Director ANSA: Cu toate că exporturile cresc, agricultorii din Moldova sunt în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Cu toate că exporturile de fructe şi legume moldoveneşti au crescut şi continuă să crească pe parcursul anului curent, agricultorii sunt în criză, fiindcă potenţialul este cu mult mai mare decât se exportă actualmente, roada de produse horticole fiind foarte bogată. În acest context, identificarea de noi pieţe este extrem de necesară, susţine directorului Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi, transmite IPN.

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, pieţele de export pentru marfa moldovenească au rămas cele tradiţionale, dar cu regret două pieţe ţintă pentru produsele horticole se îngustează, este vorba despre cea a Federaţiei Ruse şi cea a Republicii Belarus. În ambele ţări, în ultimii zece ani s-a investit în substituirea importului prin plantarea multor livezi, mai ales de mere şi prune. În context, în Moldova creşte volumul roadei şi chiar dacă se exportă, scade preţul de piaţă al produsului.

„Trebuie să găsim piaţă alternativă pentru volumul de surplus. Sunt conştient că în perspectivă se va reduce volumul de import în aceste ţări. Este simplu de a găsi piaţă acolo unde nu se produce produsul respectiv”, a spus Gheorghe Gaberi.

Directorul ANSA spune că au fost deja încheiate negocierile cu Canada privind comercializarea de prune în stare proaspătă. Pomicultorii au posibilitatea să exporte fructe în această ţară de la 1 octombrie a anului curent. La fel, au fost finalizate negocierile cu India, o ţară cu potenţial mare de consum a merelor, iar primele zeci de tone de produse vor fi livrate acolo în cel mai apropiat timp. Accept de a exporta s-a obţinut şi în India, Israel, Bangladesh, Mongolia. De asemenea, se negociază cu ţări precum Indonezia şi Malaiezia.

Referindu-se la piaţa internă, Gheorghe Gaberi, a spus că producătorii nu pot miza pe aceasta, cu excepţia comercializării materiei prime care merge la procesare în volume mari, restul mărfii se valorifică pe piaţa externă. Potrivit lui, unele reţele comerciale susţin că producătorii nu le pot asigura cu volume mari, necesare lor, dar nu întotdeauna aceste declaraţii sunt argumentate.

Gheorghe Gaberi spune că reţelele comerciale trebuie să deţină contracte de lungă durată cu producătorii, pentru că nimeni nu poate produce o marfă şi să aştepte să vină cineva să o cumpere. Piaţa locală este cu o capacitate mică de absorbţie, mai ales pentru mere şi prune, pentru că majoritatea oamenilor au aceste produse în grădinile proprii.

Gheorghe Gaberi a menţionat că ANSA susţine producătorii în a-şi vinde marfa, încă de la începutul înfiinţării plantaţiei. ANSA îi ajută pe producători să o îngrijească corect, să o protejeze. Tot ANSA este cea care certifică marfa care pleacă în reţeaua comercială pe intern sau la export.

„Noi purtăm negocierile cu ţara unde pleacă marfa la export pentru a ne conforma la cerinţele lor fitosanitare. După ce suntem verificaţi foarte dur, se ia decizia de a permite exportul mărfii şi, dacă e permisă, în ce condiţii. Uneori, când apar litigii în ţara de destinaţie, tot noi suntem cei care îi sprijinim pe producători să iasă din aceste litigii, dacă nu sunt ei vinovaţi”, spune Gheorghe Gaberi.

Potrivit ANSA, au fost exportate din recolta anului curent 70,6 mii de tone de mere, de trei ori mai mult decât în aceiaşi perioadă a anului trecut. O creştere semnificativă s-a înregistrat la exportul de prune în stare proaspătă, 31 mii de tone, cu o mie de tone mai mult faţă de anul 2017. În stocuri se află încă aproximativ aceiaşi cantitate, care urmează a fi comercializată în viitorul apropiat. Pentru prima dată, pe pieţele din afara ţării au fost comercializate 2.129 tone de vişine, 5.736 tone de piersici, 1.906 tone de caise, toate în stare proaspătă. Conform pronosticului, va fi depăşită cu mult cantitatea de struguri livraţi peste hotare în stare proaspătă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite