DOCUMENT Un grup de voluntari a donat copia actului primei atestări a Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Tentiuc (stânga) primeşte din partea voluntarilor copia preţiosului act. FOTO: Irina Ghelbur
Ion Tentiuc (stânga) primeşte din partea voluntarilor copia preţiosului act. FOTO: Irina Ghelbur

Muzeul de Istorie şi Arheologie a Moldovei are, în sfârşit, o copie a documentului în care pentru prima dată se atestă oraşul Chişinău. În toţi aceşti ani, actul semnat în 1436 se păstra în Polonia, la Varşovia, iar în Republica Moldova nu a existat copia lui.

Donaţia a fost realizată de un grup de şase tineri care, de Hramul Chişinăului în 2011, au descoperit că nicăieri în ţară nu se găseşte prima menţiune scrisă a Capitalei. Prietenii au aflat că actul se află în Polonia, la Arhiva Centrală a Documentelor Istorice din Varşovia şi şi-au propus să-i obţină copia. 

"Am intrat pe site-ul arhivei, am trimis un mail, iar răspunsul a venit în câteva zile confirmând că putem face, fără probleme, o copie. Am creat un cont bancar în zloţi şi am adunat banii necesari. Nu vrem să divulgăm suma exactă, dar pot să spun că tranzacţia şi rama documentului au costat mai scump decât copia realizată de arhivă", a recunoscut Iurie, un membru al grupului de iniţiativă.

A costat mai puţin decât credea muzeul

Tinerii se întreabă de ce până acum Muzeul de Istorie şi Arheologie a Moldovei nu s-a interesat de obţinerea copiei. "Acum doi ani, muzeografii ne-au spus că e nevoie de o sumă exorbitantă pentru a aduce copia acestui document acasă. Noi am demonstrat că nu e chiar aşa", a menţionat Iurie. 

Şeful sectorului de Arheologie şi Istorie veche a muzeului, Ion Tentiuc, a întâmpinat cu entuziasm donaţia făcută. "Mă bucur că există tineri cărora le pasă de istoria noastră şi se implică în redescoperirea trecutului. Mulţumim din suflet pentru această iniţiativă", a spus muzeograful.

Nu se cunoaşte conţinutul documentului

Ion Tentiuc are şi o teorie care vine să explice de ce originalul documentului se păstrează în Varşovia. "În toată perioada evului mediu, statul medieval moldovenesc a avut relaţii foarte strânse cu Rzeczpospolita, atât economice, cât şi politice. Încă urmează să vedem în ce context se menţionează Chişinăul în acest act, dar suntem foarte bucuroşi că acesta s-a păstrat", a conchis Ion Tentiuc. 

Copia documentului de atestare istorică a denumirii oraşului Chişinău este inclusă în expoziţia organizată cu ocazia Hramului Oraşului care va fi inaugurată mâine şi va dura până la sfârşitul anului

Copia documentului în care pentru prima dată este pomenit oraşul Chişinău

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite