Doctorul Chetraru de la Centrul Naţional Anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Chetraru promite să facă o cercetare şi în domeniul corupţiei FOTO Tudor Iovu
Viorel Chetraru promite să facă o cercetare şi în domeniul corupţiei FOTO Tudor Iovu

Viorel Chetraru, principalul luptător cu flagelul corupţiei din Republica Moldova, a ales să-şi susţină teza de doctor despre evadările din penitenciare.

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, îşi susţine astăzi teza de doctor în drept la Academia „Ştefan cel Mare“ a Ministerului de Interne. Tema lucrării - „Analiza juridico-penală şi caracterizarea criminologică a infracţiunii de evadare din locurile de deţinere“ - este surprinzătoare pentru o persoană care în ultimii trei ani conduce o instituţie specializată în combaterea actelor de corupţie.

Viorel Chetraru susţine că şi-a început teza înainte de a deveni şef la Anticorupţie, încă pe când activa în Poliţie. „Pentru mine această teză este un test. Am vrut să văd cum se face o cercetare ştiinţifică adevărată. Cât despre fapta infracţională pe care am ales-o ca obiect de studiu, aceasta mi se pare mai uşoară şi mai utilă“, ne-a declarat directorul CNA.

În acelaşi timp, el a precizat că nu a uitat despre combaterea corupţiei şi că următorul obiectiv este o cercetare ştiinţifică în acest domeniu.

Evadările, în topul infracţiunilor

Lucrarea are 156 de pagini şi 242 de titluri la bibliografie. Din adnotare aflăm că aceasta este una dintre primele cercetări ştiinţifice „complexe şi bine sistematizate“ a acestei problematici, realizate în Republica Moldova. Autorul prezintă aspecte istorice şi experienţa altor state, investighează factorii care contribuie la evadarea deţinuţilor şi aduce recomandări pentru îmbunătăţirea legislaţiei penale şi practicii judiciare pe acest segment.
Potrivit studiului, în ultimii zece ani evadările au ocupat poziţia de frunte în clasamentul infracţiunilor din penitenciare, cu o cotă de 38%. Doar în 2007-2011 acestea au trecut pe locul doi, pe primul fiind circulaţia ilegală a drogurilor.

În opinia autorului, cel mai des oamenii fug din închisori din cauza relaţiilor neformale dintre deţinuţi. Alţi factori sunt „starea deplorabilă a mijloacelor tehnico-inginereşti de supraveghere“ din penitenciare şi „munca educativă ineficientă în privinţa condamnaţilor“.  

Găseşti lucrarea integrală AICI.

Chetraru mai scrie că 30% dintre tentativele de evadare sunt săvârşite de persoanele care se deplasează fără escortă, de aceea propune să fie schimbat radical modul în care este acordat acest drept. El realizează şi un portret-robot al evadatului: în vârstă de 18-40 de ani, fără familie, slab instruit, şomer, nu e la prima condamnare şi a stat deja unu-trei ani după gratii.

„Avem deţinuţi disciplinaţi“

Veaceslav Ceban, şeful Departamentului Instituţii Penitenciare (DIP), s-a arătat puţin surprins când a aflat că şeful CNA a făcut o cercetare ştiinţifică despre evadări. „Este o temă destul de interesantă“, a spus Ceban.

În acelaşi timp, şeful DIP a precizat că numărul cazurilor de evadare din penitenciare este foarte mic. „Avem deţinuţi foarte disciplinaţi. Anul trecut, au fost doar trei cazuri de evadare. Statisticile care arată un număr mare nu sunt corecte. Sunt multe persoane aflate la resocializare, care uneori pur şi simplu uită să se întoarcă la timp în locul de detenţie. Asemenea cazuri nu pot fi trecute ca evadare“, a precizat Veaceslav Ceban.

Academiile directorului CNA

- 1992-1996 – Academia „A.I. Cuza“ din Bucureşti, Facultatea Drept, licenţiat în drept;
- 2006-2007 – Academia „Ştefan cel Mare“ a MAI, masterat în dreptul economic;
- 2006-2007 – Academia de Administrare Publică de pe lângă preşedintele Republicii Moldova, masterat în ştiinţe politice;
- 2009-2012 – Academia „Ştefan cel Mare“ a MAI, studii de doctorat la specialitatea drept penal;
- 2012 – Colegiul Naţional de Afaceri Interne din România de pe lângă Ministerul Administraţiei şi Internelor al României, studii postuniversitare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite