Guvernul Republicii Moldova a decis eliberarea a peste 20.000 de tone de grâu alimentar din rezerva de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol SURSA Shutterstock
FOTO simbol SURSA Shutterstock

Guvernul a autorizat Agenţia Rezerve Materiale să elibereze din rezervele de stat 20787,062 tone de grâu alimentar agenţilor economici, în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut, transmite IPN.

Grâul va fi eliberat în bază de contract, cu prezentarea unei garanţii bancare sau financiare, al cărei cuantum va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum şi în baza achitării prealabile a plăţii pentru împrumut, în condiţiile lipsei datoriilor faţă de rezervele de stat.

Potrivit ministrului afacerilor interne Pavel Voicu, împrospătarea grâului alimentar este absolut necesară, reieşind din faptul că termenul de păstrare a cantităţii de grâu menţionate expiră anul curent, fapt care duce la schimbarea calităţii acestuia şi pot fi cauzate pierderi la bugetul de stat.

Până la data de 10 mai 2021, grâul alimentar din rezervele de stat se va elibera agenţilor economici producători de pâine, panificaţie, morărit şi celor din sectorul zootehnic. După data de 10 mai, în cazul lipsei solicitărilor agenţilor economici la procedura de împrospătare cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut, pot participa agenţii economici din categoria depozitarilor responsabili sau din alte categorii.

Restituirea grâului alimentar eliberat din rezervele de stat se va efectua din roada anului curent, în aceeaşi cantitate şi de aceeaşi calitate, până la 1 octombrie 2021.

Criteriile de selectare a agenţilor economici şi condiţiile de eliberare a grâului alimentar din rezervele de stat vor fi reglementate în actul emis de Agenţia Rezerve Materiale. Beneficiarii vor fi selectaţi transparent de o comisie specială.

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Ion Perju, a dat asigurări că ţara este asigurată cu grâu alimentar şi furajer până la următoarea roadă care se aşteaptă în două luni jumătate. Potrivit lui, chiar dacă a fost un an dificil, s-a obţinut o roadă de 570 de mii de tone de grâu. De la 1 iulie 2020 până astăzi, au fost exportate 120 de mii de tone de grâu. 37 de mii de tone au fost importate în Republica Moldova. În februarie a fost cel mai mare preţ la grâu, iar acum preţul scade, deoarece se preconizează a fi un an mai bun ca anul trecut.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi a spus că este important ca grâul care urmează a fi pus la dispoziţia agenţilor economici din rezerva de stat trebuie să fie prioritar direcţionat către agenţii economici din panificaţie, morărit, zootehnie. Dacă până la 10 mai nu se atestă epuizarea acestui stoc sau cantitatea care va rămâne disponibilă, urmează a fi pusă spre dispoziţia altor agenţi economici. Este important ca acest grâu să fie direcţionat exclusiv spre consumul intern.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite