FOTO/ VIDEO Călătorie sub semnul muzicii. Corul „Cantemus“ a revenit acasă cu cinci medalii de la un concurs din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corul "Cantemus" a obţinut trei medalii de aur şi două de argint FOTOGRAFII: flickr/Mihaela Istrati
Corul "Cantemus" a obţinut trei medalii de aur şi două de argint FOTOGRAFII: flickr/Mihaela Istrati

De cinci ani, artişti din Corul „Cantemus“ duc muzica şi spiritul basarabean în ţările europene şi revin acasă cu premii. Ultimele cinci medalii le-au cucerit săptămâna trecută la concursul de cântec coral „Seghizzi“ din Italia

„Cantemus“ este primul cor din Moldova care a ajuns pe scena prestigiosului concurs cu o istorie de jumătate de secol. La cea de-a 52-a ediţie, artiştii noştri au participat la trei categorii de cântec coral. Printre norocoşi s-a numărat reporterul „Adevărul“.

Pe lângă emoţiile competiţiei, concursul din Italia ne-a oferit şi prilejul unei călătorii frumoase prin cinci ţări europene. Până în oraşul Gorizia, gazda evenimentului, am avut de mers două zile cu autocarul. Cel mai lung popas, de nouă ore, l-am făcut în oraşul maghiar Debrecen, al doilea ca mărime din Ungaria.

În centrul urbei e o piaţă pietonală uriaşă, în mijlocul căreia se află cea mai mare fântână ceramică din Europa. Alături se înalţă Marea Biserică Reformată. Este locul îndrăgit de skaterii, dar şi de turiştii străini care ţin neapărat să-şi facă poze aici. Dacă eşti înfometat, la orice colţ îţi poţi cumpăra o lipie fiartă în ulei şi unsă cu smântână. Stând la rând după această bunătate ungurească, am schimbat câteva vorbe cu doi americani, care ne-au spus că vor trece prin Moldova în drum spre Mongolia. Auzind de unde suntem, vânzătoarea şi-a lăudat marfa într-o română perfectă.

cantemus

Oraşul elveţian Lugano este situat pe un lac alpin

ORAŞUL CU DOUĂ NUME

Porniţi marţi la amiază din Chişinău, joi seara eram la destinaţie, în Gorizia. De fapt, acesta e numele italian al oraşului situat de o parte şi alta a graniţei dintre Italia şi Slovenia, în Munţii Alpi. Denumirea în slovenă e Nova Gorica, ceea ce înseamnă „muntele mic“. Timp de trei zile cât a durat concursul am tot făcut naveta dintr-o ţară în alta. Drumul de la hostelul din Nova Gorica, unde am fost cazaţi, până la Casa de cultură „Lojze Bratuz“ din Gorizia nu ne lua decât zece minute.

COMPETIŢIE STRÂNSĂ

Bătălia muzicală s-a dat între 24 de grupuri artistice din întreaga lume – din SUA şi până în Indonezia. Corul nostru a concurat la trei categorii muzicale: compoziţii contemporane, cântece populare şi creaţii din perioada Romantismului. În final, „Cantemus“ s-a ales cu trei medalii de aur - pentru cântecul popular, cel mai bun cor de tineret şi cel mai bun dirijor; câte o medalie de argint categoria muzică contemporană şi la secţiunea Romantism, la care s-a adăugat şi premiul trei. Premiile mari le-au împărţit corurile din SUA, Norvegia, Letonia, Indonezia şi Ungaria.

cantemus

Fântâna de ceramică din Debrecen, cea mai mare din Europa

ÎN MOLDOVA VIA VERONA ŞI LUGANO

Drumul spre casă a trecut prin oraşul Grado de lângă Marea Adriatică, pe malul căreia se plimbă leneşi crabii. Cel mai mult ne-a impresionat însă oraşul Lugano din Elveţia, care se întinde pe faleza lacului alpin cu acelaşi nume. În vitrinele magazinelor vezi ceasuri de zeci de mii de euro, ciocolata se vinde la orice colţ, iar fiecare a treia maşină din oraş este un Porsche.

Totuşi, natura este cea care te frapează. Lugano abundă în verdeaţă, are parcuri în care sunt deschise biblioteci în aer liber, iar muntele San Giorgio de lângă oraş a fost înscris, acum zece ani, pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Pe lac alunecă lebede albe cărora nu le e teamă deloc să mănânce din mâinile turiştilor, iar cel mai vestit port din oraş poartă denumirea sugestivă „Paradiso“.

Fiind în zonă, nu puteam să nu trecem prin Verona, numit şi „oraşul dragostei“ datorită istoriei despre Romeo şi Julieta. Prima atracţie fascinantă este Arena romană. Toate grupurile turistice se îndreaptă însă spre o curte mică, unde se află Casa Julietei, cu celebra poartă încărcată de lacăte roşii şi roz, prinse de îndrăgostiţi veniţi din toată lumea, şi cutia poştală plină de răvaşe de iubire în toate limbile.

cantemus

Turiştii agaţă, tradiţional, lacăte la poarta Julietei

Deşi Europa ne-a vrăjit cu frumuseţile ei, cu cât ne apropiam de Moldova, cu atât ne doream să ajungem mai repede acasă. Cum am ajuns la vamă, cineva a exclamat: „O sun pe mama să-mi facă o zeamă!“.
 

Premianţi a cinci concursuri internaţionale.

Corul de tineret „Cantemus“ a fost creat în 2007 pe lângă Centrul de activitate extraşcolară „Curcubeu“ din sectorul Râşcani al Capitalei. Fondatorul şi conducătorul artistic este dirijorul Denis Ceausov, iar coriştii au vârste cuprinse între 12 şi 22 de ani. Din 2009, colectivul reprezintă Republica Moldova la diverse festivaluri şi concursuri internaţionale, printre care cele din Varna (Bulgaria), Neerpelt (Belgia), Celje (Slovenia), Miedzyzdroje (Polonia). Anul trecut, „Cantemus“ a obţinut Grand Prix-ul festivalului polonez. În repertoriul corului sunt compoziţii europene, americane şi româneşti, de la epoca renascentistă până la cea contemporană.

Muzica din epoca romantismului interpretată de corul „Cantemus"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite