Actualitate

articolul anterior articolul urmator

Guvernul iniţiază negocieri privind acordarea unei noi asistenţe  macrofinanciare de la UE

1
8 Jul 2020 17:07:52
Autor: Iurii Botnarenco

Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării acordului de împrumut cu Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova. Este vorba despre acordarea unui împrumut în valoare de până la o sută de milioane de euro, în două tranşe egale, transmite IPN.

Viceprim-ministru Serghei Puşcuţa, ministru al finanţelor, a declarat că debursarea primei tranşe este condiţionată de semnarea memorandumului de înţelegere. A doua tranşă va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului. Totodată, pentru debursarea tranşei a doua sunt propuse spre realizare şase acţiuni. Potrivit proiectului, este despre şase condiţii, unele dintre ele fiind preluate din tranşa a treia din actualul program de asistenţă macrofinanciară, care expiră în vara curentă.

Ministrul a mai spus că durata împrumutului este de maximum 12 luni, iar maturitatea este de cel mult 15 ani. Rambursarea împrumutului urmează să aibă loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranşă va depinde de costul care se va împrumuta Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională.

„Obiectivul asistenţei macrofinanciare este de a diminua constrângerile de finanţare externă ale ţării, de a atenua balanţa de plăţi şi necesităţile bugetului, de a sprijini Republica Moldova în situaţia financiară actuală”, a mai spus Serghei Puşcuţa.

În context, premierul Ion Chicu a declarat că debursarea acestor bani „depinde şi de faptul, dacă proiectul pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea va trece în Parlament”. „Acolo sunt incluse aceste o sută de milioane. Şi dacă Parlamentul nu binevoieşte să aprobe proiectul, noi nu vom putea lua aceşti bani de la Uniunea Europeană. Aşa că în continuare contăm pe responsabilitatea parlamentarilor”, a mai spus premierul.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Edesia
9.07.2020, 15:11:45

Deci daca inca nu stia mr Chicu va avea o revelatie sa constate ca dosarul si conditiile imprumutului UE vor trece si pe la 'baietashul acela care n-a facut nimic in viata", Vice Presedinte in comisii din partea celui mai mare partid din Parlamentul European PPE, care a mai ajutat mult in trecut Republica Moldova, la nivelul Parlamentului UE. Numai domnul Chicu inca n-a aflat in calitate de ce isi dadea cu parerea MPul European Muresan, referitor la progresul Rep Moldova. Nu-i ramane decat sa spere ca Muresan e baiat finutz si tine mai mult la bunastarea fratilor Moldoveni decat la orgoliul personal, daca se va considera ca cerintele UE sunt respectate de guvernul de peste Prut.

+1 (1 vot)
Modifică Setările