Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Grădiniţele din Moldova vor avea vacanţă de vară

0
18 Mar 2017 12:43:08
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO 123rf
FOTO 123rf

Grădiniţele urmează să intre vara în vacanţă pentru o perioadă de până la 42 de zile. Astfel, managerii instituţiilor de învăţământ preşcolar vor fi în drept să stabilească această perioadă începând cu data de 1 iunie şi până pe 31 august. O condiţie obligatorie este ca părinţii să fie informaţi cu două luni până la vacanţă. Prevederile se conţin într-un Regulament elaborat de Ministerul Educaţiei.

Solicitat de IPN, şeful Direcţiei învăţământ preuniversitar a Ministerului Educaţiei, Valentin Crudu, a declarat că acest regulament vine să reglementeze situaţia deja existentă, în condiţiile în care grădiniţele şi până acum aveau vacanţă. Doar că până în prezent nu exista o perioadă exactă în care grădiniţa putea intra în vacanţă. Regulamentul stipulează că vacanţa urmează să fie organizată vara şi nu când îşi doreşte fondatorul.

„Am avut situaţii în ţară când fondatorii, în persoana primăriilor locale, au decis şi au închis grădiniţele pe parcursul anului fără a coordona acest lucru cu Ministerul Educaţiei. Şi în aceste condiţii ne-am pus ca scop să reglementăm printr-un regulament, ca această perioadă să fie determinată. Tot acest regulament prevede că vacanţele trebuie stabilite cu cel mult două luni înainte de anunţarea vacanţei, astfel încât părinţii să cunoască şi să poată să-şi organizez concediul”, a notat şeful Direcţiei.

Valentin Crudu a menţionat că există şi părinţi nemulţumiţi de acest regulament, însă aceştia trebuie să fie conştienţi de faptul că şi educatorii au dreptul la concediu, aşa cum îl au per general cadrele didactice. Pe lângă educatori, sunt şi angajaţi din personalul non-didactic, de exemplu asistentul medical sau bucătarul, pe care nu are cine îi înlocui.  

Potrivit şefului Direcţiei, părinţii care au copii minori, conform legislaţiei, au dreptul prioritar la stabilirea concediilor. Astfel, îşi pot organiza concediul în perioadele când instituţiile merg în vacanţă. „Se vorbeşte doar de concediul mamei, dar tatăl ce face? Sunt ambii părinţi care trebuie să-şi asume această responsabilitate”, a spus şeful Direcţiei.

Valentin Crudu a declarat că datele statistice arată în perioada de vară frecvenţa în grădiniţe scade. De exemplu, în municipiul Chişinău se înjumătăţeşte, iar în ţară există localităţi în care aceasta ajunge chiar şi până la 30%. Totodată, şi ştiinţific s-a constat că e mai bine vara copiii să se odihnească.

Valentin Crudu a mai spus că fixarea perioadei vacanţei urmează să fie dirijată de către administraţia fiecărei instituţiei, care trebuie să ia decizia după consultarea angajaţilor, a autorităţilor şi în coordonare cu părinţii. Astfel, instituţiile îşi pot organiza vacanţa în perioade diferite şi atunci e în responsabilitatea administraţiei grădiniţei de a stabili acorduri cu instituţiile din preajmă pentru a transfera temporar copiii ai căror părinţi nu au posibilitatea să-şi ţină copilul acasă sau la bunici.

În Republica Moldova activează în jur de 1500 de grădiniţe, care sunt frecventate de 150 de mii de copii. În municipiul Chişinău sunt 150 de grădiniţe, frecventate de aproximativ 35 de mii de copii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările