Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Documente originale privind independenţa Moldovei, la o expoziţie de la Parlament

0
26 Aug 2021 18:48:43
Autor: Dan Anghel

O expoziţie dedicată celor 30 de ani de independenţă a Republicii Moldova, a fost vernisată astăzi în incinta Parlamentului. Au fost expuse acte originale, unele fiind într-un singur exemplar, care au tangenţă cu perioada creării şi afirmării Republicii Moldova ca stat independent, transmite IPN.

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus că expoziţia reprezintă o întreagă generaţie a celor care au pus bazele Republicii Moldova, iar misiunea noastră este să valorificăm acest tezaur, să păstrăm memoria înaintaşilor noştri. „Suntem norocoşi de a avea posibilitatea să discutăm cu protagoniştii independenţei, care au avut curajul să voteze Declaraţia – un act de curaj, susţinut de sutele de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Zilele acestea de sărbătoare sunt momente cu încărcătură emoţională deosebită. Iar noi trebuie să transmitem această tradiţie noilor generaţii, să explicăm valoarea independenţei unei ţări”, a subliniat Igor Grosu.
 
La Parlament sunt expuse: Declaraţia de Independenţă restabilit după evenimentele din 7 aprilie 2009, care include lista deputaţilor poporului din Republica Moldova din anii 1990-1994, care au votat declaraţia de independenţă la 27 august 1990, imagini cu deputaţii semnatari ai Declaraţiei de Independenţă, noutăţile Sovietului Suprem şi ale Guvernului RSSM nr. 1-12, 1990.
 
Expoziţia cuprinde cele mai importante legi adoptate de Parlamentul Independenţei, care au pus bazele unui stat independent, stenograma şedinţei din 27 august 1991, despre adoptarea Declaraţiei de Independenţă în sesiunea extraordinară, proiectul legii pentru ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi Comunitatea europeană, în trei volume.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările