VIDEO Fondul Ecologic, împărţit în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Jolondcovschi, fost membru al Consiliului de Administrare a Fondului Ecologic Naţional
Alexandru Jolondcovschi, fost membru al Consiliului de Administrare a Fondului Ecologic Naţional

ONG-urile fostului viceministru al Mediului Alexandru Jolondcovschi au primit trei milioane de lei, în timp ce acesta era în Consiliul de Administrare. Şi o asociaţie care-ar fi fost fondată de fiul actualului ministru Gheorghe Şalaru a luat granturi de peste 1,5 milioane, au constatat reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

La 29 martie 2010, adică la jumătate de an după ce a devenit ministru al Mediului, Gheorghe Şalaru a numit o nouă componenţă a Consiliului de Administrare a Fondului Ecologic Naţional (FEN), structura care decide cine şi ce sume nerambursabile primeşte din FEN. Condus de ministru, consiliul are şapte membri numiţi pe doi ani care reprezintă diferite ministere, Cancelaria de Stat şi un ONG. La propunerea Ministerului Agriculturii, printre aceştia a fost inclus şi fostul viceministru al Mediului, Alexandru Jolondcovschi, directorul Oficiului pentru combaterea consecinţelor schimbărilor climatice globale.

Cine împarte parte-şi face

În aceeaşi zi, la şedinţa consiliului, Oficiul a primit 635.600 de lei pentru „întărirea capacităţii de comunicare a Ministerului Mediului în contextul prevederilor Convenţiei de la Aarhus“. În toamna aceluiaşi an, au fost create alte două organizaţii neguvernamentale, conduse de acelaşi Jolondcovschi. Una dintre acestea – Asociaţia pentru valorificarea deşeurilor – a fost înregistrată la 5 noiembrie 2010, iar peste o lună a primit 175.000 de lei din FEN pentru efectuarea unui studiu în domeniul colectării bateriilor uzate şi acumulatorilor portabili, în raionul Străşeni.

În anul următor, Consiliul FEN i-a oferit un grant şi celei de-a doua. Uniunea pentru valorificarea deşeurilor „Pentru o Moldovă curată“ a fost finanţată cu 2,4 milioane de lei pentru „implementarea unui sistem integrat de colectare şi valorificare a deşeurilor de ambalare (inclusiv hârtie, carton, peliculă)“. În 2012, asociaţia a mai primit 250.000 de lei, pentru efectuarea unui studiu privind gestionarea deşeurilor biodegradabile. 

„N-am furat nimic“

Alexandru Jolondcovschi admite că în această situaţie poate fi vorba de un conflict de interese, dar că nu a avut o altă soluţie. „Eu n-am furat nimic şi nu sunt vinovat în faţa legii. Nu mi-am luat mie aceşti bani“, ne-a spus ecologistul.

El a explicat că Uniunea pentru valorificarea deşeurilor a fost creată de mai mulţi agenţi economici care au vrut în acest fel să obţină susţinere din partea statului. „Am discutat situaţia deşeurilor, care la noi este una catastrofală, cu mai mulţi factori de decizie din Sănătate, de la Dezvoltarea Regională şi cu ministrul Şalaru. Am spus că ne lipseşte un segment neguvernamental consacrat acestui capitol şi am decis să creăm o uniune care cuprinde mai mulţi agenţi economici. Curtea de Conturi nu recomandă ca banii din FEN să fie acordaţi direct companiilor, ci doar ONG-urilor şi altor structuri non-profit. Dar cum poţi activa astăzi în domeniul valorificării deşeurilor fără să te ajute cineva?“, a întrebat Jolondcovshi.

Rugat de Şalaru

Potrivit lui, la şedinţa de constituire a asociaţiei a participat Gheorghe Şalaru şi alţi oficiali din domeniu, „care au recunoscut necesitatea uniunii“. Ba mai mult, el afirmă că a acceptat să preia primul proiect, finanţat de FEN în 2010, la rugămintea ministrului Mediului, deoarece tot el organizase prima conferinţă la Chişinău legată de aprobarea Convenţiei de la Aarhus.

Pentru al doilea proiect a fost salarizat ca expert şi autor al studiului, iar din cel de-al treilea nu a avut nimic de câştigat, asigură ONG-istul. „Cele peste 2 milioane de lei pe care le-a obţinut uniunea acoperă doar 40% din cheltuielile necesare pentru ceea ce ne-am propus: crearea a 22 de centre de colectare a deşeurilor. Deja avem zece puncte în Chişinău, unde sunt adunate hârtii, cartoane, cutii de bere etc. Ce e rău aici? Eu n-am pus banii în buzunar. Au fost direcţionaţi pentru gestionarea deşeurilor, aşa cum prevede Regulamentul FEN. N-am urmărit interese personale, ci sociale“, s-a justificat Jolondcovschi.

Ministerul face pe niznaiul

Pe de altă parte, Gheorghe Şalaru spune că nu ştia că Jolondcovschi conduce uniunea. „Ministerul Agriculturii l-a desemnat în Consiliul de Administrare. În acea perioadă a fost creată o asociaţie în care el a devenit preşedinte. Eu n-am fost fost informat. Da, am participat la adunarea de constituire, dar am rostit un discurs şi am plecat. Ulterior au fost alese structurile de conducere“, s-a apărat ministrul.

Oficialul susţine că nu e treaba lui să verifice dacă există sau nu conflicte de interese. „Eu n-am niciun drept să întreb: «domnule, unde ai participat?» sau să spun: «nu mai e valabilă scrisoarea Ministerului Agriculturii şi nu mai ai dreptul să fii membru aici». E sarcina ministerului dat sau a persoanei respective să se autosesizeze. Nici nu ştiu cine a prezentat proiectul. Examinăm câte 200 de proiecte la fiecare şedinţă“, a precizat Şalaru.

Pe site-ul Ministerului Mediului poate fi găsit un comunicat plasat pe 28 ianuarie 2011 despre participarea ministrului la lansarea uniunii. Organizaţia avea deja organele de conducere constituite, fiind înregistrată de o lună la Ministerul Justiţiei.

Deciziile pot fi anulate

O lege din 2008 obligă funcţionarii şi persoanele cărora le-a fost delegată temporar o calitate publică să depună, în scris, o declaraţie cu privire la situaţiile în care interesul lor personal contravine celui public. Contractele semnate dintr-o asemenea poziţie pot fi declarate nule. 

Mai întâi se prezintă ca fondator, apoi neagă

Tot din Fondul Ecologic a beneficiat de granturi şi asociaţia obştească „EcoCim“ din Cimişlia (creată la sfârşitul anului 2009), despre care presa a scris că a fost fondată de fiul ministrului Mediului, Andrei Şalaru. În 2010, Asociaţia a primit 90.000 de lei pentru a amenaja trei fântâni în oraş, iar în 2012 – o sumă mult mai mare. 1,5 milioane de lei i-au fost alocate ca să organizeze pregătirile şi participarea delegaţiei Republicii Moldova la Conferinţa ONU pentru Dezvoltarea Durabilă RIO + 20, care a avut loc în Brazilia.

Vădit deranjat de întrebare, ministrul Mediului ne-a declarat că fiul său nu este fondator al „EcoCim“. Acelaşi lucru ni l-a spus şi fiul său, Andrei, dar şi preşedintele asociaţiei, Andrei Prisăcaru.

„La Ministerul Justiţiei şi la Primăria Cimişlia există statutul şi procesul-verbal de la constituirea organizaţiei, în care scrie clar că fondatori sunt patru persoane: eu şi trei fete. Să vi le numesc? Cu Andrei Şalaru suntem vechi prieteni, dar el nu a influenţat în niciun fel această decizie. Eu am depus proiectul la FEN, fiind sfătuit de cineva de la PNUD“, a explicat Prisăcaru.

Asta deşi în iulie 2011, când realizam un reportaj despre instalarea panourilor solare la o grădiniţă din Cimişlia, ambii tineri s-au prezentat reporterilor de la „Adevărul“ drept fondatorii asociaţiei „EcoCim“. 

salaru

Foto: În iulie 2011, Andrei Prisăcaru şi Andrei Şalaru ne-au arătat grădiniţa „Rândunica“ din Cimişlia

De asemenea, într-o hotărâre a Comisiei Electorale Centrale din 15 aprilie 2011 Andrei Şalaru apare ca membru al unui consiliu electoral de circumscripţie de la Cimişlia, fiind trecut în document ca jurist şi fondator al Asociaţiei obşteşti „EcoCim“.

Am solicitat de la Ministerul Justiţiei informaţia oficială despre fondatori, însă acolo ni s-a spus că datele se află la Primăria Cimişlia şi va dura ceva timp până vor fi expediate la Chişinău.
 

* Acest articol a fost realizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite