Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Giganţii internetului Google şi Microsoft pleacă din Rusia. Analist american: PIB-ul Rusiei va pierde 5,7 miliarde de dolari

69
15 Jul 2015 07:15:05
Autor: Ilie Onceanu
Legea trebuia să intre în vigoare în luna ianuarie a acestui an, însă din cauza revoltei 
apărătorilor libertăţii internetului a
 fost amânată pentru data de 1 septembrie. FOTO:
Legea trebuia să intre în vigoare în luna ianuarie a acestui an, însă din cauza revoltei apărătorilor libertăţii internetului a fost amânată pentru data de 1 septembrie. FOTO:

Noua lege „cu privire la datele personale” care urmează să intre în vigoare în luna septembrie în Federaţia Rusă alungă din ţară un şir de companii IT de nivel mondial, cum ar fi Google, Microsoft sau Adobe. Legea prevede că firmele IT internaţionale sunt obligate să prelucreze şi să stocheze datele despre clienţii ruşi anume pe serverele amplasate pe teritoriul Rusiei.

Analistul american Peter Hannaford, un fost apropiat al administraţiei Ronald Reagan, iar în prezent membru al grupului de politică externă „Committee of the Present Danger” din Statele Unite comentează acest subiect în publicaţia The Washington Times. El este de părere că legea a fost creată sub pretextul preocupării faţă de viaţa privată a cetăţenilor Rusiei, însă în realitate scopul acestei legi este da a pune la dispoziţia guvernului datele despre viaţa privată a cetăţenilor şi de a limita concurenţa din partea companiilor IT internaţionale.

Analistul consideră că apariţia acestei legi a fost categoric generată într-o anumită măsură de paranoia, făcând referire la declaraţiile făcute anterior la un post de televiziune de preşedintele rus. Vladimir Putin spunea că „internetul a apărut ca un proiect special al CIA şi continuă să se dezvolte astfel” şi că „în nimic din ceea ce provine de la americani nu trebuie să existe încredere”.

Hannaford aminteşte că legea trebuia să intre în vigoare în luna ianuarie a acestui an, însă apărătorii libertăţii internetului au făcut atâta zgomot, încât aceasta a fost amânată pentru data de 1 septembrie. El menţionează faptul că în Federaţia Rusă există în jur de 75 de milioane de utilizatori de internet asupra cărora se vor răsfrânge prevederile actului normativ. În special, vor fi afectaţi ruşii care folosesc servicii online de cumpărare şi rezervare a biletelor, de rezervare a camerelor la hotel sau de primire a vizelor etc. Totodată, autorul articolului face referire la raportul publicat recent de Centrul European pentru Economie Politică Internaţională (ECIPE) în care se prognozează că noua lege va duce la o scădere a PIB-ului Rusiei cu 5,7 miliarde de dolari.

„În cazul în care companiile internaţionale care oferă în prezent servicii clienţilor ruşi vor îndeplini cerinţele acestei legi şi îşi vor muta datele pe serverele ruseşti, cheltuielile respective vor cădea pe umerii acestor clienţi. În plus, părţilor interesate nu le ajunge timpul care a mai rămas până în septembrie pentru a închiria serverele ruseşti, nemaivorbind de crearea unor noi”, menţionează Hannaford în articolul de pe The Washington Times.

Astfel, unele dintre cele mai importante companii din Occident au luat deja decizia de a părăsi ceea ce era văzut ca „o piaţă în creştere”. Microsoft îşi mută în Praga centrul de dezvoltare a Skype din Moscova, Adobe şi-a încheiat activitatea în Rusia, iar Google îşi închide centrul de asistenţă tehnică din capitala rusă.

Analistul spune că toate aceste companii au trebuit să-şi evalueze costurile de asigurare a conformităţii cu prevederile noii legi din perspectiva profitului şi eventualelor venituri şi au ajuns astfel la aceste decizii. El menţionează şi faptul că Departamenul Comerţului al Statelor Unite a anunţat că legea rusă „cu privire la datele personale” va afecta un spectru larg de servicii internaţionale.

„Această lege poate fi privită ca o ramură a strategiei Kremlinului de a sufoca libertatea de exprimare (...) Vladimir Putin ştie foarte bine că menţinerea sa la putere depinde foarte mult de controlul informaţiei, iar noua lege este o dovadă în plus a acestui fapt”, conchide Hannaford.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

69 Comentarii

Iris IRIS
15.07.2015, 08:05:41

Felicitari pentru asemenea hotarare !

+1 (13 voturi)
Loki Foxley
15.07.2015, 09:58:48

Felicitari cui?

+3 (9 voturi)
IonIon Codreanu
15.07.2015, 11:04:56

Între USA și Rusia este război... Deocamdată economic, informațional, nu ”cald”. În aceste condiții, fiecare folosește toate mijloacele împotriva celeilalte părți. Rusia are toate motivele să fie circumspectă față de tot ce este american. Cum sunt și americanii față de Rusia. Din nefericire.

+3 (15 voturi)
A4
15.07.2015, 11:42:45

Ei nu ii nimik asa cum a aparut parca RED Linux pentru chinezi au si rusii destui informaticieni in masura sa produca un Debian rusesc 100% si gata problema numai e nevoie de Giganti plus ca se creeaza dintordata hirtelen o grama da locurid emunca numa bune pentru cei ce sant dati afara de la Google Microsoft etc:) nu ie proasta rusia asta deloc.................. si acum inainte sa imi sara in cap "tăt poporu' roman:" va anunt ca in Finlanda stiti acel statmik care nu e in relatii bune cu Rusii de ani buni in administratie foloseste ce fel de software?:) Ati ghicit Linux nu Microsoft............semn ca se poate numai ca e nevoie de "vointa comuna " si nu furt din banul publik.................

-1 (17 voturi)
Taunul 77
15.07.2015, 11:58:48

Las' ca-si face Putin si sistem de operare si motor de cautare propriu la fel cum s-a hotarat sa-si faca propriul sistem de carduri. Iar la granita cu tarile pe care nu le poate invada, va ridica un gard mai ceva ca cele dintre Mexic si SUA sau dintre Israel si Palestina. Iar mandrii rusi ortodocsi isi vor face in continuare selfie-uri cu portretul neo-tarului care le-a redat "demnitatea nationala" ..

+9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (69)

Modifică Setările