Dosarul Metalferos. Stoianoglo acuză judecătorii că apără interesele lui Plahotniuc, care ar fi prejudiciat statul cu 1,2 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a adus acuzaţii grave unor judecători, cărora nu le-a divulgat numele, însă despre care a spus că protejează interesele lui Vlad Plahotniuc, de fiecare dată când procurorii depun demersuri în instanţă privind arestarea unor persoane implicate în schemele lui Plahotniuc sau când acuzatorii solicită să fie pus sechestru pe bunurile fostului lider al PDM.

„Unii reprezentanţi ai sistemului judecătoresc nu se isprăvesc cu principiul independenţei, conferit prin lege, şi continuă să deservească interesele corporaţiei lui Plahotniuc. Mai exact, îşi amintesc de acest principiu, al independenţei, doar atunci când le revine pe rol vreun caz ce deranjează coordonatorul”, a afirmat Alexandru Stoianoglo joi, 20 august, într-un briefing de presă, accentuând că „ultimul lucru pe care mi-l doresc e o confruntare cu sistemul judecătoresc. În niciun caz nu atentez la independenţa judecătorilor. Dar în situaţia creată, îmi rezerv dreptul să intervin cu iniţiativa unor schimbări cardinale în sistemul judecătoresc”.

Alexandru Stoianoglo a rămas indignat că în urma pecheziţiilor recente din dosarul „Metalferos”, soldate cu reţinerea a 16 persoane, în cazul cărora ar exista probe suficiente pentru a fi eliberat mandat de arestare, judecătorii au decis ca aceştia să fie cercetaţi în stare de libertate.

„Faptul că acest sector al business-ului a fost monopolizat era bine cunoscut de multă lume, care ştia că o mare parte a resurselor financiare care circulau în afacere erau însuşite prin diferite scheme. Din păcate, anterior, în afară de vorbe goale, instituţiile statului, inclusiv Procuratura, nu au întreprins nimic. Nici o acţiune în această direcţie. Dosarul, iniţiat acum un an de Procuratura Anticorupţie, era unul pur formal, care s-a limitat la investigarea superficială a unor aspecte neimportante. Potrivit unui studiu realizat de Procuratura Generală, anterior, Procuratura Anticorupţie, nedocumentând aspectul de bază al infracţiunii, şi anume - cel economic, în lipsa unei analize a conturilor bancare de pe care au fost scoşi bani în numerar, a reţinut mai multe persoane. Unele au fost ulterior eliberate, iar altele - plasate în arest”, a declarat Alexandru Stoianoglo.

Procurorul susţine că investigaţiile în dosarul „Metalferos” au relevat că, pe parcursul mai multor ani, piaţa metalelor feroase a fost monopolizată, ÎS ”Metalferos” având conexiuni în activitate doar cu anumite companii, cu care au fost încheiate contracte de livrare a metalelor. 

„Pe conturile acestor firme au fost transferate, în mediu, până la 280 de dolari per tonă. Sumele, ulterior, erau lichefiate în baza unor acte de achiziţie a metalelor de la persoane fizice, preponderent din stânga Nistrului. În realitate, însă, metalele erau procurate de la colectori din Republica Moldova, la un preţ de circa 150 de dolari pentru o tonă, diferenţa fiind sustrasă de către învinuiţi. În urma realizării acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei. Concomitent, ancheta a mai stabilit că, în lipsa unei justificări economice, în intervalul anilor 2012 – 2019, cetăţeanul Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase şi neferoase către colectori specializaţi din Turcia, Austria, Olanda şi Germania”, a spus Stoianoglo.

Potrivit lui, în baza unor contracte fictive, semnate între SA Metalferos şi reprezentanţii firmelor nerezidente, dirijate şi controlate de Plahotniuc, metalele erau achiziţionate la un preţ redus, iar mai apoi, revândute beneficiarilor finali, la un preţ majorat cu 27 la sută.

„Spre exemplu: doar în perioada anilor 2015 – 2017, una dintre companiile nerezidente, controlate de Plahotniuc, ar fi primit în cont, de la companiile din alte state, circa 35 milioane de dolari americani, din care doar aproximativ 27 milioane de dolari au fost transferate în contul Metalferos, diferenţa de bani fiind virată pe conturile firmelor controlate de Plahotniuc, prin intermediul persoanelor interpuse. Acum două săptămâni, în rezultatul acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţie au fost reţinuţi 16 membri ai organizaţiei criminale. Cel mai interesant e că, toţi cei 16 figuranţi fusese preîntâmpinaţi despre ceea ce urma să se întâmple ca urmare a activizării acţiunilor procesuale în privinţa lor, inclusiv prin scurgerile în presă a datelor cu privire la percheziţiile ce urmau a fi efectuate, înainte ca instanţa de judecată să autorizeze aceste acţiuni. Mai mult, examinarea demersurilor procurorilor la efectuarea percheziţiilor a fost tărăgănată de magistraţi timp de trei zile”, a afirmat procurorul.

El a menţionat că instanţele de fond şi cea de apel nu au ţinut cont nici de gravitatea infracţiunilor incriminate, nici de rezonanţa socială a cazului, nici de circumstanţele care ar putea determina persoanele să împiedice urmărirea penală şi posibilitatea eschivării lor de răspundere penală. La fel, nu s-a ţinut cont nici de faptul că anterior, o parte dintre figuranţi, deşi au fost arestaţi, şi-au continuat activitatea criminală.

Ca urmare, magistraţii au respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a învinuiţilor, soluţiile judecătorilor fiind în contradicţie cu propriile lor poziţii anterioare.

Acum, toţi figuranţii, învinuiţi de escrocherie şi spălare de bani, săvârşite în proporţii deosebit de mari şi în interesul unei organizaţii criminale, sunt cercetaţi în libertate.

„Din surse operative ştim despre tentativele insistente ale figuranţilor de a influenţa ancheta procurorilor. Ştim că au fost şi promisiuni de a fi soluţionate problemele acestora cu justiţia. Vă asigur că, aceste promisiuni nu au nici un substrat. Ele sunt false. Nu există soluţii legale în altă parte. Doar colaborarea strânsă cu ancheta şi contribuţia la stabilirea adevărului obiectiv vor fi luate în calcul la adoptarea unor decizii determinante pe dosar”, a subliniat Stoianoglo.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite