Director SIS: Alertele false cu bombă sunt generate de un grup mai mare de persoane, nu toate din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Director SIS, Alexandru Musteaţă FOTO: Arhivă
Director SIS, Alexandru Musteaţă FOTO: Arhivă

Şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Musteaţă, susţine că alertele false cu bombă sunt generate de un grup de persoane, dintre care unele nu se află pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform acestuia, autorităţile revizuiesc protocoalele de intervenţie pentru a crea cât mai puţin disconfort cetăţenilor. În prezent, riscul unor destabilizări în masă este redus. 

Alexandru Musteaţă a precizat că oamenii legii depun eforturi pentru a da de urma autorilor alertelor false cu bombă. Şeful SIS susţine că misiunea este una complicată în condiţiile în care anunţul alertelor este lansat pe mail.

„Motivul exact al alertelor frecvente cu bombă încă este investigat. Noi împreună cu colegii de la poliţie şi sub suspiciile procurorilor suntem parte a unui grup de investigaţii. Centrul antitero, unitate din cadrul SIS, este entitatea responsabilă să analizeze aceste aspecte şi să investigheze care este sursa acestor mesaje. Investigaţiile arată că este vorba de un grup mai mare de persoane, nu toate sunt pe teritoriul Republicii Moldova, sunt şi în alte state. Către aceste state s-au transmis solicitările de a ne furniza informaţii. Alertele venite pe email sunt foarte greu de identificat pentru că se folosesc instrumente de ascundere a IP-ului, a locaţiei. Mergem pas cu pas, din locaţie în locaţie, contactând colegii din alte ţări pentru a colecta date ca să vedem unde este punctul final” , a spus directorul SIS în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecţie” de la Vocea Basarabiei.

Şeful SIS susţine că miza acestor ilegalităţi ar fi testarea capacităţilor de intervenţie a instituţiilor statului. În prezent, oamenii legii şi-au modificat strategiile de intervenţie şi control pentru a perturba cât mai puţin posibil activitatea entităţilor pretins minate.

„Noi avem mai multe ipoteze şi mai multe piste pe care mergem. Una dintre ipoteze ar fi testarea capacităţilor noastre sau să ne ţină ocupaţi, sau să dea presei motive de a scrie. Investigăm opţiunile ca să vedem cine stă în spatele acestor alerte false cu bombă. În acelaşi timp, încercăm să revizuim protocoalele de acţiune, pentru că verificarea unei clădiri de trei ori pe zi nu este cel mai eficient lucru, iar în cazul Aeroportului au fost create foarte multe incomodităţi. Acum noi revizuim protocoalele, dar nu ca să intrăm noi într-o zonă de confort, ci să nu creăm incomodităţi oamenilor ” , a mai spus Alexandru Musteaţă.

Ministerul Afacerilor Interne a propus înăsprirea sancţiunilor pentru astfel de acţiuni ilegale. Până în prezent alerta falsă cu bombă era pedepsita cu amendă sau închisoare până la doi ani, acum propunerea de modificare a Codului Penal prevede că pedeapsa să fie cuprinsă între doi şi cinci ani de închisoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite