Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Europa s-a cam săturat

74
25 Jun 2017 09:39:27
Răzvan Voncu

Nu de Republica Moldova sau de cetăţenii ei. UE are o lungă experienţă a prosperităţii şi cunoaşte prea bine pericolele care derivă din periferiile sărace. În plus, oricât e de greu de crezut, în politica europeană încă mai există destui naivi cărora chiar le pasă de suferinţele lumii a treia.

Europa s-a săturat, însă, de oligarhia basarabeană. Şi a înţeles că nu există, la nivelul elitei politico-sociale de la Chişinău, nici un fel de bătălie între pro-europeni şi pro-ruşi, unionişti şi statalişti, români şi rusofoni etc. Ci doar un uriaş blat, făcut pe spinarea cetăţenilor, pentru a fura tot.

Semnalul că Europa s-a săturat de oligarhia de la Chişinău a fost dat recent, în contextul iniţiativei – convenite între Plahotniuc şi Dodon – de „reformare” a sistemului electoral.

În primul rând, pentru că, oricine ar redacta lista priorităţilor Republicii Moldova (de la ultimul agricultor din Leova, pînă la însuşi Donald Trump), sistemul electoral nu prinde primele 20 de locuri pe această listă. Basarabia are – pe lângă probleme economice şi sociale cronice – un grav defazaj instituţional, structura administrativă gândită la începutul anilor ’90 fiind menită tocmai să împiedice evoluţia republicii către spaţiul european. De asemenea, învăţământul, sănătatea şi justiţia au serioase probleme, de la credibilitate la mijloacele concrete prin care îşi pot îndeplini menirea. În această criză generalizată, sistemul electoral (care nu e nici cel mai bun, dar nici cel mai prost din Europa, fiind, de pildă, mult peste cel din Rusia sau Ucraina) este printre ultimele care aveau nevoie de reforme. Şi, mai ales, ultimul a cărui reformă să poată aduce ceva rezultate palpabile pentru cetăţeanul obişnuit.

Dar Plahotniuc a bătut palma cu Dodon, pentru o împărţire feudală a puterii în Republica Moldova, astfel încât partidele lor – profund decredibilizate, în urma prestaţiei guvernamentale, respectiv prezidenţiale – să îşi asigure majoritatea, dacă se poate, pentru totdeauna, eliminând celelalte partide şi opţiuni.

Şi, mai mult decât atât, au crezut că pot face asta nu numai în indiferenţa Europei, ci chiar pe banii ei. Reamintesc (pentru cei dispuşi să uite) că, oricâte scamatorii financiar-contabile s-ar face, Republica Moldova este un stat falit, care depinde de împrumuturile europene nu pentru a construi şosele, spitale şi sisteme de irigaţii, ci pentru a plăti pensiile şi salariile. În aceste condiţii, iese şi mai bine la suprafaţă iresponsabilitatea oligarhiei care stăpâneşte la Chişinău: o oligarhie care n-are nici un fel de ezitare în a pune în balanţă propriile interese politice şi supravieţuirea concretă a cetăţenilor republicii.

Doar că oligarhii de carton şi-au făcut calculele prost. Au bănuit că opinia Comisiei de la Veneţia – care supervizează din punctul de vedere al principiilor constituţionale spaţiul legislativ al UE (inclusiv ţările asociate) – va fi defavorabilă „reformei” bricolate de marii „specialişti” de la Chişinău. Argumentul „statalităţii” şi al „suveranităţii” (argumentele dintotdeauna ale celor care spoliază o ţară) erau deja pregătite, pentru a susţine introducerea „reformei” sistemului electoral, împotriva opiniei Comisiei de la Veneţia. Ce nu au luat în calcul, a fost micul detaliu al condiţionării împrumutului de 100 de milioane de euro – fără de care Republica Moldova intră în colaps financiar – de respectarea acestui aviz...

Împrejurarea a relevat şi caracterul pur decorativ al premierului Petru Filip. Care, departe de a fi independent, a cerut (în zadar) la Bruxelles să nu se condiţioneze împrumutul de respectarea opiniei Comisiei de la Veneţia.

Europa s-a cam săturat, deci. Sper că nici la Bucureşti nu mai sunt „patrioţi” dispuşi să verse bani în sacul fără fund al oligarhiei de la Chişinău. UE trebuie să asculte nevoile Republicii Moldova, dar sub nici o formă nu trebuie să mai admită ca, pe banii cetăţenilor europeni, Plahotniuc şi compania să îşi împartă cum vor biata Basarabie. Mai ales că, neavând nici un strop de coloană vertebrală, e de ajuns să le tai oligarhilor banii, ca să îi aduci pe calea cea dreaptă.

Mai fac o precizare, pentru cei mai sensibili la vanităţile „statalităţii”; decât la civilizaţie, prosperitate şi libertate. Fireşte că nu e deloc onorabil să fii tratat ca un copil mic, căruia nu i se dau acadele decât dacă se spală pe mâini. Dar aceasta este, din păcate, calea aleasă de guvernanţii de la Chişinău, nu de Bruxelles. Cei de la Bruxelles chiar dau socoteală alegătorilor de modul în care sunt cheltuiţi banii lor. Între a nu lua doctoria care îţi salvează viaţa şi a o lua cu forţa, orice medic îţi va spune că e de preferat varianta a doua.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

74 Comentarii

D Demostene
25.06.2017, 10:27:18

Adica cu alte cuvinte, UE sa nu mai acorde imprumturi Rep. Moldova, guvernarea lui Dodon si Plahotniuc sa aiba de suferit si acest fel cetatenii sa nu mai voteze cu ei.E greu de spus daca asa ceva se va intampla insa e sigur ca populatia din Rep Moldova va suferi.Dar probabil e singura solutie pentru ca moldovenii sa iasa din pacla propagandei rusesti si sa inteleaga cine sunt si ce orientare trebuie sa aiba aceasta tara. P.S.Ma mir ca inca nu si-au facut aparitia micimanii latratori ai propagandei ruse.

+8 (8 voturi)
D Demostene
25.06.2017, 10:40:58

Pe acelasi principiu s-ar putea impune o blocada economica pentru Transnistria.Principalii parteneri economici ai Transnistriei sunt Romania si Germania.La cat sunt de destabilizati cred ca o blocada economica din partea Romaniei ar produce imediat un colaps economic in Transnistria.Repet, nu stiu daca aceasta este metoda de dezmeticire a populatiei din aceste tari.

+7 (7 voturi)
Alfa Omega
25.06.2017, 10:48:33

Fratilor basarabeni , romani s-au cam saturat sa va vada in intuneric , sa va vada vai de capul vostru , sa vada ca in ciuda ajutorului care vi-i l-au acordat voi nu iesiti niciodată la lumina ! Drumul pe care l-ati ales alegandu-l pe dodon este gresit ! Si ca ati sperat ca putler va face din Moldova o tara bogata este gresit pt ca pe putler il intereseaza doar Rusia si sa fie pe viata presedinte ! Este timpul sa va intoarceti spre Europa pana nu se va inchide usa ce pt voi a fost deschisa ! Timpul nehotararilor a trecut acum trebuie sa luati decizia cea buna caci nu va trece mult si va fi prea tarziu pt voi ! Va doresc sa ajungeti singuri la lumina !

+6 (8 voturi)
ion sbucium
25.06.2017, 10:31:15

E un progres ca se amintește ca exista nu doar Basarabia, dar chiar UE si RM. Mai exista insa si Politica Europeana de Vecinătate (PEV), Parteneriatul Estic (PE) si Acordurile de Asociere (AA) intre UE si tarile PE - Ucraina, R.Moldova si Georgia, intrate oficial in vigoare in 1 iulie 2016. De la Prut si pana dincolo de Nipru s-a format Zona de Comerț Liber (DCFTA) fără taxe vamale a RM si a Ucrainei, care spulbera orice vise si încercări ale partidelor pro-ruse de a "uni" RM la Uniunea Euro-Asiatica. Tarile PE tot mai mult isi coordonează acțiunile de integrare cu succes in spatiile comune cu UE. De curând, după RM, au obținut libera circulație in UE fără vize de scurta durata - cetățenii Georgiei si Ucrainei si aceste tari au preluat experiența RM. R.Moldova, deci, NU E SINGURA, are parteneri de nădejde si in PE, si in cele 28 de state semnatare ale AA - acord ce GARANTEAZĂ susținerea parcursului european, alinierea la standardele europene, reformele in toate domeniile. AA, prevazut inițial pe 10 ani, determina VIITORUL RM pe multe decenii înainte - fie ca RM se va opri la statutul de PARTENER ASOCIAT cu UE prin mai multe zone si spatii comune in afara hotarelor UE, in VECINĂTATEA EUROPEANA a UE, fie ca va deveni ulterior stat membru al UE, la fel ca Romania. Deci, relațiile intre UE si RM nu sunt SPORADICE, întâmplatoare sau de scurta durata si, degeaba, unii cauta s-o compromită, s-o defăimeze in speranța ca UE ar putea sa se "sature" de R.Moldova, sa n-o mai susțină financiar si politic si s-o lase sa cada din brate pentru vreo "unire"/"soiuz" cu Romania sau Rusia. - Pofta-n cui!

-10 (12 voturi)
D Demostene
25.06.2017, 10:49:13

Bre, nu te mai zbuciuma, Tu ai impresia ca Rusia are vreo 'pofta' de unire cu rep. Moldova? Pentru Rusia, rep. Moldova nu este decat o moneda de schimb, un pion in geopolitica mondiala.Singura interesata de unire si de un trai mai bun pentru moldoveni este Romania si asta pentru ca in rep. Moldova populatia majoritara este de de nationalitate romana.

+10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (74)

Modifică Setările