Guvernul R. Moldova va negocia un împrumut de 70 milioane de euro cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani valuta

Guvernul a aprobat miercuri, 3 iunie, iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) pentru realizarea Proiectului „Răspuns de Urgenţă la COVID-19 şi Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici şi Mijlocii”.

Conducătorul delegaţiei de negociatori, vicepremierul  Serghei Puşcuţa, a menţionat că Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei s-a angajat să ofere finanţare flexibilă şi în timp util ţărilor membre, întru consolidarea sistemului de sănătate publică şi atenuarea impactului socio-economic al pandemiei de COVID-19: „Întru asigurarea unui răspuns eficient şi prompt la necesităţile sistemului de sănătate al Republicii Moldova în lupta cu COVID-19, precum şi consecinţele acestuia, Guvernul Republicii Moldova a înaintat în adresa CEB un demers prin care şi-a exprimat interesul în contractarea unui împrumut în valoare estimativă de până la 70 milioane euro”.

Astfel, proiectul propus va fi structurat în 2 componente:

1. Componenta sănătate – 40 milioane euro, pentru finanţarea următoarelor tipuri de cheltuieli: achiziţia, în cadrul procedurilor de urgenţă, a echipamentelor medicale şi materiale consumabile, reabilitarea şi transformarea spaţiilor/unităţilor medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgenţă la COVID-19.

2. Componenta Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici şi Mijlocii – 30 milioane euro, va oferi finanţarea pentru capital circulant şi nevoile de investiţii ale IMM-urilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile.

Guvernul Republicii Moldova estimează că resursele financiare din cadrul împrumutului să acopere cheltuielile aferente COVID-19 în perioada bugetară 2020-2022. În consecinţă, data limită de debursare este stabilită la 30 iunie 2022. Maturitatea maximă aferentă creditului pentru componenta Sănătate este de 15 ani şi 7 ani pentru componenta Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici şi Mijlocii.

Totodată, menţionăm că, ponderea finanţării CEB constituie maximum 90%. În cadrul componentei Sănătate, Guvernul va confinanţa cheltuielile rămase cu resurse financiare din partea comunităţii partenerilor de dezvoltare, iar în cadrul componentei Suportul pentru Întreprinderile Micro, Mici şi Mijlocii, contribuţia Guvernului va constitui resursele revolving ale Directoratului Liniei de Credit din proiecte similare destinate IMM, finanţate de alţi creditori internaţionali.

Suplimentar, în procesul de rectificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2020 au fost planificate resursele şi cheltuielile necesare pentru iniţierea proiectului curent în anul 2020.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite