Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Grupul de urmărire penală în dosarele fraudei bancare va fi extins

0
16 Jul 2019 10:35:12
Autor: Iurii Botnarenco

Grupul de urmărire penală care desfăşoară ancheta în dosarele fraudei bancare va fi extins. Decizia a fost luată de către procurorul general interimar, Igor Popoa, după evaluările făcute pe marginea evoluţiei investigaţiilor, dar şi în urma unor discuţii purtate cu partenerii de dezvoltare.

Prin urmare, pe lângă procurorii anticorupţie, reprezentanţii Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale şi Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor, la grupul de urmărire penală se vor alătura ofiţeri de urmărire penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate, experţi judiciari şi experţi contabili ai Băncii Naţionale şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Membrii grupului urmează să fie înlăturaţi de la alte activităţi, specifice funcţiei, pentru a se concentra asupra investigaţiilor în dosarele fraudei.
 
Totodată, în vederea impulsionării recuperării bunurilor delapidate, s-a dispus iniţierea, în comun cu EUROJUST, a unei Echipe Comune de Investigaţii, în vederea obţinerii operative a documentelor şi a altor probe, în privinţa persoanelor implicate în frauda bancară, necesare pentru finalizarea anchetei şi remiterii dosarului în instanţa de judecată, atât pe teritoriul Republicii Moldova cât şi pe teritoriul altor state.
 
Grupul de anchetă va coopera inclusiv cu experţi ai partenerilor de dezvoltare, de la care au solicitat asistenţă, pentru repatrierea mijloacelor financiare litigioase aflate peste hotare.
 
În vederea stabilirii tuturor circumstanţelor legate de frauda bancară, au fost expediate cereri de comisii rogatorii internaţionale în Federaţia Rusă, Letonia, Italia, SUA, Franţa, Austria, Cehia, Cipru, Elveţia, Estonia, Liechtenstein şi Monaco, prin care s-a solicitat ridicarea rulajelor bancare, audiere de persoane, ridicare de documente confirmative a tranzacţiilor efectuate etc. 
 
Au fost executate în total 6 cereri de comisie rogatorie, executate parţial 5 cereri de comisie rogatorie şi neexecutate 9 cereri de comisie rogatorie.
 
În acest context, prin intermediul Direcţiei cooperare internaţională a Procuraturii Generale se va solicita accelerarea executării cererilor de comisie rogatorie adresate altor state care deocamdată nu au oferit un răspuns.
 
Amintim că drept reper pentru valorile care sunt urmărite pentru recuperare este suma de 13,34 miliarde lei, ceea ce reprezintă valoarea hârtiilor de valoare de stat, emise în vederea acoperirii creditelor de urgenţă, acordate de BNM, în favoarea Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank.
 
La etapa actuală, numărul cauzelor penale privind faptele infracţionale de prejudiciere a „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” şi „Unibank”, care s-a aflat sau se mai află în gestiunea grupurilor de urmărire penală, este estimat la 197 de cauze penale. Numărul total de cauze penale, pornite sau aflate în gestiune, este în permanentă deviaţie, pe motiv că acestea fie sunt conexate într-o singură procedură, fie sunt disjunse, suspendate sau clasate/încetate.
 
Astfel, valoarea sechestrelor aplicate este de aproximativ 3 miliarde de lei, iar suma prejudiciului recuperat (la data de 15.06.2019) este de 2.276,6 mln lei, dintre care active proprii ale băncilor - 1.203,4 mln lei, iar pe titluri executorii - 1.073,2 mln lei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii