Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Despre Ziua Limbii Române şi limba română în Republica Moldova

44
3 Sep 2017 18:44:04
Răzvan Voncu

Aproape tot ce am făcut în anii ’90 pentru refacerea unităţii culturale româneşti a fost o eroare. Ziua Limbii Române, instituită în data de 31 august, nu face excepţie.

Ea permite tuturor adversarilor acestei unităţi să doarmă liniştiţi 364 de zile pe an, rezervând-o pe cea de-a 365-a (în anii bisecţi, a 366-a) unor ceremonii formale, numai bune de rezolvat în cheie sovietică şi, oricum, fără nici un impact asupra felului în care este vorbită limba română peste Prut. Sau a statutului ei oficial, încă ambiguu.
Fac o paranteză: un subiect de discutat ar fi, desigur, felul în care este vorbită limba română în România de azi. Mizerabil. În special în mass-media şi de către tineri, care nu par a înţelege că limba este un instrument de comunicare, ca şi banii (utilizez o formulă propusă în 1648 de Mitropolitul Ardealului, Simion Ştefan) şi, prin urmare, ea trebuie să îşi păstreze valoarea, spre a-şi putea exercita funcţia.


Dar degradarea limbii române vorbite în România are doar cauze interne, de la degradarea şcolii şi până la indolenţa naţională.


În Republica Moldova, degradarea limbii române este o ţintă strategică şi, în acelaşi timp, o consecinţă a unor demersuri întreprinse, timp de foarte mulţi ani, de către Imperiul Ţarist (până în 1917), apoi de fosta URSS (după înfiinţarea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti, în stânga Nistrului, în 1924). Ea constituie un motiv de îngrijorare şi de mirare, azi, când, teoretic, existenţa unei Republici Moldova independente ar fi trebuit să pună capăt tendinţelor dizolvante. Căci, de exemplu, existenţa politică separată a Germaniei, Austriei şi Elveţiei nu are nici o consecinţă asupra statutului unitar al limbii germane literare, aceeaşi în cele trei state.


Se vorbeşte, din păcare, prost româneşte, astăzi, în Republica Moldova. Mai prost decât se vorbea, să zicem, în 1998, când am făcut prima mea vizită peste Prut. Oamenii de la ţară vorbesc cam la fel, într-un galimatias de grai moldovenesc neliterar şi rusisme, plin de lexeme din fostul vocabular sovietic. Jargoanele profesionale (al şoferilor şi mecanicilor auto, al electroniştilor) sunt şi ele pline de termeni ruseşti incomprehensibili, pentru că nu s-a făcut nici un efort ca şcolile tehnice şi manualele de profil să se întoarcă, aşa cum era firesc, la limba română. Dar şi omul obişnuit, de la Chişinău, vorbeşte prost româneşte şi, din păcate, din motive care s-ar cuveni analizate, confruntat cu nivelul său de vorbire precar, reflexul nu este să se corecteze, ci să treacă... la limba rusă.

De vină nu e nici România, nu sunt nici unioniştii. Ci politicienii de la Chişinău, care îl lasă pe cetăţeanul Republicii Moldova în dubii cu privire la identitatea sa etnică.

În momentul în care, redactând prima Constituţie a Republicii Moldova, „stataliştii” au trecut ca limbă oficială inexistenta „limbă moldovenească”, ei au sădit în sufletul cetăţeanului ghimpele unei îndoieli cu efecte devastatoare. Nu numai la nivelul limbii, ci al orientării culturale şi politice, în general.

Dar să revin la limba română şi la Ziua Limbii Române. Sărbătorirea ei, peste Prut, reflectă pe deplin schizoidia în care „stataliştii” i-au vârât pe cetăţeni, care aniversează, an de an, o limbă care nu se regăseşte în nici un fel în Constituţie. Căci, într-adevăr, limba română nu există, oficial, în nici un fel în Republica Moldova, nici măcar ca limbă minoritară, a celor peste 50% din cetăţenii care, în sondaje, se declară români sau românofoni!


În acelaşi timp, Ziua Limbii Române, oricât de pompos sărbătorită, nu poate face nimic împotriva zecilor de canale de televiziune sau a publicităţii în limba rusă, care sufocă pur şi simplu spaţiul public, în pofida faptului că minoritatea rusă nu reprezintă decât 5% din populaţie, iar rusofonii, cu totul, nu depăşesc 20%. Publicitatea, în special, este complet nejustificată, căci nici un document internaţional privind drepturile minorităţilor nu o menţionează, ca instrument de menţinere a identităţii sau ca drept. Ea este responsabilă de o bună parte din calcurile după limba rusă, care masacrează astăzi limba română vorbită peste Prut, şi care au pătruns chiar şi la nivelul instrumentelor gramaticale (al prepoziţiilor, de pildă), nu doar al lexicului. Efectiv, companiile de publicitate preiau publicitatea în rusă, după care traduc automat cuvintele, fără grijă pentru acurateţea gramaticală sau pentru spiritul limbii române. Astfel că la Chişinău cuvântul arendă a ajuns să însemne chirie, în pofida faptului că, în limba română, înseamnă cu totul altceva...


Politicienii care acceptă senini (sau inconştienţi) această subjugare a spaţiului public de către o limbă străină, fără nici o legătură cu limba oficială, îşi iau o grea răspundere faţă de viitorul Republicii Moldova.

Pentru că limba seamănă cu banii, dar este ceva mai profund decât ei: este însuşi pilonul identităţii unei persoane. Nu cetăţenia, nu religia. Ci limba. Vorbind o non-limbă, nu trebuie să ne mire că rezultatul este o Republică Moldova care arată ca un non-stat...
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

44 Comentarii

Lucifer
3.09.2017, 19:55:45

Păi dacă nici unitatea de limbă nu se mai acceptă de moldoveni,ce se mai poate aştepta de la ei?Ei vorbesc româneşte mai prost decât atunci când erau în URSS.Dar şi în România a început să se vorbească şi să se scrie un fel de romgleză ruşinoasă.Asta o însemna europenizare?!

+6 (6 voturi)
Michiu Stefan
3.09.2017, 21:18:01

Limba romana-scuzati, moldoveneasca-in peroada sovietica,a fost timp de decenii umilita, tratata ca o limba de bucatarie,exclusa total din sfera comunicatiilor de specialitate.Cu exceptia Uniunii scriitorilor,la nici o institutie, intreprindere,sovhoz,magazin, sedinta de partid,etc.etc,nu se folosea limba populatiei care daduse titlul republicii.In fata mea, o eleva care ceruse un sandvici in limba ei, a fost repezita de vanzatoare si a trebuit sa-i spuna un coleg cum se cheama in ruseste;s-a ajuns la replica "govori po celovecestvo" vorbeste omeneste!Vorba lui Mihai Ghimpu,limba se mai putea utiliza doar in cantecele populare!Paradoxul apare ca, asa cum se precizeaza in articol situatia a continuat si s-a agravat in continuare.Pare absurd,o tara care se numeste independenta foloseste in parlamentul ei traducere obligatorie a lucrarilor in rusa.Explicatia e simpla: sub diferite ratiuni,asa numita R.Moldova a refuzat cu obstinatie sa se desovietizeze, sa se decomunizeze, sa se de-rusifice!Nu a urmat modelul baltic sau transcaucazian, sau acum ucrainian.Rusa e in continuare studiata obligatoriu,nemernicul ei presedinte vorbeste rusa,insulta constant orice forma de romanism si daca va castiga si alegerile parlamentare de la insulte va trece la interzicere legala!Populatia romanofona a acestui pamant martirizat nu a putut -cred eu- sa se elibereze singura.Romania ca entitate este primul vinovat de starea deplorabila:in anii '90 trebuia sa inteleaga situatia, si sa realizeze reunificarea, si ca urmare in cativa ani doar, s-ar fi restabilit normalitatea in acest teritoriu.Nu s-a vrut, nici acum nu se vrea si tot ce facem ne lamentam contemplandu-ne neputinta!

+9 (11 voturi)
ion sbucium
3.09.2017, 21:27:45

Din primele cuvinte te socoti DATOR sa DISCRIMINEZI... Asta se apreciază la superlativ in statul UE - Romania. Oricui nu-i lene trebuie sa arunce pietre si sa scuipe in direcția R.Moldova - numai asa poti fi "patriot".

-8 (12 voturi)
ion sbucium
3.09.2017, 21:29:33

"Reunificarea" pi moldovnesti înseamnă OCUPAȚIE.

-6 (12 voturi)
ion sbucium
3.09.2017, 21:18:53

R.Moldova si-a declarat independenta sa națională pentru a fi NAȚIUNE LIBERA inclusiv de națiunea României in toate chestiunile ce tin de "sfânta sfintelor" - limba națională moldava, istoria si cultura națională moldava, identitatea națională moldoveneasca, patriotismul național moldovenesc etc. Amestecul "experților" Romanii in aceste afaceri interne ale R.Moldova e o VIOLARE a dreptului international, un ATAC direct asupra independentei naționale si suveranității statale a R.Moldova, un act NEDEMOCRATIC anti-european de DISCRIMINARE națională, o încercare ȘOVINISTĂ pan- românească de subordonare, subjugare si UNIFORMIZARE TOTALITARISTA lingvistica a limbii unui "frate mai mic" de către limba "fratelui mai mare" si mai puternic, care are tendința de subordonare nu doar in limba, dar in toate chestiunile si domeniile vitale. Prin limba Romania "unionista" vrea sa-si afirme DREPTURILE EXCLUSIVISTE de DOMINAȚIE asupra tarilor si popoarelor mai tinere si mai slabe din jurul granițelor sale - o idee expansionista preluata din dictaturile sale ultranaționaliste si pro-fasciste din trecut. Bucureștiul vrea si azi sa DICTEZE tuturor popoarelor est-romanice (NE-ROMÂNEȘTI) cum ele trebuie sa-si numească limba si identitate, cum sa vorbească si sa scrie, lipsindu-le de dreptul fundamental de a-si alege singure NUMELE LIMBII, pe care au moștenit-o de la formarea Statului Moldovenesc in 1359 si o vorbesc fără întrerupere deja 658 de ani si NUMELE IDENTITĂȚII pe care legitim o poarta in baza actelor de identitate. Fiecare comunitate, minoritate, popor conform legislației europene are dreptul la DEZVOLTARE LIBERA si la DIVERSITATE culturala si lingvistica si nimeni nu e în drept sa le nege sau sa le lipsească de drepturile fundamentale. Nu e treaba nimănui cum isi numesc moldovenii din R.Moldova limba si identitatea lor si musai sa-i "corecteze" după regulile gramaticale ale limbii oficiale a României. Deciziile Academiei României nu sunt valabile pe teritoriul suveran al altor state si ele pot fi respectate ori pot fi respinse, nu sunt obligatorii. Cu cât e mai mare INSISTENTA de a IMPUNE moldovenilor limba oficiala a României - cu atât va fi mai mare REZISTENTA, fiindcă fiecare își da seama ca e vorba nu atât de LIMBA, cât de LIBERTATEA si INDEPENDENTA, pe care ar dori sa le-o ia. Pentru a-si asigura independenta națională Macedonienii si-au declarat limba lor DEOSEBITA de a bulgarilor, iar muntenegrenii, bosniacii, croații si slovenii - limbile lor naționale DEOSEBITE de sârbo-croata. Se pare ca nu mai exista nicio speranta ca romanii sa devin a EUROPENI TOLERANȚI fata de alte limbi si etnii si moldovenilor sa le para rău ca încă din 1991 nu si-au creat la fel ca ex-iugoslave un alfabet MOLDAV totalmente deosebit de cel al limbii României, gramatici, manuale si dicționare proprii pentru limba moldava - MAXIMAL DEOSEBITA de limba oficiala a Romaniei si atunci nu era actualul PERICOL al "înghițirii" R.Moldova de către Romania si de amestec permanent in afacerile interne ale R.Moldova. Nu e târziu nici acum... Tot așteptăm ca Romania poate se va democratiza si va avea toleranta si respect fata de deosebirile lingvistice, culturale, istorice etc. intre Romania si R.Moldova, intre românii României si moldovenii R.Moldova... Dar răbdarea e pe sfârșite...

-7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (44)

Modifică Setările