric propunerile de a include problema pe agenda oficială a discuţiilor.

Sediile aşa-numitului „mgb” sunt excluse din ruta de deplasare a observatorilor militari, fapt pentru care delegaţia Republicii Moldova l-a atenţionat pe şeful statului-major al Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii despre necesitatea de a vizita şi a documenta situaţia la toate obiectivele structurilor de forţă amplasate în Zona de Securitate.

Delegaţia moldovenească a propus părţilor să facă o adresare în acest sens către Misiunea OSCE în Moldova. Delegaţia Federaţiei Ruse şi cea a Tiraspolului au apreciat că o asemenea situaţie ar face ca Misiunea OSCE să substituie rolul pacificatorilor în operaţiunea de pe Nistru. Ambele delegaţii au solicitat timp pentru consultări suplimentare, motiv pentru care şedinţa a fost întreruptă, iar examinarea subiectului va continua în septembrie curent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite