Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Nicolae Timofti a recunoscut implicarea sa în condamnarea disidentului Gheorghe David

6
14 Apr 2013 12:02:42
Autor: Ion Preasca
Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti
Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti

Şeful statului, Nicolae Timofti, a recunoscut că el a fost judecătorul care l-a trimis la tratament psihiatric forţat pe Gheorghe David în 1987. „Preşedintele regretă acel episod şi că va da explicaţii publice mai târziu", a declarat Europei Libere Vlad Ţurcanu, purtător de cuvânt al preşedinţiei de la Chişinău.

Actualul preşedinte al Republucii Moldova Nicolae Timofti îl găsea vinovat, într-o decizie emisă la 12 ianuarie 1987, pe Gheorghe David de „propagandă sistematică, în scris şi oral, a ideilor cu caracter naţionalist, urmărind scopul de a provoca duşmănie naţională faţă de persoanele de naţionalitate rusă, de a discredita politica naţională leninistă a PCUS”. 

Lui David i s-a mai imputat că ar fi „răspândit născociri vădit false care compromit orânduirea sovietică”. se mai spune în decizia publicată în facsimil de ziarul „Panorama”.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, Gheorghe David a cerut compensaţii în Republica Moldova pentru condamnarea din epoca sovietică. Dar a fost internat iarăşi la psihiatrie, pentru 25 de zile, în aprilie 2005. După eliberare, s-a plâns, în acelaşi an, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Gheorghe David a decedat în 2007, iar dosarul la CEDO a fost preluat de sora lui, Maria Vulpe, care a obţinut câştig de cauză şi o compensaţie de 4.000 de euro în 2008. Republica Moldova a fost condamnată pentru îngrădirea libertăţii şi securităţii.

Maria Vulpe, care locuieşte în satul Pepeni, raionul Sângerei, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă, că nu a ştiut că judecătorul care l-a condamnat pe fratele său în epoca sovietică e una şi aceeaşi persoană cu actualul preşedinte al Republicii Moldova.

„Şi acum ce să-i fac eu omului? De ce să-l caut pe omul acesta vinovat că eu nici nu îl ştiu? Am fost la judecată, dar eu ce credeţi că ştiu cine a fost judecătorul, atâţia ani în urmă? Timofti am văzut, dar ce, eu ştiam care şi cine era? Ar fi fost el, dar acum Dumnezeul să-l ierte. Dumnezeu că cei care l-au distrus. El a fost fratele cel mai mic. De la doi ani l-am crescut, am căzut atunci pe foame, pe nevoie, numai Dumnezeu ştie prin ce am trecut. Şi până la urmă l-au distrus. Că nu era comunist, dar român. L-au luat la judecată, l-au distrus cu tablete, cu nebunii, cu bătăi, cine ştie ce a tras el acolo. Acum toţi sunt români, dar el era considerat atunci bandit. L-au dus la Dnepropetrovsk şi l-au calicit, l-au distrus. A ieşit la pensie cu 250 de lei, măcar nu le este ruşine“, a declarat sora disidentului.

Gheorghe David a decedat în 2007, la două decenii de la trimiterea sa forţată la spitalul de psihiatrie „de tip special”, la Dnepropetrovsk, în Ucraina.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

= Tenuţă Dacu dela Cetatea Tighina =
15.04.2013, 12:20:02

Asasinate la Comandă: inginerul unionist Gheorghe David /1943-2007/ ––––––––––––––---------------------------------------------- 1. Arhiva zilei: Președintele Nicolae Timofti a recunoscut implicarea sa în cazul disidentului Gheorghe David. Interviu cu Maria Vulpe, sora lui Gheorghe David. radio Europa Libera, 14 aprilie 2013 http://www.europalibera.org/content/article/24956234.html 2. Iată un mic fragment din memoriile disidentului martir Gheorghe David / şi moşul actorului Vasile Butnaru/ care a militat pentru Re-Unirea noastră cu Patria-mamă România şi care a fost trimis într-o temniţă psihiatrică sovietică în 1987:

+1 (1 vot)
= Tenuţă Dacu dela Cetatea Tighina =
15.04.2013, 12:20:58

Februarie 1987: “Am ajuns la Denpropetrovsk /Ucraina de Est/ cam peste o săptămână, făcând etapa prin închisoarea din Odesa. Dupa ce am fost tuns chilug şi băit am nimerit în purgatoriu /carantină/ unde dupa un mic dialog cu medicul, am primit prima porţie de PASTILE PSIHOTROPICE. De regulă, era interzis să ţi se comunice denumirea medicamentului cu care erai tratat, precum şi diagnoza. Peste câteva ore am simţit efectele depresive ale pastilelor: - hemoragie din nas, - sete, - imposibilitatea de a vorbi, - înceţoşarea conştiinţei, - anemie totală, - scăderea bruscă a memoriei, etc. ––––––––––––––––––––––––– publicat în revista “Basarabia”, nr.9/1990 Fotografia mucenicului şi textul integral scanat le puteţi găsi aici: http://www.sergiubrega.com/curajnet/pepeni/gdavid.html

+1 (1 vot)
= Tenuţă Dacu dela Cetatea Tighina =
15.04.2013, 12:22:35

N.B. dar marea întrebare se pune altfel: Cum se face oare că în Moldova “independentă” şi “suverană” eroul anti-comunist Gheorghe David este întemniţat iarăşi a doua oară în aprilie 2005, timp de o lună, la Spitalul de Psihiatrie de la Costiujeni, o suburbie a Chişinăului. Iar apoi la 21 iulie 2007 “moare” “subit” otrăvit şi iradiat la comanda Puterii voroniste comuniste anti-româneşti căci anterior făcuse o plângere la CEDO la Consiliul Europei de la Strasbourg, caz pe care avea să-l câştige deja post-mortem în 2008. De ce jurnaliştii noştri nu investighează acest omor la comandă din iulie 2007 ? –––––––––––––––––––––––––––– alte materiale la această temă a durerii noastre naţionale: a) http://ziar.jurnal.md/2013/04/09/cutia-cu-piuneze-david-contra-urss/#comments b) http://adevarul.ro/moldova/actualitate/disident-gheorghe-david-nicolae-timofti-1_516a6b6d053c7dd83f07f2bd/index.html c) http://adevarul.ro/moldova/lupta-nationalismul-rssm-ii-1_50ad21d47c42d5a6638f4753/index.html d) www cerulalbastru com o rubrică din stânga paginii: Ivu Frâncu

+1 (1 vot)
= Tenuţă Dacu dela Cetatea Tighina =
15.04.2013, 12:30:20

cenzura pe Adevarul md !

= Tenuţă Dacu dela Cetatea Tighina =
15.04.2013, 14:20:24

Stimati jurnalisti Adevarati, Nu stiu care au fost tertipurile voastre ca sa-mi blocati mesajele de mai sus, ca pe urma sa le lasati totusi sa apara. "Hod konem" - cum zice ocupantul ? Un fel de "mers calare" ? Oricum, Dumnezeu cu Voi ! O ultima visina amara: credeti ca un asasin criminal Proca, merita atentia noastra ca sa fie CAP de afis pe aceasta pagina cu litere mascate ca de la Kamceatka la Nistru, iar informatia despre un martir erou national Gheorghe David, /via un presedinte ex-comunist/, deci aceasta informatie sa fie lasata la coada vacii undeva la subsol, ca sa nu fie gasita de cititori ? Eu am gasit-o intâmplator, si prin alta filiera - google- ! Si iarasi, Dumnezeu cu Voi ! ------------------------------------------------------------ Numai Re-Unirea cu Patria-mama România ne mai este Salvarea !

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările