Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Focar de pestă porcină, la Cahul

0
22 Jul 2019 13:30:38
Autor: Iurii Botnarenco

Zece porci au fost sacrificaţi în satul Manta, raionul Cahul, după ce s-a confirmat un focar de pestă porcină africană. Şase animale s-au îmbolnăvit şi în localitatea vecină, Paşcani, dar virusul nu a fost deocamdată confirmat.

Solicitat de IPN, Vitalie Carauş, şef al Direcţiei supraveghere sanitar-veterinară din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, a declarat că probele prelevate din Paşcani sunt la laborator, iar rezultatele vor fi cunoscute la sfârşitul zilei de astăzi. Este vorba despre gospodăria unui frate al deţinătorului de animale din Manta, unde a fost confirmată boala.

Potrivit lui Vitalie Carauş, în satul Manta, porcii sacrificaţi au fost înhumaţi, a fost dezinfectat locul şi toate ustensilele care au fost în contact cu animalele. Aproape o sută de porci, care sunt în prezent în localitate, au fost plasaţi sub supraveghere.

Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova a fost înregistrat în luna martie, în satul Bejghioz, Ceadâr-Lunga.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândeşte repede în rândul animalelor. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt nimicite, iar spaţiile în care au fost ţinuţi porcii, perimetrul alăturat şi ustensilele din gospodărie sunt dezinfectate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii