Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Este Republica Moldova un stat?

100
23 Apr 2017 05:05:31
Răzvan Voncu

Ceea ce s-a întâmplat, în Republica Moldova, la mijlocul acestei săptămâni ridică o întrebare spinoasă, mai ales pentru cei care, la Chişinău sau Bălţi, sunt toată ziua, bună ziua, cu gura plină de „statalitatea” teritoriului dintre Prut şi Nistru. Este Republica Moldova un stat?

Formal, desigur că este. Republica Moldova este recunoscută ca stat independent de către comunitatea internaţională, este membru deplin al tuturor organismelor internaţionale, are relaţii bi- şi multilaterale cu întregul mapamond. De asemenea, are toate instituţiile care definesc şi asigură funcţionarea unui stat independent, de la cele politice la cele de drept, de la cele administrative la cele diplomatice şi de la cele economice la cele culturale. De ce n-ar fi, atunci, un stat?

Răspunsul e, pe cât de evident, pe atât de incomod.

Un stat nu există, în realitate, numai în virtutea recunoaşterii sale internaţionale şi a înfiinţării unor instituţii. El există în măsura în care asigură, fără întrerupere, cele necesare vieţii concrete a cetăţenilor săi şi le protejează, tot fără întrerupere, indiferent de condiţii, drepturile şi interesele.

Or, la mijlocul săptămânii trecute, o simplă ninsoare de primăvară a demonstrat, în numai câteva ore, că Republica Moldova nu e un stat. Şi nu e un stat nu pentru că nu vrea România (ţara noastră, repet asta pentru urechile de tablă ale lui Igor Dodon, a fost prima care a recunoscut independenţa fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti). Ci pentru că politicienii ei – în totalitatea lor, la nivel central şi local, reprezentativ sau executiv – nu sunt capabili sau nu doresc, de fapt, să o facă să fie un stat.

Concret, la mijlocul săptămânii trecute, a căzut, oarecum pe neaşteptate, o puternică zăpadă, care a blocat şosele, a dărmat arbori şi stâlpi de iluminat şi a paralizat reţelele electrice şi de gaz. Nu numai în Republica Moldova, ci şi în România, Ucraina şi alte zone din estul Europei.

La noi, în România, au fost probleme: au fost accidente pe autostrăzi din cauza poleiului, multe localităţi au fost izolate, pe alocuri s-a întrerupt furnizarea energiei electrice. La fel şi-n Ucraina. Chiar dacă reacţia autorităţilor a fost, ca întotdeauna, lentă, în câteva ore sistemul de urgenţă s-a pus în mişcare şi, după 24 de ore, totul era din nou funcţional, chiar şi în cele mai grele locuri. Comparativ cu statele montane civilizate, ca Austria sau Elveţia, a fost lent şi au existat şi situaţii-limită (femei care au născut în autospeciale, maşini înzăpezite, activităţi perturbate din cauza absenţei energiei electrice). Dar, în general, totul a fost sub control şi ceea ce numim statul – fie la nivel central, fie la nivel local, ba chiar şi la nivel civil – a funcţionat.

În Republica Moldova, în aceleaşi condiţii de climă, a fost prăpăd. Dacă există un serviciu meteo republican, el fie nu a reuşit să prevadă zăpada şi viscolul, fie (mai plauzibil, în opinia mea: şcoala sovietică de meteorologie e excelentă) avertismentele nu au fost luate în seamă de autorităţi. Dacă există un serviciu de urgenţă, el nu a funcţionat: nu numai localităţile mărginaşe, ci însăşi capitala, Chişinău, a fost complet paralizată. Preşedintele Dodon, deşi a jurat să apere interesele cetăţenilor republicii, nu s-a ostenit nici măcat să ceară ajutorul prietenilor săi de la Kremlin, care au echipaje de urgenţă şi sunt antrenaţi pentru asemenea situaţii. Primăria Chişinăului (condusă de una dintre marile dezamăgiri ale mişcării pro-europene, Dorin Chirtoacă), ca şi Preşedinţia, practic, nu a existat. Transportul în comun a încetat, liniile electrice s-au rupt şi au rămas rupte, oraşul a fost complet blocat de zăpadă, activităţile economice sau sociale s-au întrerupt, iar cetăţenii au fost efectiv lăsaţi pradă naturii. Cu sfatul – demn de nişte triburi preistorice, nu de administraţia unui stat – de a se... baricada în casă până trece prăpădul. Ce va fi fost prin localităţile mai îndepărtate... Dumnezeu cu mila.

Asemenea situaţii-limită sunt cele care pun la încercare un stat şi îi developează temeiurile de a exista. Săptămâna trecută a devenit evident că, deocamdată, la 26 de ani de la dobândirea independenţei, Republica Moldova nu este un stat. Nu are temeiuri organice şi nici o elită capabilă să o administreze ca un stat. A rămas, din păcate pentru cetăţenii ei, o gubernie marginală a unui imperiu dispărut, căruia nu i-a păsat de viaţa oamenilor nici când exista.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

ion sbucium
23.04.2017, 08:35:23

Primarul capitalei Bulgariei anunță ca vrea sa trimite ajutoare către R.Moldova după acest CATACLISM fără precedent in istoria de 120 de ani a meteorologiei in R.Moldova. E un gest PRIETENESC, firesc din partea unei tari UE fata de o tara in curs de asociere cu UE. PRIETENUL LA NEVOIE SE CUNOAȘTE, si NEPRIETENII - tot acum. Neprietenul te lovește MIȘELEȘTE ca un ticălos anume atunci când nu te aștepți, când si asa ai probleme. Materialul lui Voncu este "ajutorul frățesc" ce il oferă "frații romani" prin intermediul mass-mediei acestei tari-membre a UE, semnatare a Acordului de Asociere intre UE si R.Moldova, acord ce garantează printre altele SUVERANITATEA R.Moldova. Cum înțelege Voncu "suveranitatea" se vede clar din cele ce scrie.

-20 (24 voturi)
ion sbucium
23.04.2017, 09:08:21

Voncu nu e unul singur, exista circa 100 de ONG-uri întrunite intr-o platforma "unionista", rar candidat la funcția importanta in stat, inclusiv la cea europarlamentar, ministru, președinte al României etc. sa nu-si demonstreze "unionismul". Ce sentimente poate avea un "unionist"" fata de statul R.Moldova si fata de conducerea sa legala - ne demonstrează mass-media "unionista", care deja isi da arama pe fata, iai arata deschis OSTILITATEA fata de INDEPENDENTA si SUVERANITATEA R.Moldova. Mai exista tari cu "interese" neloiale fata de R.Moldova, mai ales fata de asocierea sa cu UE, dar din cele circa 200 de tari ale lumii in niciun nu se publica asemenea materiale NEPRIETENEȘTI, anti-statul R.Moldova. Care e scopul urmărit? Sa știe toți moldovenii din R.Moldova cât de tare romanii nu le iubesc tărișoara lor draga, cat de mult le sta in gat statul R.Moldova si nu încap de el nici măcar in zilele Săptămânii Luminate? - Pai asta nu e o noutate, si fără "adevărurile" lui Voncu se știe acest lucru. Atunci ce-o fi la mijloc? Se cere vreo pregătire psihologica a romanilor de un asalt asupra Basarabiei la fel ca in martie 1918 sau iunie 1941? Vor romanii sa facă "unirea" prin forța armelor si moldovenii nici nu bănuiesc din care parte pot fi atacați? In acest caz - materialele lui Voncu merita sa fie citite cu mare atenție si luate in seama in modul cel mai serios. Romania in 2017 va cheltui 3 miliarde de euro pentru înarmare. In afara de R.Moldova si Ucraina n-are pe nimeni la hotarul de Est. R.Moldova nu bănuiește nimic si e gata sa dea punctele de control la frontiera pe mâinile romanilor, accepta construcția de noi poduri peste Prut, peste care ar putea veni sa facă "unirea" toți cei care demult declara R.Moldova un stat artificial pe "pământul romanesc" al Romaniei, care nici pana azi nu doresc sa recunoască frontiera cu R.Moldova, organele legale constituționale ale R.Moldova, in deosebi conducerea de vârf. "Baciul" muntean si cu cel transilvănean nu-si ascunde intențiile de a-l compromite, a-l înlătura pe "baciul" moldovan si de a-i lua turma, pământul, averea. Acțiunea "Mioriței" nu s-a terminat, au loc pregătirile in culise pentru noi scene, acte, acțiuni in drama ANTI-MOLDOVENEASCA fratricida, despre care avertiza in cunoscuta balada mioara năzdravană încă înainte de "mica unire".

-20 (24 voturi)
ion sbucium
23.04.2017, 09:27:23

Parțial autorul are dreptate când e vorba de autoritățile din Chișinău si primul care ar trebui de urgenta sa fie destituit din post este primarul ... "unionist", vice-președintele PL - Dorin Chirtoaca.

-22 (26 voturi)
unul
23.04.2017, 09:20:55

Statul evident nu se identifica dupa cata zapada cade vara. Dupa zapada se identifica Guvernul statului. Daca in Romania Guvernul este jumijuma la Chisinau si guvernul si Primarul sunt vanduti proeuropeni. Este clar ca proeuropenii inseamna coruptie. Romania a durat 30 de ani ca sa se convinga ca partidele proeuropene nu valoreaza nimic. Singurul care a actionat in Moldova a fost presedintele prorus Dodon impreuna cu armata prorusa.

-16 (18 voturi)
Mircea B.
23.04.2017, 09:41:06

unNUL Mai Volodea, pai ce echipa sunteti voi, tu si sbuciumatul?! Sbuciumatul vorbeste de Moldova- Acord Asociere UE, tu vii cu Dodon prorus fain baiat, cu armata prorusa ! Aveti lectori diferiti sau tu ai lipsit de la ceva ore ?? Puneti-va de acord ca va sanctioneaza Putin de nu va vedeti.

+13 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările