Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Doi poliţişti vor achita în beneficiul statului 50.000 de lei pentru acţiuni de tortură

0
3 Nov 2016 06:02:18
Autor: Dan Anghel
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Doi poliţişti sunt obligaţi să achite în beneficiul statului aproximativ 50.000 de lei pentru acţiunile de tortură şi violarea dreptului la libertate şi siguranţă, comise în aprilie 2009 împotriva unui cetăţean. Hotărârea a fost luată de Judecătoria Ciocana a Capitalei şi poate fi contestată până pe data de 9 noiembrie, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

În 2009 cei doi poliţişti au privat un cetăţean de libertate pe parcursul a cinci zile. Ulterior acesta a sesizat CEDO, acuzând reţinerea ilegală, condiţii inumane şi degradante de detenţie în izolatorul de detenţie preventivă  Ca rezultat, Curtea l-a recunoscut ca parte vătămată şi reclamantul a încasat de la bugetul de stat al Moldovei 50 de mii lei.
 
Ministerul Justiţiei a sesizat Procuratura Generală pentru a verifica dacă acţiunile celor doi poliţişti prezintă elemente constituente ale infracţiunii, ca rezultat al reţinerii, maltratării şi arestul bărbatului, la 9-10 aprilie 2009 şi repararea prejudiciului cauzat statului, potrivit deciziei Curţii Supreme de Justiţie.
 
Şeful Serviciului protocol, informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Justiţiei, Rodion Guştiuc a declarat că, potrivit datelor Procuraturii Generale, din 2008 şi până în prezent sunt 19 dosare civile înregistrate. 12 dintre ele au fost admise, iar în cazul a zece dosare au fost pronunţate decizii definitive şi irevocabile, altele două admise pe rol. În două dosare din cele existente sunt vizaţi câte doi poliţişti. Acesta nu a putut să spună dacă în prezent poliţiştii vizaţi mai activează sau nu  în cadrul forţelor de ordine.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările