FOTO Pensionară de 80 de ani din Baimaclia, „dezvoltator imobiliar“ la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bătrână din satul Baimaclia, raionul Căuşeni, va „ridica“ în curând un bloc locativ cu şase etaje în apropierea parcului „La Izvor“ din cartierul Sculeni al Capitalei. Nu este singura „proprietate“ a pesionarei în Chişinău. În satul ei aflăm că „baba e bătrână şi cam surdă“, iar feciorii ei sunt oameni serioşi şi respectabili.

Primele semne că ar putea fi ridicată o nouă clădire la intersecţia străzilor Calea Ieşilor şi Mesager au fost observate de trecători la începutul anului. „În ianuarie au fost defrişaţi doi pini, iar pe 28 februarie, când vremea s-a încălzit uşor, am văzut şi alte buturugi proaspăt apărute. Din documentele oficiale am înţeles că vor fi tăiaţi toţi arborii de pe o suprafaţă de aproape 1.000 de metri pătraţi. Câte parcuri mai trebuie distruse ca orăşenii să înţeleagă că funcţionarii trebuie puşi la punct? Terenul public, care aparţine oamenilor, e vândut la stânga şi la dreapta!“, s-a arătat indignat Alexei Dimitrov, reprezentantul platformei civice „Salvaţi Chişinăul verde“.

Ce nuci şi brazi frumoşi erau. I-am rugat măcar nucul să-l lase, chiar nu se putea? Gheorghe Lozovanu, şofer

Din spaţiu comercial bloc de apartamente

Iniţiativa de a construi în zonă „un bloc de locuit cu spaţii comerciale“ aparţine Olimpiadei Griţcan, o bătrână originară din satul Baimaclia, raionul Căuşeni. În 2010, pe când avea 75 de ani, femeia a hotărât să arendeze de la municipalitate două loturi cu suprafaţa de 783 de metri pătraţi şi, respectiv, 116 metri pătraţi, după ce Consiliul Municipal Chişinău a decis darea în arendă a terenurilor. În noiembrie 2010, femeia a obţinut, prin licitaţie, dreptul de a arenda, pentru 1,78 milioane lei, iar o lună mai târziu a semnat un contract de arendă cu Primăria, pe un termen de 15 ani, în schimbul sumei de 13.860 de lei anual.

Dacă în contractul de arendă se spune că lotul este destinat pentru un viitor obiect comercial, atunci în certificatul de urbanism, eliberat în 2012, menirea lui se schimbă în „bloc locativ cu spaţii comerciale“.

„Să strângă de gât funcţionarii care încalcă legea“

„E cea mai mare problemă a oraşului când se eliberează aviz pentru o destinaţie şi peste noapte e deja alta. Decizia Consiliului Muncipal spune clar că aici poate fi amplasat în exclusivitate un obiectiv comercial, dar se găsesc unii funcţionari care avizează şi semnează pentru altceva. E o contradicţie evidentă. Trebuie sesizate organele competente ca să verifice legitimitatea certificatului de urbanism şi să strângă de gât funcţionarii care încalcă legea“, comentează Nicolae Crăciun, şeful Direcţiei Funciare a Primăriei Capitalei.

image

Funcţionarul a explicat că terenul în cauză nu face parte din zona spaţiilor verzi, totul fiind aparent legal, dar a menţionat că „el practic nu intră nici în zona R7, cu destinaţie rezidenţială, menţionată în certificatul de urbanism“. „Peste tot se construiesc blocuri locative, unul lângă altul, ca-ntr-o cutie cu chibrituri. Conform legii, mai întâi se face planul zonal, apoi populaţia trebuie întrebată dacă e de acord ca în preajmă să mai apară o construcţie, după care urmează celalte proceduri“, încheie Crăciun.

Cu actele în regulă, Olimpiada Griţcan a adresat o cerere către viceprimarul Nistor Grozavu ca să permită defrişarea sau transplantarea copacilor din zonă, după ce şefii de la Agenţia Ecologică Chişinău şi cei de la Spaţii Verzi au invocat restricţii privind nimicirea lor. Ulterior, funcţionarii au eliberat o autorizaţie de defrişare a 15 pini, molizi, scoruşi, arţari, nuci precum şi a peste 120 de arbuşti şi trandafiri, în schimbul unui cost de recuperare de peste 39.000 de lei.

Businessurile babei şi „băieţii serioşi“

Pe lângă proiectul imobiliar din cartierul Sculeni, bătrâna, care în august ar urma să împlinească 79 de ani, mai deţine un teren cu suprafaţa de 0,1209 hectare şi un apartament de aproape 100 de metri pătraţi pe strada Uzinelor numărul 138 din Chişinău. Totodată, în perioada 2010-2012, i-a fost emis un certificat de urbanism pentru construirea unei baze de producere şi depozitare pe strada Vadul Bâcului din sectorul Botanica.

„Energia“ pensionarei este bătătoare la ochi. Adevărul despre afacerile ei le aflăm în Baimaclia, Căuşeni. „Baba e bătrână şi cam surdă. Stă acasă cu feciorul cel mai mare, Nicanor. Ea are vreo cinci băieţi, sunt tare serioşi şi respectabili, au firme mari prin Chişinău şi prin România, firme cu fortane şi alte nebunii“, ne-a spus Tatiana, secretara gimnaziului din sat.

Oare e nevoie de o nouă clădire în parc, unde se joacă copiii? Uitaţi-vă ce dezordine au făcut! Vasile Costovici, şofer

„E pentru familie, care-i problema?“

Fiul mai mare ne-a întâmpinat chiar în poarta casei, refuzând categoric să se prezinte. „Mama e bolnavă, nu poate să discute“, ne-a spus bărbatul fără a da alte detalii. Al doilea băiat, Vasile Griţcan, care de altfel semnează în locul mamei sale o parte din documente, „e plecat într-o deplasare, o să apară peste vreo săptămână“, după cum ne anunţă fratele lui.

Pe al treilea fecior, Mihai, l-am găsit la telefon. A repetat cu insistenţă că totul este legal şi chiar ne-a ameninţat cu judecata. „Noi suntem şase fraţi, lucrăm care în România, care la Chişinău, avem rude în Italia. Mama a agonisit toată viaţa ca să facă ceva pentru copii şi nepoţi. Vrem să avem un loc unde să trăim împreună, să putem veni acasă. Toţi contribuim la construcţie. În plus, se face contract: dacă n-o să ne putem încadra în limite, putem să mai luăm o firmă cu noi. Am făcut proiectul, mai departe, încet-încet, o să luăm credit la bancă... Va fi un bloc cu patru etaje, nu 40 de blocuri, cum construiesc alţii. Toate lucrările sunt coordonate cu Primăria“, ne-a spus el. În documentaţia aprobată de edili scrie că blocul va avea şase etaje.

Bani de ciorap pentru „o simplă casă“

Bărbatul a refuzat să vorbească despre alte proprietăţi ale mamei sale. „Nu ştiu ce comandă aţi primit ca să terorizaţi un pensionar. Oamenii ăştia au muncit zeci de ani ca să nu-şi poată face acum o simplă casă. E pentru familie, care-i problema? Nu fac nimic public ca dumneavoastră să mă terorizaţi, iar mama să stea în spital din cauza prostiilor cu care umblă unii de-alde voi“, ne-a tăiat-o el. 

image

„Un fenomen larg răspândit în Moldova“

Potrivit juriştilor, înscrierea averilor pe rude sau prieteni este o practică obişnuită în ţara noastră. „Vine din fosta Uniune Sovietică, atunci când hoţii în lege scriau averile pe aproapiaţi pentru a nu putea fi confiscate. Tradiţia s-a păstrat: oficial drept proprietar este înregistrată o persoană, iar cel adevărat acţionează din umbră. Averea sa nu poate fi confiscată, pentru că, teoretic, nu o are. Într-un fel, e legal, dar potrivit dreptului internaţional la care a aderat ţara noastră fiecare persoană trebuie să acţioneze cu bună credinţă, fără a recurge la şmecherii şi minciuni. Dacă nu eşti proprietar, nu poţi gestiona această avere. E un comportament arbitrar şi ilegal din punct de vedere al practicilor internaţionale. Problema s-ar rezolva dacă judecătorii ar aplica aceste norme“, susţine avocatul Roman Zadoinov.

„Astăzi în Moldova nu există mecanisme de verificare a proprietăţilor dobândite pe cale ilicită. Potrivit registrelor, persoana nu deţine nimic, însă în realitate, pe teren, e beneficiar al unei proprietăţi fabuloase. Atâta timp cât averile nu vor fi verificate la faţa locului, dar numai pe hârtie, acest fenomen nu are nicio şansă să fie curmat“, consideră şi Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite