Deţinuţii din Republica Moldova vor fi monitorizaţi electronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monitorizarea
electronică va permite supravegherea deţinuţilor în timp ce aceştia se află în
libertate. FOTO: thetoc.gr
Monitorizarea electronică va permite supravegherea deţinuţilor în timp ce aceştia se află în libertate. FOTO: thetoc.gr

Deţinuţii din Republica Moldova sau persoanele care au primit pedepse penale vor fi supravegheaţi printr-un program de monitorizare electronică. Acesta presupune urmărirea lor cu ajutorul unor brăţări electronice ataşate de corp. Sistemul ar permite reducerea cheltuielilor pentru întreţinerea deţinuţilor şi reabilitarea mai rapidă a acestora.

Un proiect pilot pentru testarea şi implementarea acestui sistem în Republica Moldova este desfăşurat în prezent de către Oficiul Central de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei împreună cu parteneri din afara ţării. Reprezentanţii ministerului susţin că monitorizarea electronică va permite urmărirea locului aflării persoanelor şi dacă acestea părăsesc zonele în care le este permis să se afle.

Supraveghere eficientă şi ieftină

„Monitorizarea electronică urmează a fi aplicată persoanelor care sunt condamnate penal, dar nu au primit pedeapsă cu închisoarea, sunt în libertate şi asupra lor a fost aplicat un termen de probă în care trebuie să demonstreze societăţii că ele nu merită să se afle în detenţie şi pot să se afle la libertate. Aceasta este o modalitate destul de eficientă de supraveghere permanentă a lor, nefiind nevoie ca un consilier de probaţiune să facă fizic acest lucru”, a declarat Vladimir Popa, Oficiul Central de Probaţiune.

Acesta a menţionat că sistemul este unul destul de eficient din punctul de vedere al costurilor şi că în legislaţia naţională au fost făcute deja modificări pentru ca implementarea acestuia, astfel încât să nu contravină prevederilor legale actuale. „În medie, este vorba de aproximativ cinci dolari pe lună pentru un deţinut. Acest lucru presupune preţul brăţării, cheltuielile pentru softul de monitorizare şi salariul persoanei care efectuează supravegherea”, a menţionat Popa.

Reabilitare mai rapidă şi schimbare a modului de viaţă

Liderul de proiect, Graham Johnson, spune că monitorizarea electronică este utilizată pe scară largă în Europa. Potrivit lui, acesta este un mod eficient, nu doar din punct de vedere financiar, de a monitoriza deţinuţii cu risc scăzut, faţă de menţinerea lor la închisoare.

Potrivit autorităţilor, scopul oricărui sistem de justiţie penală este schimbarea comportamentului şi reabilitarea deţinutului, iar folosirea monitorizării electronice îi permite individului să rămână acasă, să-şi menţină familia unită şi îi permite să-şi continue activitatea de muncă. Sistemul permite, totodată, pe de o parte să fie redusă supraaglomerarea penitenciarelor fără a întrerupe monitorizarea deţinuţilor, iar pe de altă parte este vorba de latura financiară pentru că, indiferent despre ce ţară am vorbi, întreţinerea în penitenciare este, totuşi, destul de costisitoare.

Bulgaria, un exemplu

Una dintre ţările care a introdus recent sistemul de monitorizare electronică este Bulgaria. Ţara a iniţiat acest proces în anul 2010, iar în prezent are 168 de deţinuţi care sunt supravegheaţi în acest mod. Nadia Radkova, repezentantă a Serviciului de Probaţiune din Bulgaria şi unul dintre experţii internaţionali care contribuie la implementarea proiectului pilot în Republica Moldova susţine că experienţa monitorizării electronice pentru ţara sa a fost una de succes şi că măsura este una destul de eficientă.

„Iniţial, am început de la 11 persoane, utilizând sistemul de recunoaştere sau de identificare a vocii ca măsură de supraveghere. Sistemul are mai multe avantaje, iar după părerea mea, unul dintre cele mai importante este faptul că are un impact real şi major asupra comportamentului şi stilului de viaţă a  persoanei aflate sub monitorizare, în special asupra celor aflaţi în arest la domiciliu  sau care sunt eliberaţi înainte termen şi sunt subiectul măsurilor de probaţiune”, a declarat Nadia Radkova, expert în justiţie penală şi membră a Biroului de probaţiune din Bulgaria.

Aceasta a venit şi cu recomandarea pentru autorităţile din Republica Moldova ca în procesul de implementare a sistemului să nu-l copie pur şi simplu din altă parte, ci să ţină cont de specificul local şi să-l adapteze în acest sens.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite