Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Dezbatere: Expulzarea diplomaţilor ruşi, o acţiune de loialitate faţă de Vest?

0
31 Mar 2018 09:31:32
Autor: Dan Anghel

Prin expulzarea celor trei diplomaţi ruşi din Republica Moldova, autorităţile moldoveneşti au dorit să-şi arate loialitate faţă de Occident. În plus, această acţiune ar putea avea urmări neplăcute pentru cetăţenii moldoveni. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la NTV Moldova, transmite IPN.

Fostul deputat Zurab Todua consideră că prin expulzarea celor trei diplomaţi ruşi autorităţile moldoveneşti au dorit să-şi arate loialitatea faţă de Occident şi astfel să demonstreze că sunt gata pentru alte acţiuni care ar susţine linia orientată împotriva Rusiei şi partenerii ei. „Rămâne un mare semn de întrebare, dacă acest lucru îi trebuie poporului moldovenesc. Comportamentul conducerii Moldovei provoacă multe întrebări”, a spus Zurab Todua. Potrivit lui, nu este clar cu ce s-au solidarizat autorităţile moldoveneşti din moment ce în cazul legat de posibila otrăvire a fostului agent secret rus Serghei Skripal nu există claritate.
 
Juristul Serghei Mişin susţine că abia a început să se redreseze situaţia legată de livrările de fructe în Rusia, iar acum ruşii ar putea să interzică din nou importurile produselor moldoveneşti. Potrivit lui, de obicei, persoane non-grata sunt numite cele care au încălcat legea, care au făcut spionaj şi acest lucru trebuie demonstrat. În cazul diplomaţilor ruşi nu este clar pentru ce concret au fost expulzaţi.
 
Pe 27 martie, autorităţile moldoveneşti au anunţat că trei diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova au fost declaraţi persona non-grata în semn de solidaritate cu Marea Britanie ca urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury, în care a fost otrăvit un fost agent rus, drept o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional. În replică, pe 30 martie, Federaţia Rusă a anunţat că trimite acasă trei diplomaţi moldoveni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii