Guvernul Sandu promite „creşteri salariale pentru bugetari şi ajutoare mai mari pentru oamenii cu venituri mici” pentru anul 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Premierul Maia Sandu a anunţat direcţiile principale ale Bugetului Solidarităţii 2020 în cadrul unei emisiuni TV, se spune într-un comunicat de presă emis de Guvern. Acestea includ creşteri salariale pentru bugetari, suport mai mare oamenilor cu venituri mici pe perioada rece a anului, indemnizaţii pentru consumul de electricitate etc.

„Acesta este un buget al solidarităţii şi al echităţii, în pofida faptului că resursele sunt foarte puţine. Oamenii nu au fost încurajaţi să investească, dimpotrivă, oamenii şi-au închis afacerile şi au încercat să le ducă peste hotare, pentru că nu au avut încredere în guvernarea precedentă. Respectiv, avem resurse suplimentare puţine din care să facem lucruri noi, dar venim, totuşi cu un proiect de buget pe care îl numim al solidarităţii. Prin acest buget încercăm, ca societate, să ne solidarizăm cu oamenii care au venituri mai mici”, a precizat Maia Sandu, potrivit comunicatul de presă. 

Proiectul de buget pentru anul 2020 include mai multe măsuri care să crească ajutorul pentru oamenii cu venituri mici. Astfel, Guvernul anunţă majorarea indemnizaţiei pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei pe lună şi creşterea numărului de persoane care să beneficieze de această indemnizaţie. Guvernul propune şi introducerea unui nou program de asistenţă socială pentru a compensa o parte din cheltuielile pentru consumul energiei electrice, program de care vor beneficia aproximativ 400.000 de pensionari cu venituri mici. Proiectul bugetului prevede, de asemenea, creşterea indemnizaţiei pe care o primesc veteranii conflictului de pe Nistru de la 100 la 300 de lei pe lună.  

Bugetul Solidarităţii 2020 include creşterea salariilor pentru bugetari, de la 6% la 10% din salariul de bază. De aceste majorări vor beneficia cea mai mare parte a bugetarilor, cu excepţia deputaţilor, judecătorilor şi procurorilor. La fel, în acest proiect sunt corectate unele inegalităţi create de guvernarea precedentă în ceea ce ţine de salariile angajaţilor din educaţie, din instituţiile penitenciare, din domeniul apărării şi altele.

Bugetul Solidarităţii 2020 va creşte autonomia financiară locală, prin majorarea până la 100% a cotei de impozite rămase la APL din impozitele pe venit a persoanelor fizice din localităţile rurale şi creşterea până la 50% a aceleiaşi cote pentru oraşe.

După definitivarea lucrului la proiectul Bugetului pentru 2020, Guvernul îl va aproba şi îl va promova în Parlament. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite