FOTO Românii au cuprins clădirea Guvernului în Hora Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o mie de oameni, de pe ambele maluri ale Prutului, s-au prins ieri după-amiază în horă, formând, de Ziua Naţională a României, primul cordon viu în jurul clădirii Guvernului de la Chişinău

Ieri, în jurul prânzului, scuarul din faţa Liceului „Gheorghe Asachi“ a fost acoperit de zeci de steaguri tricolore. Fiecare om purta un fular, o bentiţă, un tricou sau măcar câte o insignă colorată în roşu, galben şi albastru. Dacă mergeai printre pâlcurile de tineri care se adunau acolo, ai fi auzit murmurul celor care repetau imnul României.

„Recitesc imnul pentru că vreau să-l cânt împreună cu toţi basarabenii noştri. Am venit la această mare sărbătoare - 95 de ani de la marea unire de la Alba Iulia şi mă simt foarte bine“, a spus actorul Jean Cucuruzac, de 65 de ani, arătându-ne un bileţel cu versuri scrise mărunt.

La câţiva metri mai departe, un bătrânel scund, îmbrăcat într-un costum bleumarin la care asortase o cravată tricoloră, îşi făcea loc cu greu printre drapelurile mari fluturate de tinerii din scuar. „Această zi înseamnă foarte mult pentru mine. Înseamnă unirea cu patria-mamă. Şi nemţii au fost aici, dar şi sovieticii. În ‘40 a fost arestat fratele mamei, iar în ‘44 a fost arestat tatăl meu. Nici acum nu ştiu ce s-a întâmplat cu ei şi unde-au fost înmormântaţi“, ne-a mărturisit Anton Borş, de 82 de ani.

Au cântat la poarta Ambasadei

Întregul alai de manifestanţi a întins un tricolor lung de peste 20 de metri şi pornit la pas spre sediul Ambasadei României, de pe strada Bucureşti, scandând unirea Moldovei cu patria mamă. Dintre manifestanţi cu drapeluri tricolore şi steagurile Uniunii Europene am remarcat-o şi pe Ludmila Răciulea, o profesoară de muzică din Capitală, îmbrăcată în costum popular. „Am venit din dragoste de patrie. Ar fi fost bine ca mai multe femei din cele prezente aici să fi îmbrăcat ii. E bine că toţi cei care simţim româneşte ne-am adunat în număr mare la acest marş“, ne-a spus Ludmila.

Au dat mână cu mână în jurul Guvernului

Adunaţi la poarta misiunii diplomatice, manifestanţii au cântat într-un glas imnul „Deşteaptă-te române“. Apoi au mers mai departe, la pas, spre Guvern, unde, pentru circa jumătate de oră, au format un cordon viu în timp ce cântau „Hora Unirii“.

Printre tinerii cu steaguri tricolore l-am întâlnit şi pe Dan Olaru, sportivul moldovean de 17 ani care a făcut senzaţie, anul trecut, la proba de tir cu arcul din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra. „Pentru mine este ca a doua zi de naştere. Este ziua în care s-au unit toate principatele şi mă bucur că au venit mulţi oameni din România să ne susţină la acest eveniment“, ne-a spus arcaşul.

„Am venit din Bucureşti să sărbătoresc cu fraţii mei din Chişinău Ziua Naţională. Simbolul este unitatea noastră naţională pe care am împlinit-o în 1918. Să nu uităm că acest lucru s-a mai întâmplat în istoria noastră, nu numai înfăptuit de Mihai Viteazul, ci chiar şi mai înainte, de 2.000 de ani. Vorbim aceeaşi limbă şi avem aceeaşi credinţă. Sunt lucruri pe care nu ni le dă nimeni decât Dumnezeu şi nu ni le poate lua nimeni“, a declarat şi Florin Lazăr, un alt manifestant.

Chirtoacă, oaspete la Alba Iulia

1 Decembrie a fost sărbătorit de mii de oameni la Alba Iulia, în cadrul „Festivalului de România“, cu un program solemn dedicat momentelor şi personajelor istorice ale Marii Uniri. La Alba Iulia a fost şi primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă.

„Acum, după 17 ani, Repubica Moldova păşeşte pe acelaşi drum cu sens unic spre Europa. În cadrul Europei trebuie să ne întâlnim din nou“, a declarat edilul. Ulterior, un steag uriaş, de 400 de metri lungime şi în suprafaţă de 1.400 de metri pătraţi a fost întins în Cetate, între Porţile III şi IV. 

Preşedintele Republicii Moldova, prima dată la parada din România

Parada militară din acest an din România, organizată cu ocazia zilei de 1 Decembrie, a fost cea mai fastuoasă din ultimii 23 de ani. Înainte de începutul paradei, au fost executate 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă, un obicei al navelor de război care se păstrează de circa 600 de ani.

Românii vor unirea cu Republica Moldova, dar unii cred că majoritatea moldovenilor nu îşi doresc acest lucru

Zeci de aeronave au survolat cerul Bucureştiului, sub privirile oficialilor României şi ale celor peste 20.000 de români prezenţi la eveniment. Oamenii s-au înghesuit să vadă şi cele peste 200 de vehicule care au trecut pe lângă Arcul de Triumf. Totodată, peste 2.000 de militari români din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază au defiliat pe sub Arcul de Triumf.

La evenimentele de la Bucureşti, pentru prima dată, a participat şi preşedintele Republicii Moldova. Şeful statului Nicolae Timofti a depus, împreună cu preşedintele României Traian Băsescu coroane de flori la Arcul de Triumf, monument ce evocă jertfa eroilor care au înfăptuit unitatea naţională a României. Nicolae Timofti a participat şi la recepţia oferită de liderul de la Cotroceni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite