Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Diaspora aduce trei mandate Alianței pentru Integrare Europeană

0
29 Nov 2010 19:57:16
Autor: Alina Turcanu
Alegerile s-au desfăşurat fără accidente majore
Alegerile s-au desfăşurat fără accidente majore

Un număr-record de moldoveni din diaspora au venit la urne duminică, peste 80%  optând în favoarea partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), la cele 75 de secții de votare deschise în afara Republicii Moldova, au votat peste 65.200 de persoane, de aproape patru ori mai mulţi faţă de anticipatele din 29 iulie 2009, când s-au prezentat la vot 17.500 de alegători.
Cei mai mulţi moldoveni au votat în Italia - 28.250, România - 9.724, Franța - 4.439 şi Spania - 2.528. Peste 2.000 de alegători au votat în SUA, Franța şi Grecia. Potrivit datelor preliminare, PLDM a fost votat de circa 32 mii de persoane, PL – peste 16.300, PDM - circa 5700, iar PCRM - 4.351. Astfel, basarabenii de peste hotare aduc două mandate Partidului Liberal Democrat şi unul Partidului Liberal.

Voturile pe foi A4, sub semnul întrebării

CEC a trimis în total la secțiile de peste hotare 136 de mii de buletine. În unele localităţi numărul acestora a fost insuficient. Astfel, la Paris, Roma, Padova și Moscova,  buletinele s-au epuizat, iar 919 alegători au votat pe buletine de vot improvizate - foi A 4 pe care s-a aplicat ştampila secţiei de votare. Experţii în drept spun că există temeiuri pentru a declara aceste voturi nevalabile, deoarece o astfel de soluţie nu este prevăzută de legislaţia electorală. „Este o tâmpenie. O foaie curată nu poate fi considerată buletin de vot. S-a găsit cea mai proastă soluţie de urgenţă. Puteau să redistribuie buletinele de la secţiile cu o prezenţă mai mică la cele unde acestea erau insuficiente”, a declarat, pentru „Adevărul”, juristul Victor Popa. 

Iurie Ciocan, secretarul CEC, spune însă că cele 919 voturi, chiar dacă vor fi anulate, nu vor modifica rezultatele alegerilor. Rămâne să se pronunţe Curtea Constituțională, dacă va fi sesizată de vreun concurent electoral. PCRM a şi declarat că va face acest lucru.

În Italia au votat aproape 30 de mii de persoane

În Italia, unde au fost deschise 16 birouri electorale, pe foi A4 au fost nevoiţi să voteze 160 de persoane (la Roma şi Padova) din cele aproape 29 de mii care s-au prezentat la urne. Gheorghe Rusnac, ambasadorul Republicii Moldova la Roma, a declarat, pentru „Adevărul”, că nimeni nu a putut presupune că vor veni să voteze atât de mulți moldoveni. „La alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, la Roma au votat 1500 de persoane, la referendumul din septembrie doar 777.  Ieri însă la secţia din incinta ambasadei s-au prezentat 3070 de moldoveni”, a menţionat diplomatul. Potrivit lui, în Italia se află legal circa 150 de mii de persoane cu drept de vot.

„Oamenii au pierdut frica”

La rândul său, Oleg Serebrian, ambasadorul Republicii Moldova în Franţa, explică prezenţa mare la vot din acest an prin faptul că lumea a pierdut frica. „Oamenii mi-au spus că anterior nu veneau să voteze de teamă să nu-i ia poliția, căci mulți se află aici ilegal. Acum însă a dispărut frica, plus că oamenii s-au mobilizat ca niciodată”. La

Paris, 525 de alegători au votat pe foi A4. „Pe la ora 11.00 era clar că cele 2.000 de buletine de vot rezervate secţiei de la ambasadă vor fi insuficiente. Am dorit să luăm buletine de la o altă secţie, Marseille sau Strasbourg, bunăoară, unde au rămas majoritatea nefolosite, dar CEC nu ne-a permis. Ar fi regretabil să fie anulate cele 525 de voturi exprimate pe foi A4. S-a făcut totul transparent”, mai declarat diplomatul. Tot el a mai spus că nu există o cifră oficială a cetățenilor Republicii Moldova aflați în Franța. La evidenţa consulară sunt doar 73 de persoane, iar autorităţile franceze operează cu o cifră oficială de sub o mie de persoane, în timp ce datele neoficiale variază între 20 de mii şi 40 de mii.      

Potrivit datelor oficiale, peste 300 de mii de moldoveni lucrează peste hotare. Neoficial însă cifrele urcă până la un milion.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările