Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Dosarul „Metalferos”: 14 din cele 16 recursuri ale procurorilor împotriva refuzului de arestare a învinuiţilor, respinse de Curtea de Apel

0
13 Aug 2020 17:00:43
Autor: Iurii Botnarenco

Curtea de Apel Chişinău a respins 14 din 16 recursuri înaintate de procurori împotriva încheierilor instanţei de fond, prin care au fost respinse demersurile de arestare a învinuiţilor din dosarul privind fraudarea S.A. ”Metalferos”. În privinţa celorlalţi doi figuranţi, instanţa de apel urmează să se pronunţe marţi.

Procurorii au insistat pe plasarea acestora în arest preventiv, dat fiind gravitatea infracţiunilor incriminate, rezonanţa socială a cazului, circumstanţele care ar putea determina persoanele să împiedice urmărirea penală şi posibilitatea eschivării lor de răspundere penală, precum şi faptul că anterior, o parte din ei, deşi au fost arestaţi, şi-au continuat activitatea criminală.
 
Amintim că, pe 5 august 2020, magistraţii de la Judecătoria Chişinău, oficiul Ciocana a decis ca 9 învinuiţi, printre care şi cei 4 poliţişti INI, să fie liberaţi provizoriu sub control judiciar, iar ceilalţi 7 figuranţi – să fie cercetaţi în arest la domiciliu pentru o lună.
 
De asemenea, procurorii au înaintat Ministerului Afacerilor Interne demersuri cu privire la suspendarea provizorie din funcţie a poliţiştilor vizaţi în anchetă.
 
Săptămâna trecută, Procuratura Generală le-a înaintat tuturor figuranţilor învinuirea pentru escrocherie şi spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în proporţii deosebit de mari, în interesul unei organizaţii criminale.

Procuratura Generală, de comun cu ofiţerii SIS şi cu suportul Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI, au desfăşurat luni, 3 august, o serie de acţiuni de urmărire penală în dosarul vizând fraudarea SA ”Metalferos”. În rezultat, 16 persoane au fost reţinute, printre care patru poliţişti din cadrul Direcţiei Investigare a Fraudelor Economice a INI. De asemenea, au fost ridicate mai multe obiecte şi acte relevante.

Oamenii legii au efectuat 31 de percheziţii la sediile firmelor-căpuşe şi intermediare din jurul companiei Metalferos, prin care erau achiziţionate metalele, iar banii lichefiaţi. Acţiuni de urmărire penală au fost efectuate şi la sediul Inspectoratului Naţional de Investigaţii al MAI.
 
Măsurile întreprinse au fost condiţionate de rezultatele obţinute în urma unui şir de acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, analiza unui spectru larg de documentaţie financiară şi juridică, pentru viitor fiind preconizate şi alte acţiuni de urmărire penală care vor viza şi alte persoane implicate în fraudarea companiei.
 
Procurorii susţin că investigaţiile respective nu periclitează în niciun fel activitatea cotidiană a companiilor respective, iar acţiunile organelor de drept fiind orientate exclusiv pe documentarea acţiunilor anterioare ale acestora, în calitate de întreprinderi cu capital de stat şi dominaţie pe piaţa metalelor.
 
Actele şi acţiunile administraţiei companiilor respective urmează a fi analizate şi încadrate procesual sub aspect de documentare a comiterii abuzurilor şi depăşirii atribuţiilor prevăzute de legislaţie şi actele normative în domeniu, fapte ce ar fi cauzat prejudicii deosebit de mari intereselor publice.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările