Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Dosarul vameşilor de la Leuşeni, „un spectacol de prost gust“

3
30 Oct 2013 08:38:05
Autor: Andrei Rizescu
Experţii judiciari susţin că numele vameşilor reţinuţi la Leuşeni au fost tăinuite ilegal FOTO Tudor Iovu
Experţii judiciari susţin că numele vameşilor reţinuţi la Leuşeni au fost tăinuite ilegal FOTO Tudor Iovu

În timp ce premierul Iurie Leancă i-a felicitat pe ofiţerii anticorupţie că au trecut un prag psihologic odată cu „performanţa“ de la Vama Leuşeni, specialiştii în Drept susţin că ar fi vorba doar de o mimare a luptei cu corupţia

La o zi după descinderea simultană de la Leuşeni şi Albiţa, autorităţile judiciare din România au făcut publice numele tuturor celor 17 vameşi de la Albiţa rămaşi în arest, dar şi totalul banilor nejustificaţi strânşi de anchetatori în urma percheziţiilor. La o săptămână de la acea operaţiune, procurorii anticorupţie din Chişinău evită să vorbească despre bilanţul reţinerilor din postul vamal Leuşeni. Iar între timp din cei 32 de poliţişti de frontieră şi vameşi escortaţi unul a dispărut în mod misterios din izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie.

Procurorii ascund numele persoanelor anchetate

Numele vameşului eliberat a fost făcut public cu greu. „Persoana eliberată e Silviu Tolocenco. To-lo-cen... adică familia nu v-o pot da, ca să nu prejudiciez... A fost eliberat fiindcă probele adunate nu arată necesitatea reţinerii“, s-a răzgândit procurorul anticorupţie Roman Statnîi. Acesta a adăugat că, în urma percheziţiilor, anchetatorii au strâns mai multe sume de bani nejustificate: 18.400 de dolari, 15.140 de euro, peste 100.000 de lei moldoveneşti, 2.000 de lei româneşti şi 5.000 de grivne.

UPDATE, FOTO, VIDEO 32 de lucrători vamali şi poliţişti de frontieră de la Leuşeni sunt reţinuţi de procurorii anticorupţie

În timp ce anchetatorii români fac publică lista celor 17 vameşi reţinuţi ieri, autorităţile de la Chişinău ascund până şi numele câinelui ajuns după gratii

„Cazul de la Leuşeni-Albiţa este unul extrem de important, pentru că-i vorba de un grup organizat din ambele state care se află într-o cârdăşie încălcând flagrant legea. Am toată convingerea că prin această acţiune Moldova a demonstrat că este capabilă să contracareze astfel de focare de corupţie (...) Sper că vom putea convinge prietenii noştri europeni să nu ne privească doar cu îngrijorare, ci să ne privească cu încredere“, a lăudat premierul Iurie Leancă activitatea procurorilor şi a ofiţerilor anticorupţie implicaţi în acest dosar.

„Ancheta miroase a interes politic“

Specialiştii în Drept califică, însă, urmărirea penală a vameşilor şi poliţiştilor de fontieră prinşi cu mită la Leuşeni, drept o acţiune dubioasă, făcută de a le demonstra oficialilor europeni că şi în Moldova se luptă cu corupţia. „Această anchetă miroase a spectacol de prost gust, a interes politic, a mimarea luptei cu corupţia.

28 de poliţişti de frontieră au fost puşi sub învinuire în Republica Moldova

Subscriu unor opinii care susţin că ar fi nişte reglări de conturi la nivel politic“, a spus Victor Munteanu, directorul programului de Drept al Fundaţiei Soros Moldova. „Mecanismul în care s-a făcut acest lucru denotă lipsa de profesionalism în interiorul organelor de urmărire penală. Ceva e putred la mijloc. Din păcate, excesul de secretizare are un motiv foarte clar şi explică teama ca substratul acestui eveniment să nu iasă la suprafaţă“, a mai susţinut acesta.

Avocata Violeta Gaşiţoi atrage atenţia asupra utilizării incorecte a prevederilor legii pentru protecţia datelor cu caracter personal de către anchetatori. „Numele şi prenumele persoanei reţinute nu sunt protejate de legea datelor cu caracter personal. Nu au fost solicitate date bancare. Acest argument a fost făcut public, probabil din cauza incompetenţei“, a comentat ea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Vasile Ion
30.10.2013, 11:02:16

Terminati cu prostiile..Astia sunt plervusca ..Smecherii de sus o coordoneaza ..

+3 (3 voturi)
Cezar
30.10.2013, 11:10:21

Au facut doar de ochii lumii

+1 (1 vot)
Diana Todirascu
30.10.2013, 20:54:02

Astea sunt rezultatele activitatii actualei coalitii de guvernare care au pornit un maraton sigur si insista spre CNA la exterminarea flagelului de coruptie... Bravo asa si le trebuie, eu inteleg totul dar astea deja au cam luato razna de tot cu asa sume!

Modifică Setările