Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Este obligatoriu să ne placă Charlie Hebdo? Perversiunea „Je suis Charlie”

66
14 Jan 2015 14:34:40
George Damian
„Tout est pardonné“ („Totul este iertat“), mesaj principal pe coperta săptămalului „Charlie Hebdo”, prima ediţie scoasă pe piaţă după atentatul terorist  FOTO AP
„Tout est pardonné“ („Totul este iertat“), mesaj principal pe coperta săptămalului „Charlie Hebdo”, prima ediţie scoasă pe piaţă după atentatul terorist  FOTO AP

Am impresia că se bagă pumnul în gură tocmai în numele libertăţii de exprimare. Mie nu-mi place Charlie Hebdo. Sunt ferm convins că desenele din această revistă sunt de un prost gust infinit. Pur şi simplu nu mi se par caricaturi, îmi amintesc mai degrabă de zidurile toaletelor publice mânjite cu excremente.

Să separăm lucrurile: faptul că redacţia săptămânalului francez a fost mitraliată constituie un atac terorist, asta este dincolo de orice îndoială. Justiţia franceză trebuie să răspundă tuturor întrebărilor care au apărut în spaţiul public referitoare la seria de atacuri teroriste din Franţa (personal mă îndoiesc că vor exista răspunsuri clare, dar rămâne să vedem ce se va întâmpla până la urmă).
În mod natural, atacurile teroriste din Paris au stârnit un val internaţional de indignare şi compasiune. Spaţiul public a fost sufocat de ”Je suis Charlie” – iar cei care nu au vrut să fie Charlie au fost imediat etichetaţi drept fundamentalişti religioşi, duşmani ai societăţii deschise. Charlie Hebdo a devenit drapelul internaţional al libertăţii de exprimare, iar cei care nu au fost de acord cu acest stindard au fost rapid condamnaţi la tăcere – în mod paradoxal, tocmai în numele libertăţii de opinie. ”Je suis Charlie” a devenit un slogan de luptă împotriva ”Je ne suis pas Charlie”.

Îmi permit să nu fiu de acord cu ecuaţia ”Je suis Charlie” = libertate de exprimare. Unii din ziariştii ucişi la Paris aveau afinităţi ideologice şi politice destul de clare şi asumate, respectiv noua stângă europeană cu rădăcini în comunismul francez – dificil de definit, însă cu siguranţă Charlie Hebdo nu atârna într-un spaţiu de exprimare lipsit de orice fel de orientare ideologică.

Caricaturile din Charlie Hebdo sunt dovada ateismului militant al acestei reviste. Circulă pe reţelele sociale falsul argument conform căruia ”Charlie Hebdo lovea în toate religiile, nu doar în Islam”. Aici avem de fapt esenţa problemei: caricaturiştii de la Charlie Hebdo erau împotriva tuturor religiilor, erau împotriva omului ataşat de o credinţă. Şi îndrăznesc să spun că victimele atacului terorist de la Paris au fost şi ei nişte extremişti care au atacat omul religios în numele unei auto-asumate supremaţii a ateismului ştiinţific. În numele aceleiaşi supremaţii nimeni nu s-a mai gândit dacă nu cumva există o limită între umor şi campanii de instigare la ură din motive religioase.

Nu în ultimul rând trebuie să spun că mi se pare scârbos modul în care au fost canibalizate cadavrele ziariştilor de la Charlie Hebdo. Săptămânalul avea un tiraj minor pentru Franţa, în jur de 50.000 de exemplare. ”Je suis Charlie” a devenit rapid o marcă comercială la modă (înţeleg că au fost depuse chiar şi cereri pentru înregistrarea unei astfel de mărci în Franţa!) şi tirajul revistei a fost crescut peste noapte la 3 milioane de exemplare. Cei care scot profit din aceste vânzări se hrănesc practic din cadavrele ziariştilor ucişi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

66 Comentarii

tampa_killer
14.01.2015, 15:50:53

chiar si socialistii au nevoie de bani asa ca au transformat tragedia intr-o afacere foarte buna. Avem nu doar 3 mil de exemplare ale revistei care se vand f bine ( in presa au aparut cozi la chioscurile de presa pt cei ce vor sa cumpere primul numar de dupa atentatul terorist). Societatea care se ocupa de distribuirea presei, conform declaratiilor, a distribuit fara sa impuna costuri cu aceasta operatiune. Presedintele francez care se gasea undeva in subsolul increderii, a gasit salvarea pt a parea mai erou decat este.. si colac peste pupaza , unul dintre caricaturistii care au lipici la dreapta lui Le Pen a fost arestat in Franta pt ofensa la adresa celor decedati ca urmare a unui desen realizat.. deci este ceva deosebit modul in care vedem libertatea de exprimare: cui, cat, de ce

+9 (11 voturi)
tampa_killer
14.01.2015, 16:24:06

corectie: o postare facebook..."Ştiţi ceva, în ceea ce mă priveşte, în seara asta mă simt Charlie Coulibaly" ..

-3 (9 voturi)
paradoxal
14.01.2015, 18:05:25

Domnu Damian stiti vorba aia(daca taceai,filosof ramaneai) Articolul acesta nici redus cu 50% si tot nu ar fi cumparat daca ar fi fost sa fie pus la vinzare pe rafturile unui supermarket..

-5 (23 voturi)
rolari
14.01.2015, 18:07:30

TOTAL -1 de acord. Dar eu nu sunt unul cu mintea unui "ciarlist," redusa! De aceea va dau si un minus la ce ati comentat "Caricaturile din Charlie Hebdo sunt dovada ateismului militant al acestei reviste" Nu prietene, ateistii sunt in genera oamenii cititi, cultivati, rationali. Ei nu sunt niste redusi mintali ca acesti limitati intelectual de caricaturi de caricaturisti. Ei nu au avut inteligenta. Ei visau tirajul, ca niste descreierati. Ei nu erau in stare sa perceapa realitatea. Ei erau niste artisti cu capul in nori ! Pentru ei - lozinca cu litere mari scrisa pe statuia din piata ' Je pense, donc - nu este valabila. Ei sunt doar minerii nostrii si IMGB-istii - ce strigau prin Bucuresti : Noi nu gandim noi muncim ! Cam asta-i franta. Un nimic la capitolul respect !

+2 (18 voturi)
Capra de Munte
14.01.2015, 19:06:23

Ce rentabila e moartea! Din pragul falimentului la succes. Mai au tupeul sa se lamenteze... Ne-ati obosit cu Charlie asta, intre timp vedeti ca madam Merkelitza marsaluieste linga muslimi in Germanica.

+4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (66)

Modifică Setările