UPDATE Medicii infirmă posibilitatea ca vreunul dintre cei doi pasageri opriţi pe aeroportul Chişinău să sufere de Ebola

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii nu au putut dovedi că pasagerii japonezi depistaţi pe Aeroportul Internaţional Chişinău ar suferi de Ebola Foto: Adevărul
Medicii nu au putut dovedi că pasagerii japonezi depistaţi pe Aeroportul Internaţional Chişinău ar suferi de Ebola Foto: Adevărul

Cei doi sunt cetăţeni japonezi şi au aterizat la Chişinău după ce făcuseră o escală la Istanbul. Anterior ei au călătorit în Africa de Sud şi au acuzat simptome febrile după întoarcerea de pe continentul african.

UPDATE, ora 16.39: „În urma cercetării epidemiologice şi clinice a persoanei respective, suspecţia de contaminare cu EBOLA a fost infirmată. Nu există astăzi temei pentru a cataloga cazul respectiv ca o suspecţie de febră hemoragică EBOLA. Ne adresăm către populaţie, să nu existe panică”, a declarat viceministrul Sănătăţii, Svetlana Cotelea.

UPDATE, ora 16.21: Specialiştii Centrului Naţional de Sănătate Publică susţin că nu s-a dovedit încă dacă pasagerii suspectaţi că ar fi purtători ai virusului Ebola suferă de febra hemoragică. Unul dintre cei doi pasageri este internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă“ din Capitală. Potrivit CNSP, acesta a călătorit din Johannesburg (Africa de Sud) în Japonia, pe data de 18 august, unde a lucrat ca inginer şi a negat orice contact cu persoane bolnave în ultima săptămână.

„Simptomele pe care le au aceste persoane sunt prea puţine, pentru a fi suspectate de Ebola. Noi însă am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura. Ulterior s-a constatat că persoanele au fost doar în Africa de Sud, acolo unde încă nu a fost confirmat niciun caz de Ebola. Reiese că persoanele date nu au intrat în contact cu vreun bolnav, iar această maladie nu se ia din aer”, a declarat directorul CNSP, Mihai Pâslă, pentru E-sanatate.md.

UPDATE, ora 12.14: „Părerea mea e că niciunul dintre ei nu suferă de Ebola. Dacă ar fi fost atinşi de-această maladie, acum simptomele ar fi trebuit să fie foarte avansate. Specialiştii noştri sunt pe teren şi aştept rezultatele analizelor“, a declarat directorul Spitalului de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă“, Victor Deatişen.

Doi călători suspecţi că ar fi contactat virusul Ebola au fost depistaţi în această dimineaţă pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Potrivit biroului de presă al Poliţiei de Frontieră, cei doi pasageri, ambii cetăţeni japonezi, au fost detectaţi cu febră, în timpul scanării cu termoscanerul. 

Cei doi pasageri au declarat că au venit din Japonia, cu o escală prin Istanbul (Turcia) şi că anterior au mers într-o deplasare de serviciu în Africa de Sud. Aceştia le-au mai spus poliţiştilor de frontieră că se simţeau rău şi la întoarcerea din Africa de Sud în Japonia şi că au apelat la ajutorul medicilor, privind efectuarea de analize pentru depistarea virusului Ebola. 

Oamenii legii i-au izolat pe cei doi pasageri şi au sesizat serviciul epidemiologic pentru întreprinderea măsurilor de rigoare. Acum suspecţii sunt în grija serviciului medical de urgenţă al Centrului Naţional de Sănătate Publică pentru efectuarea analizelor şi testelor aferente.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Virusul Ebola ar putea îmbolnăvi până la 20.000 de oameni la nivel mondial. Experţii OMS mai susţin că în următoarele şase luni sunt necesare fonduri de 500 de milioane de dolari pentru lupta împotriva maladiei.

Cum debutează şi cum se transmite virusul

Debutul simptomelor EVD (Ebola virus disease) este brusc şi include simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: febră, dureri musculare, mialgii, asteie fizică, cefalee, dureri de gât.

Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi cele gastrointestinale (vomă, diaree, anorexie şi dureri abdominal), neurologice (dureri de cap, confuzie, prostraţie), vasculare (hiperemie conjunctivală sau faringiană), cunanate (erupţii) şi respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultăţi de respiraţie).

Mai târziu, în faza de stare a bolii, apar manifestările hemoragice şi disfuncţia organică, în special cea hepatică şi renală. Unele cazuri pot prezenta sângerare profuză internă ca urmare a coagulării intravasculare disseminate. Perioada de incubaţie este 4-10 zile, dar poate varia de la 2 la 21 de zile.

Virusul Ebola se transmite cu mare uşurinţă direct prin contact cu sângele infectat, secreţii, ţesuturi şi organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute că au rol în transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la şapte săptămâni după recuperarea clinică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite